Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης

Μια σειρά δηλώσεις και απόψεις από εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά την ανατροπή της σοσιαλιστικής Κούβας και την προτροπή για τη δολοφονία του Φιδέλ Κάστρο.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Φλόριδα Τζεμπ Μπους, στις 11 Απρίλη 2003 ανέφερε: «Μετά την επιτυχία του πολέμου στο Ιράκ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να στραφούν στη γειτονιά τους και να ασκήσουν πιέσεις στη διεθνή κοινότητα ώστε να μην συνεχιστεί το καθεστώς στην Κούβα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, στις 4 Μάη 2003, δήλωσε :«Δεν εξετάζουμε, προς το παρόν, τη χρήση στρατιωτικής βίας ενάντια στην Κούβα». Προς το παρόν...

Αν κανείς θυμηθεί πως ο Πάουελ πήγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρουσίασε τις δήθεν αποδείξεις πως το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, πως το Ιράκ αναπτύσσει πυρηνικά όπλα που στόχευε να εκτοξεύσει ενάντια σε άλλες χώρες, χημικά και βιολογικά όπλα, τότε το «προς το παρόν» του δε θα πρέπει να το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά.

Στις 10 Οκτώβρη 2003, ο Πρόεδρος Μπους, παρευρισκόμενος στον Λευκό Οίκο με διάφορα στοιχεία που εμπλέκονται με την τρομοκρατία και εξόριστους Κουβανούς της άκρας δεξιάς του Μαϊάμι, δήλωσε: «Το καθεστώς της Κούβας δε θα αλλάξει μόνο του, αλλά η Κούβα πρέπει να αλλάξει». Δηλαδή, με άλλα λόγια με τη βία...

Ο Ρότζερ Νοριέγκα, υφυπουργός για το Δυτικό Ημισφαίριο του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο «εγκέφαλος» της πολιτικής που εφαρμόζεται στη Λατινική Αμερική, το Δεκέμβρη 2003 είπε: «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να δράσουμε αποφασιστικά και αμέσως». Την παραπάνω δήλωση έκανε αφού πρώτα τόνισε πως οι ΗΠΑ ψάχνουν να βρουν τρόπο να επισπεύσουν την απομάκρυνση του Φιδέλ από την πολιτική σκηνή της Κούβας. Αυτό οδήγησε στην άμεση δημόσια πρόκληση του Φιδέλ που αναρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε πολιτική δολοφονία.

Ο Νοριέγκα επίσης πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να είναι σίγουρες πως οι στενοί φίλοι του καθεστώτος δε θα λάβουν τον έλεγχο της Κούβας», και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή, η λεγόμενη «Επιτροπή για τη Μετάβαση της Κούβας» που θα ετοιμάσει το σχέδιο υπονόμευσης και ανατροπής της Επανάστασης και θα μετατρέψει την Κούβα για άλλη μια φορά σε προτεκτοράτο, θα έχει αυτό το στόχο.

Ο Μελκιάδες Μαρτίνες, τότε συμπρόεδρος της Επιτροπής, είπε πως το Πεντάγωνο δε συμμετέχει στην Επιτροπή επίσημα, αλλά πρόσθεσε ότι «δε θα πρέπει όμως να αποκλειστεί πως το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αναμειχθεί σε κάποια στιγμή».

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις πράξεις του Κουβανού ηγέτη Φιδέλ Κάστρο στις πρόσφατες ανοησίες του», δήλωσε για άλλη μια φορά στις 6 Γενάρη, ο Νοριέγκα, και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες πως η Κούβα εμπλέκεται στην αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων», ένα ψέμα που έλαβε απάντηση από τον ηγέτη της επανάστασης, που ξεκάθαρα επισήμανε πως η αιτία των καταρρεύσεων των κυβερνήσεων βρίσκονται στην επιβολή του μοντέλου νεοφιλελευθερισμού, την υπερβολική χρέωση των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής μέσω του μοντέλου που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ΔΝΤ.

Ο Πάουελ στις 8 Γενάρη είπε: «Η Κούβα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Με μεγάλο θράσος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως «αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η δολοφονία του Κάστρο». Ζητά δηλαδή δημόσια τη δολοφονία του ηγέτη μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ, μιας χώρας που γειτονεύει με τις ΗΠΑ. Και για να εμπεδωθεί πρόσθεσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει».

Κοιτάξτε τι λέει ο Λίνκον Ντίας Μπαλάρτ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Αφού του Κάστρο του αρέσουν οι τουρίστες που του φέρνουν δολάρια», «τότε θα πρέπει να του στείλουμε κατασκόπους ανάμεσά τους».

Ενώ, υπόσχεση διεξαγωγής πολέμου ενάντια στην Κούβα και τον Φιδέλ Κάστρο έδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τομ Ντι Λέι στις 20 Φλεβάρη. «Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία είναι πόλεμος ενάντια στο κακό, οπότε είναι ένας πόλεμος ενάντια στον Φιδέλ Κάστρο». «Αυτό το ίδιο κακό, που δημιούργησε τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μάο, δημιούργησε τον Σαντάμ... και τον μπιν Λάντεν... και τον Αραφάτ... και τον Κάστρο», πρόσθεσε. «Οταν θα έχει φύγει ο Κάστρο... κρύος, πεθαμένος και θαμμένος δίπλα στην ετοιμόρροπη ιδεολογία του, είτε από το χέρι της φύσης, είτε από το γρήγορο σπαθί της δικαιοσύνης... η Κούβα θα είναι ελεύθερη».

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίνκον Ντίας Μπαλάρτ, στις 22 Μάρτη απροκάλυπτα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο της δολοφονίας του Φιδέλ Κάστρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ