Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Τα πάθη του Κυπριακού...

«

Επί των ιματίων μου έβαλον κλήρον». Η Κύπρος ξαπλωμένη πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Λογάδες, καλαμαράδες και παντελονάδες συζητούν πώς θα την τεμαχίσουν και διαμοιράσουν. Ολα υπό τη σκέπη ενός διεφθαρμένου ΟΗΕ να επιβάλλεται σ' αυτούς που θεωρεί παρακατιανούς και ταυτόχρονα να εκτελεί εντολές ως θλιβερός υπάλληλος τελευταίας σειράς. Η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, να συμφωνεί στο δράμα ως φτωχός συγγενής της ευρω-ατλαντικής οικογένειας. Ολα να θυμίζουν το Θείο Δράμα των Παθών και της Ταφής με τη μακρινή προσδοκία μιας επιζητούμενης Ανάστασης.

Ολοι και όλα επί σκηνής. Το εξουσιαστικό ιερατείο της Σταύρωσης, οι Ρωμαίοι επικυρίαρχοι ο Πόντιος Πιλάτος κι ο βαρβαρικός όχλος να φωνάζει «Ωσαννά, στο Σχέδιο» και «Σταύρωσον Αυτόν». Η λυτρωτική προσμονή της Ανάστασης να γίνεται «όξος» και «μαχαιριά στα νεφρά» για να διαπιστωθεί ο θάνατος. Κάθε βλέμμα αναζήτησης του ουρανού να συναντά, αντί για άστρα του Σύμπαντος, την αστερόεσσα σύμβολο επιβολής.

Ολα να συνομολογούν στην κατίσχυση και καταισχύνη ενός βαρβαρικού ευρω-ατλαντικού εταιρισμού, το ΝΑΤΟ. Αυτός ο έσχατος λογισμός, βγαλμένος από την τραγική διαπίστωση ότι, πέρα από οποιαδήποτε μορφή «τακτοποίησης» του Κυπριακού δράματος, μεθοδεύεται η έτσι ή αλλιώτικη ΝΑΤΟική λύση. Είναι η επιβεβαίωση εκείνου που από πολλού χρόνου είχε καταγραφεί στη στήλη ότι, η τελική έκβαση του Κυπριακού θα είναι ΝΑΤΟική. Ολα τα άλλα περί «ευρω-ενωσιακού κεκτημένου» και λοιπών, πρόκειται για το στολισμό της ΝΑΤΟικής βιτρίνας. Αλλωστε, ο αμερικανικός και ευρω-ενωσιακός ρόλος στο πλαίσιο του ευρω-ατλαντισμού είναι δεδομένος. Πρόκειται για μια ανταγωνιστική συμφωνία κυρίαρχων δυνάμεων, που λειτουργεί ως αναγκαίος τρόπος ύπαρξης, ως προϋπόθεση συνοχής, μέσα από οξείες ανταγωνιστικές αγκωνιές, που βρίσκει κάθε φορά την εσωτερική ισορροπία.

«Αρον, άρον σταύρωσον Αυτόν». Η Κύπρος στο Σταυρό του Μαρτυρίου, στην προσμονή του θανάτου και της οριστικής Ταφής. Πίσω από τις κλειστές ανήλιες πόρτες των παρανόμων της μοναδικής πλανητικής εξουσίας, τα αδίστακτα ιερατεία του ευρω-ενωσίτικου κι αμερικάνικου ευρω-ατλαντισμού περιμένουν να ακούσουν το «Τετέλεσθαι» από τα χείλη ενός λαού που, χρόνια τώρα, προσπαθούν να εκμαυλίσουν με το πιστόλι στον κρόταφο.

Γι' αυτούς, η ιστορία της Κύπρου πρέπει να τελειώσει. Το ΝΑΤΟ, ο σιδηρόφρακτος μηχανισμός που όμοιό του δε γνώρισε η γνωστή ανθρώπινη ιστορία, βιάζεται να ολοκληρώσει επίσημα την κυριαρχία του. Δυο κράτη, με σχέση αυτής ή εκείνης της μορφής θα ανήκουν επίσημα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Πρώτη πράξη του εγχειρήματος ήταν η κατάληψη του μισού νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα κι η επιβολή της ντε φάκτο διχοτόμησης. Δεύτερη πράξη ολοκλήρωσης είναι το σχέδιο του θλιβερού ΓΓ του εκφυλισμένου ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επιβολή και της ντε γιούρε κατάκτησης. Ολα γι' αυτούς πρέπει να γίνουν νομότυπα με την επίσημη υπογραφή παράδοσης της κυπριακής ηγεσίας. Τα χαλκεία αλυσοδένουν έναν ολόκληρο λαό.

Η προσδοκία της Ανάστασης γίνεται το «κόνιο» που υποχρεώνεται να πιει στο όνομα του ΟΗΕ. Οι τωρινοί διοικητές του ΟΗΕ δείχνουν να ξέχασαν ότι αυτός έγινε για να περιφρουρεί την ειρήνη κι όχι για να προγραμματίζει τον πόλεμο. Από κοντά και τα γνώριμα παπαγαλάκια βγήκαν σεριάνι στα τηλεοπτικά παράθυρα για να επαναλάβουν την αφοσίωσή τους στα ευρω-ενωσίτικα κι ατλαντικά τροφεία. Ενα εναγώνιο ερωτηματικό ταλανίζει τη λαϊκή συνείδηση: Τα Πάθη της Σταύρωσης τα βλέπουμε. Αραγε θα δούμε το μεγαλείο της Ανάστασης;


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ