ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα καμπάνια ενάντια στο νησί της επανάστασης

Από την εκπαίδευση αντικουβανικών ομάδων στο Μαϊάμι
Από την εκπαίδευση αντικουβανικών ομάδων στο Μαϊάμι
Νέα καμπάνια ενάντια στην Κούβα έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως οι 75 μισθοφόροι, που πριν από ένα χρόνο είχαν καταδικαστεί σε διάφορες ποινές φυλάκισης, κακομεταχειρίζονται, δεν έχουν ιατρική περίθαλψη, δεν απολαμβάνουν άλλα δικαιώματα στις φυλακές, καθώς και πολλά άλλα ψέματα. Υπενθυμίζουμε ότι οι 75 αυτοί μισθοφόροι συνελήφθησαν με την κατηγορία της «διάπραξης του αδικήματος της προδοσίας της πατρίδας και της διενέργειας κατασκοπίας σε όφελος ξένης δύναμης». Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αναλάβει το «καθήκον» να διαδώσουν αυτή την καμπάνια αναπαράγοντας και αυτά μια σειρά ψέματα.

«Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες» - υπήρχε μόνο μία γυναίκα ανάμεσα στους 75 - «εκτίουν αυστηρότατες ποινές φυλάκισης κάτω από απάνθρωπες και απόλυτα ανθυγιεινές συνθήκες, όπου η ιατρική περίθαλψη είναι απόλυτα ανεπαρκής. Σαν αποτέλεσμα αυτού, αρκετοί έχουν αρρωστήσει σοβαρά», δηλώνει θρασύτατα ο Κόλιν Πάουελ, «ξεχνώντας» πως είναι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας η οποία διατηρεί στρατόπεδο συγκέντρωσης στη ναυτική βάση Γκουαντανάμο, διατηρεί φυλακές στο Ιράκ με απάνθρωπες συνθήκες, όπου άνθρωποι, χωρίς ακόμα να έχουν δικαστεί και καταδικαστεί, βρίσκονται στις φυλακές για ένα χρόνο, ζουν σε τέντες, με ελάχιστη προστασία από τον ήλιο και υπό τους 50ο Κελσίου, τους δίνονται 3 λίτρα νερό για να πλένονται και να πίνουν, καθώς και ένα φτυάρι για να σκάβουν λάκκους για να κάνουν την ανάγκη τους!

«Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με αυτούς που παλεύουν για τη δημοκρατία στην Κούβα», αναφέρει η «Λα Νασιόν» της Αργεντινής και προσθέτει ότι «αυτοί οι άνθρωποι συνελήφθησαν για το έγκλημα να σκέφτονται και να δρουν αυτόνομα». Κατ' αρχήν, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν αφορά ανθρώπους που «σκέφτονται», αλλά που δρουν και πληρώνονται από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, και δεύτερον, δε δρουν αυτόνομα, αλλά κάτω από τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του «Γραφείου Συμφερόντων τους στην Αβάνα».

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως διεξήχθησαν 29 δίκες στην Κούβα, όπου 75 άνθρωποι έλαβαν ποινές φυλάκισης από 6 μέχρι 28 χρόνια. Πουθενά δεν υπήρξε η επιβολή της θανατικής ποινής, ούτε ισόβια κάθειρξη, όπως λαθεμένα γνωστοποιούν τα ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων δεν ασκήθηκε βία από τις αστυνομικές αρχές, ούτε αντιστάθηκαν κατά της αρχής οι συλληφθέντες. Οι διαδικασίες ήταν κατεπείγουσες λόγω της σοβαρότητας των συμβάντων, που σύμφωνα με τους νόμους της Κούβας σημαίνει πως οι φάσεις της δίκης μπορούν να μειωθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων.

Πριν τη διεξαγωγή της δίκης, όλοι οι κατηγορούμενοι έλαβαν γνώση των κατηγοριών που τους βάρυναν. Ολοι οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο. Πενήντα τέσσερις δικηγόροι συμμετείχαν στις δίκες, από τους οποίους οι 44 διορίστηκαν από τους ίδιους τους κατηγορούμενους ή τις οικογένειές τους. Η διαδικασία ήταν δημόσια για όλους, αλλά εξαιρέθηκαν τα ΜΜΕ, με απόφαση του δικαστηρίου, λόγω των πραγματικών περιστατικών που θα ακούγονταν, που σχετίζονταν με την ασφάλεια της χώρας. Συμμετείχαν περίπου 100 άνθρωποι σε κάθε δίκη, φτάνοντας έτσι το σύνολο των 3.000 ανθρώπων περίπου, που κυρίως ήταν συγγενείς, μάρτυρες, ειδικοί και άλλοι πολίτες της Κούβας.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι κάποιοι ξένοι διπλωμάτες στην Αβάνα δεν παραβρέθηκαν στις δίκες, μιας και κανένας ξένος πολίτης δε δικαζόταν, ώστε να δικαιολογείται η παρουσία διπλωματών, όπως τονίζεται και στις Συνθήκες της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Εφτά ψέματα

Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τα ψέματα για τους δήθεν αντιφρονούντες φυλακισμένους, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει 7 ψέματα: Βρίσκονται στην απομόνωση με 24ωρο τεχνητό φωτισμό, είναι περιορισμένοι σε μπουντρούμια, έχουν βασανιστεί, τους απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με συγγενείς, δεν τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη, βρίσκονται ουσιαστικά σε κατάσταση πείνας και δεν έχουν νερό και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Οπως ήταν αναμενόμενο, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, στις 25 Μάρτη, αποδείχτηκαν ψευδείς όλες οι κατηγορίες.

Επισημάνθηκαν 16 δικαιώματα του σωφρονιστικού συστήματος της Κούβας που έχουν και οι 75 μισθοφόροι: Κανείς τους δεν κοιμάται στο πάτωμα, έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εφημερίδες, φρέσκο αέρα και ήλιο. Τους δίνονται προσωπικά αντικείμενα για το αποχωρητήριο, καθώς και στολή της φυλακής. Βλέπουν τηλεόραση σε κοινόχρηστους χώρους, έχουν το δικαίωμα της θρησκευτικής προσευχής εφόσον το ζητήσουν, λαμβάνουν σωστή διατροφή, καθώς και το δικαίωμα να λαμβάνουν φαγητό και υλικά για διάβασμα από τα μέλη της οικογένειάς τους. Εχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη, επισκέψεις συγγενών κάθε 3 μήνες, το δικαίωμα για συζυγικές επαφές κάθε 5 μήνες. Λαμβάνουν και γράφουν γράμματα, έχουν 100 λεπτά δικαίωμα για τηλεφωνικές κλήσεις το μήνα, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν και το δικαίωμα για διευκολύνσεις που προβλέπονται από το νόμο, εφόσον επιδείξουν καλή διαγωγή στη φυλακή.

Από τους 75 κατηγορούμενους, οι 70 δεν εργάζονταν!

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι από τους 75 κατηγορούμενους, οι 70 δεν εργάζονταν για αρκετά χρόνια. Αυτό το 93% των 75 μισθοφόρων χαρακτηρίζονταν «άνεργοι» στην Κούβα. Πώς ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να εργάζονται; Απλά, βρίσκονταν στη μισθοδοσία των ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας.

Υπήρξαν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Κούβα για τις επιταγές, τα τιμολόγια και τις καταστάσεις μισθοδοσίας των 3.000 δολαρίων το μήνα! Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι αυτά τα στοιχεία, καμία εφημερίδα δεν τα αναφέρει. Ωστόσο σε καθημερινή βάση γίνεται αναφορά πως όλοι αυτοί οι 75 ήταν διανοούμενοι, η «αφρόκρεμα» της Κούβας, όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Δεν αναφέρει όμως κανείς ότι από το 1997 και μέχρι τις 15 Γενάρη 2004, μόνο η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) διέθεσε 26 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ομάδων στην Κούβα με σκοπό τη δημιουργία εσωτερικής αντιπολίτευσης. Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2004 έχει διαθέσει άλλα 7 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο σκοπό.

Είναι επίσης σημαντικά να αναφέρουμε κάποια στοιχεία για τους συλληφθέντες. Από το σύνολο των 75 συλληφθέντων, οι 25 ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου από τους οποίους μόνο οι 2 είχαν πτυχίο δημοσιογραφίας, σε αντίθεση με όσα γράφονται στα ΜΜΕ ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και 27 δημοσιογράφοι... Δεκατέσσερις αποφοίτησαν από τη 12η τάξη, 15 πήγαν σε τεχνική σχολή, 18 τέλειωσαν την 9η τάξη, και ένας έφτασε την 6η τάξη.

Οσον αφορά την «αφρόκρεμα» της Κούβας, αξίζει να τονίσουμε πως από τους 75 μισθοφόρους, οι 15 είχαν ποινικό μητρώο για κοινά εγκλήματα. Τρεις για βιασμό ή παρενόχληση ανηλίκων, 1 για διαρρήξεις, 4 για οικονομικά εγκλήματα, 1 για ανθρωποκτονία, 2 για επιθέσεις, 1 για μικροκλοπές, 2 για απείθεια και 1 για εμπόριο ναρκωτικών.

Εχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της

Η Κούβα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται το δικαίωμά της για αυτοδιοίκηση. Μια χώρα που υπερασπίζεται το δικαίωμά της να υπάρχει ως έθνος. Είναι μια χώρα που έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τους νόμους της, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε.

Η Κούβα θα εφαρμόσει τους νόμους της και το έχει ήδη πράξει, με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ και τους διεθνείς νόμους. Εχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να τιμωρεί όσους συνεργάζονται με ξένη δύναμη, που έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το «Γραφείο Συμφερόντων» της στην Αβάνα είναι υπεύθυνες για τα αμυντικά μέτρα που αναγκάστηκε το νησί να υιοθετήσει, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το Νόμο Χελμς - Μπάρτον και την πολιτική της υπονόμευσης ενάντια στην ίδια τη χώρα. Για να καταλήξει: «Η αλήθεια που παρουσιάζει η Κούβα θα νικήσει. Επειδή η αλήθεια μας οδηγάει. Η αλήθεια είναι που έφερε την Κουβανική Επανάσταση μέχρι εδώ και θα συνεχίσει να την οδηγεί μπροστά, μέχρι να νικήσουμε τον αποκλεισμό και την επιθετικότητα που έχει εξαπολυθεί ενάντια στο λαό μας».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Ο φονικός «κυκεώνας» του Μαϊάμι

Οσο οι πολιτικοί ιθύνοντες απεργάζονται τα σχέδια, οι κομάντος εκπαιδεύονται στο Μαϊάμι
Οσο οι πολιτικοί ιθύνοντες απεργάζονται τα σχέδια, οι κομάντος εκπαιδεύονται στο Μαϊάμι
Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωνε με τον πλέον επίσημο τρόπο στον Κήπο των Ρόδων, στο Λευκό Οίκο, τη σύσταση της επιτροπής για την «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κούβα», με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Νο 2 τον υπουργό Αστικής Ανάπτυξης και γνωστό μέλος της κουβανικής κοινότητας των ΗΠΑ, Μελ Μαρτίνες.

Ο Μαρτίνες, παιδί της «επιχείρησης Πίτερ Παν»(*), δεν μπόρεσε να κρύψει το πλατύ χαμόγελό του, όταν ο Κόλιν Πάουελ σε αυτή την «ιστορική» παρουσίαση εγκαρδίως υποδέχτηκε τον Λουίς Μανουέλ ντε λα Καριδάδ Ζουνίγκα Ρέι, γνωστό και ως Ζουνίγκα Ρέι. Ο Ζουνίγκα Ρέι αυτές τις ημέρες είναι ο κύριος μοχλός πίεσης εκ μέρους των ΗΠΑ, στην ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, όπου επιδιώκεται μία ακόμη καταδικαστική απόφαση για την Κούβα - αλλά και για τη Βενεζουέλα και την Κίνα. Την παρουσία του Ζουνίγκα Ρέι, ως μέλους της αποστολής των ΗΠΑ, κατήγγειλε κατά την ομιλία του ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, και όχι τυχαία, καθώς ο Ζουνίγκα Ρέι είναι αναμεμειγμένος σε πλείστες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Κούβας, όπου ως πράκτορας αποτελούσε το πρώτο «πιστόλι» των υπονομευτικών ενεργειών της CANF.

Ο άνθρωπος που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για να διεξάγουν φέτος αυτή την «πρώτη» - για το 2004 - απευθείας μάχη στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν είναι τυχαίος. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Επιτροπής για την Ελευθερία στην Κούβα» - CLC, από κοινού με τα υπόλοιπα 24 μέλη του Εθνικού Κουβανο-αμερικανικού Ιδρύματος - CANF, τα οποία εκδιώχθηκαν μετά από «μάχη» με τον Χόρχε «ελ Νίνιο» Μας Σάντος, λίγο πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

«Δολοφονήστε τον Κάστρο»

Ολοι οι «αντιρρησίες» της CANF έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Θεωρούνται ως οι «σκληροπυρηνικοί» της μαφίας του Μαϊάμι. Αλλα μέλη της CLC, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μαφίας του Μαϊάμι με στενές διασυνδέσεις στο Λευκό Οίκο, είναι ο επίγονος του Μας Κανόσα στην CANF, Αλμπέρτο Ερνάντες, με διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες και με τους δύο που βρίσκονται φυλακισμένοι στον Παναμά, που η δίκη τους αυτές τις ημέρες αναβλήθηκε ακόμη μία φορά, τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες και τον Κασπάρ Χιμένες Εσκοπέδο, που μαζί με τον Φελισιάνο Μ. Φόγιο - επίσης μέλος της CLC - είναι η τριανδρία που άμεσα ευθύνεται τόσο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία στην Κούβα το 1997, που είχαν προκαλέσει και το θάνατο του Ιταλού υπηκόου Φάμπιο ντι Τσέλμο, αλλά και τη δολοφονική απόπειρα κατά του Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της 7ης Ιβηροαμερικανικής Συνόδου. Επίσης, η Νινότσκα Λουκρεσία Πέρες Καστεγιόν, σύζυγος του πολύ γνωστού για τις τρομοκρατικές του ενέργειες κατά της Κούβας, Ρομπέρτο Μαρτίν Πέρες και μία από τις κύριες φυσιογνωμίες πρόκλησης αναταραχής και ανατρεπτικών ενεργειών διά μέσου της ραδιοφωνικής της εκπομπής στο Μαϊάμι κ.ά. Ολοι αυτοί οι «αντιρρησίες» της CANF πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στην ολομέτωπη επίθεση κατά της Κούβας, ενώ η CANF παραδόξως... μετά τη «διάσπαση» έχει λάβει επισήμως μία πιο μετριοπαθή στάση, φανερώνοντας όμως μία ακόμη πτυχή του ανορθόδοξου πολέμου των συμφερόντων στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Μία ακόμη διάσταση αυτού του πολέμου είναι η παραίτηση του Μελ Μαρτίνες από υπουργού της κυβέρνησης Μπους, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκλογές, ώστε να καταλάβει μία θέση στη Γερουσία και μάλιστα στο Μαϊάμι! (Αραγε, αναμένει οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τη μάχη για τον Λευκό Οίκο και προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη για τη νομοθετική εξουσία;). Και λέμε διάσταση, αφού η απόφαση του Μελ Μαρτίνες έρχεται σε σφοδρή αντίθεση με τους κατ' εξοχήν «εκπροσώπους» στο Κογκρέσο Λίνκολν και Μάριο Ντίαζ Μπάλαρτ, που είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τον Μπιλ ΜακΚόλουμ. Και δεν πρόκειται για κάποιους μετριοπαθείς, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις στις 22 Μάρτη ο Μάριο Ντίαζ Μπάλαρτ είχε δηλώσει προς τα αμερικανικά μέσα ότι ο Πρόεδρος Μπους θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, εφαρμόζοντας τη διαταγή για εκτελέσεις ξένων ηγετών και τρομοκρατών, που υπέγραψε μετά την 11 Σεπτεμβρίου, ανακαλώντας το νόμο του Φορντ του 1976!

Οι δηλώσεις του Μπάλαρτ δεν αποτελούν αποδείξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπους, αν και σε συνδυασμό με τον φονικό κυκεώνα του Μαϊάμι και τον πόλεμο που μαίνεται αποτελούν τις ισχυρότερες προειδοποιήσεις για μία ακόμη επίθεση, που θα προσπαθήσουν ίσως να είναι η τελειωτική, που έρχεται...

(*) «Επιχείρηση Πίτερ Παν»: Κατά τα πρώτα χρόνια της κουβανικής επανάστασης 14.000 άτομα υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική μετανάστευση στις ΗΠΑ, με στόχο την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης. Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε ειδικά σχολεία, όπου τους επιβλήθηκε η αφομοίωσή τους και η απάρνηση μεγάλου μέρους της πολιτισμικής τους ταυτότητας... «Οι πιο αμερικανοποιημένοι Κουβανοί» θα παραδεχτεί μερικά χρόνια πριν ο Μελ Μαρτίνες. Ενα ακόμη γνωστό παιδί της «επιχείρησης Πίτερ Παν» είναι και ο Αρμάντο Γκοντίνα, πολυεκατομμυριούχος και φυσικά μέλος της κλίκας του Μαϊάμι, αλλά και «στενός» συνεργάτης - από δεκαετίες - του κυβερνήτη Τζεμπ Μπους, αδελφού του Προέδρου.


Χρ. Μ.

Σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης

Μια σειρά δηλώσεις και απόψεις από εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά την ανατροπή της σοσιαλιστικής Κούβας και την προτροπή για τη δολοφονία του Φιδέλ Κάστρο.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Φλόριδα Τζεμπ Μπους, στις 11 Απρίλη 2003 ανέφερε: «Μετά την επιτυχία του πολέμου στο Ιράκ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να στραφούν στη γειτονιά τους και να ασκήσουν πιέσεις στη διεθνή κοινότητα ώστε να μην συνεχιστεί το καθεστώς στην Κούβα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, στις 4 Μάη 2003, δήλωσε :«Δεν εξετάζουμε, προς το παρόν, τη χρήση στρατιωτικής βίας ενάντια στην Κούβα». Προς το παρόν...

Αν κανείς θυμηθεί πως ο Πάουελ πήγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρουσίασε τις δήθεν αποδείξεις πως το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, πως το Ιράκ αναπτύσσει πυρηνικά όπλα που στόχευε να εκτοξεύσει ενάντια σε άλλες χώρες, χημικά και βιολογικά όπλα, τότε το «προς το παρόν» του δε θα πρέπει να το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά.

Στις 10 Οκτώβρη 2003, ο Πρόεδρος Μπους, παρευρισκόμενος στον Λευκό Οίκο με διάφορα στοιχεία που εμπλέκονται με την τρομοκρατία και εξόριστους Κουβανούς της άκρας δεξιάς του Μαϊάμι, δήλωσε: «Το καθεστώς της Κούβας δε θα αλλάξει μόνο του, αλλά η Κούβα πρέπει να αλλάξει». Δηλαδή, με άλλα λόγια με τη βία...

Ο Ρότζερ Νοριέγκα, υφυπουργός για το Δυτικό Ημισφαίριο του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο «εγκέφαλος» της πολιτικής που εφαρμόζεται στη Λατινική Αμερική, το Δεκέμβρη 2003 είπε: «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να δράσουμε αποφασιστικά και αμέσως». Την παραπάνω δήλωση έκανε αφού πρώτα τόνισε πως οι ΗΠΑ ψάχνουν να βρουν τρόπο να επισπεύσουν την απομάκρυνση του Φιδέλ από την πολιτική σκηνή της Κούβας. Αυτό οδήγησε στην άμεση δημόσια πρόκληση του Φιδέλ που αναρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε πολιτική δολοφονία.

Ο Νοριέγκα επίσης πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να είναι σίγουρες πως οι στενοί φίλοι του καθεστώτος δε θα λάβουν τον έλεγχο της Κούβας», και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή, η λεγόμενη «Επιτροπή για τη Μετάβαση της Κούβας» που θα ετοιμάσει το σχέδιο υπονόμευσης και ανατροπής της Επανάστασης και θα μετατρέψει την Κούβα για άλλη μια φορά σε προτεκτοράτο, θα έχει αυτό το στόχο.

Ο Μελκιάδες Μαρτίνες, τότε συμπρόεδρος της Επιτροπής, είπε πως το Πεντάγωνο δε συμμετέχει στην Επιτροπή επίσημα, αλλά πρόσθεσε ότι «δε θα πρέπει όμως να αποκλειστεί πως το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αναμειχθεί σε κάποια στιγμή».

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις πράξεις του Κουβανού ηγέτη Φιδέλ Κάστρο στις πρόσφατες ανοησίες του», δήλωσε για άλλη μια φορά στις 6 Γενάρη, ο Νοριέγκα, και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες πως η Κούβα εμπλέκεται στην αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων», ένα ψέμα που έλαβε απάντηση από τον ηγέτη της επανάστασης, που ξεκάθαρα επισήμανε πως η αιτία των καταρρεύσεων των κυβερνήσεων βρίσκονται στην επιβολή του μοντέλου νεοφιλελευθερισμού, την υπερβολική χρέωση των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής μέσω του μοντέλου που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ΔΝΤ.

Ο Πάουελ στις 8 Γενάρη είπε: «Η Κούβα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Με μεγάλο θράσος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως «αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η δολοφονία του Κάστρο». Ζητά δηλαδή δημόσια τη δολοφονία του ηγέτη μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ, μιας χώρας που γειτονεύει με τις ΗΠΑ. Και για να εμπεδωθεί πρόσθεσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει».

Κοιτάξτε τι λέει ο Λίνκον Ντίας Μπαλάρτ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Αφού του Κάστρο του αρέσουν οι τουρίστες που του φέρνουν δολάρια», «τότε θα πρέπει να του στείλουμε κατασκόπους ανάμεσά τους».

Ενώ, υπόσχεση διεξαγωγής πολέμου ενάντια στην Κούβα και τον Φιδέλ Κάστρο έδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τομ Ντι Λέι στις 20 Φλεβάρη. «Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία είναι πόλεμος ενάντια στο κακό, οπότε είναι ένας πόλεμος ενάντια στον Φιδέλ Κάστρο». «Αυτό το ίδιο κακό, που δημιούργησε τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μάο, δημιούργησε τον Σαντάμ... και τον μπιν Λάντεν... και τον Αραφάτ... και τον Κάστρο», πρόσθεσε. «Οταν θα έχει φύγει ο Κάστρο... κρύος, πεθαμένος και θαμμένος δίπλα στην ετοιμόρροπη ιδεολογία του, είτε από το χέρι της φύσης, είτε από το γρήγορο σπαθί της δικαιοσύνης... η Κούβα θα είναι ελεύθερη».

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίνκον Ντίας Μπαλάρτ, στις 22 Μάρτη απροκάλυπτα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο της δολοφονίας του Φιδέλ Κάστρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ