ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
Σελ. /32
«ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ»
Ούτε στη Βοσνία τέτοια προτεκτορατοποίηση
  • Στην Κύπρο έχουν δικαίωμα στρατιωτικής δραστηριότητας όλοι, πλην των Κυπρίων
  • Μόνο οι Κύπριοι δε δικαιούνται τα μέσα για να ασκήσουν ένα από τα βασικότερα κυριαρχικά δικαιώματα: Να υπερασπίζονται το πάτριον έδαφος

Eurokinissi

Με την ενδεχόμενη υπερψήφιση του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν, η Τουρκία εξασφαλίζει την εσαεί παρουσία των στρατευμάτων της στην Κύπρο. Επίσης, κατοχυρώνει διευρυμένα παρεμβατικά δικαιώματα στο συνιστόν ελληνοκυπριακό κρατίδιο, εν τη απουσία μάλιστα της Εθνικής Φρουράς, η οποία διαλύεται.

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί πετυχαίνουν την τριχοτόμηση ουσιαστικά της νήσου, με τις δύο βάσεις τους να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, με δικό τους έδαφος, δικά τους θαλάσσια ύδατα, αλλά και το δικαίωμα να βολτάρουν ανεμπόδιστοι στην επικράτεια του προωθούμενου κυπριακού προτεκτοράτου.

Παράλληλα το νησί θα δίνεται απλόχερα για τις ασκήσεις των ΝΑΤΟικών. Οι κυβερνήσεις των «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας και Τουρκίας, δε βρίσκουν λόγο να μην προωθήσουν άλλο ένα πεδίο βολής, άλλη μια ιμπεριαλιστική βάση, εφόσον την ίδια μοίρα έχουν επιφυλάξει για τους τόπους τους.

Εξάλλου, η προβλεπόμενη - για τουλάχιστον έξι χρόνια - παρουσία «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στο νησί, αποδεικνύει περίτρανα το εύθραυστον της «ειρήνης» που προωθούν οι επίδοξοι επικυρίαρχοι.

Ετσι, στη βοσνιοποιημένη Κύπρο θα σουλατσάρουν ένστολοι και ένοπλοι όλοι πλην των Κυπρίων. Ελληνες, Τούρκοι, Αμερικανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι... εκτός από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που δε θα έχουν δικό τους στρατό να υπερασπιστούν το δικό τους «κράτος», απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή. Αυτό κι αν συνιστά «κυριαρχία»...

Τι προβλέπεται

Ελληνοκυπριακό φυλάκιο στην
Ελληνοκυπριακό φυλάκιο στην "Πράσινη γραμμή"
Στο ζήτημα παραμονής Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών, το «σχέδιο Ανάν» προβλέπει απόσυρση κατά φάσεις για τα τουρκικά στρατεύματα (σήμερα υπολογίζονται σε 37.000 και άνω, βαριά εξοπλισμένοι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες) σε διάστημα δύο χρόνων, μέχρι να φτάσουν τις 6.000. Ταυτόχρονα θα αφιχθούν στην Κύπρο ισάριθμα ελληνικά στρατεύματα.

Στο ίδιο διάστημα θα διαλυθεί η Εθνική Φρουρά και οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις (αριθμούν 5.000 στρατιώτες, ενταγμένοι στις δυνάμεις του «Αττίλα»). Θα διαλυθούν και οι εφεδρικές τους μονάδες. Τα όπλα τους θα απομακρυνθούν από τη νήσο σε φάσεις συγχρονισμένες, με την ανάπτυξη και «προσαρμογή» των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων.

Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν στο νησί από 6.000 άνδρες μέχρι το 2011, και από 3.000 άνδρες μέχρι το 2018. Σημειώστε ότι η ελληνική πρόταση στην Ελβετία ζητούσε η δύναμη της κάθε πλευράς να μην υπερβαίνει τους 2.500 άνδρες μέχρι 2018 ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αν αυτή γίνει νωρίτερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά το 2018 θα παραμείνουν τα αποσπάσματα που προνοούνταν στη Συνθήκη Λονδίνου - Ζυρίχης. Δηλαδή η ελληνική δύναμη δε θα ξεπερνά τους 950 άνδρες και η τουρκική τους 650.

Η «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», η Ελλάδα και η Τουρκία θα αναθεωρούν κάθε τρία χρόνια το πρωτόκολλο που αφορά την παραμονή στρατευμάτων στο νησί, με τελικό σκοπό την πλήρη αποχώρησή τους. Ομως, αν και η πλήρης αποχώρηση καταγράφεται ως στόχος, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για ολοκληρωτική αποστρατιωτικοποίηση.

Το «σχέδιο Ανάν» επιβεβαιώνει την ισχύ της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960, που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Δυνάμει της συνθήκης αυτής αφίχθηκαν στην Κύπρο, ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΕΛΔΥΚ και η ΤΟΥΡΔΥΚ.

Σε σχέση με το 1960 επέρχονται κάποιες μεταβολές, όπως η κατάργηση του τριμερούς στρατηγείου που λειτουργούσε ως κεντρικό αρχηγείο για την ΕΛΔΥΚ, την ΤΟΥΡΔΥΚ και τον κυπριακό στρατό. Αντί αυτού προβλέπει κάποια άλλη διαδικασία για τη συνεργασία των στρατιωτικών αποσπασμάτων Ελλάδας και Τουρκίας, με την ανταλλαγή αξιωματικών συνδέσμων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επαφή, ενώ η μια πλευρά θα προσκαλεί την άλλη ως παρατηρητή στις στρατιωτικές της ασκήσεις.

Δεν τους χρειάζονται προσχήματα

Το «σχέδιο Ανάν» επιβεβαιώνει και την ισχύ της Συνθήκης Εγγυήσεως που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία με την Κύπρο, δυνάμει της οποίας οι τρεις δυνάμεις εγγυήθηκαν την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οπως προβλέπεται στη Συνθήκη Εγγυήσεως, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, αφού διαβουλευτούν μεταξύ τους έχουν το δικαίωμα να επέμβουν από κοινού ή και μονομερώς, αλλά μόνο για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, σε περίπτωση διατάραξής της.

Αυτή ήταν και η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει το 1974. Και αν επικαλεστεί κανείς τα καμώματα της ελληνικής χούντας για να δικαιολογήσει τον «Αττίλα 1», να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 1974 ακολούθησε ο «Αττίλας 2», όταν δεν υπήρχε πλέον ούτε Σαμψών, ούτε ελληνική χούντα. Μόνο Κληρίδης και Καραμανλής.

ΝΑΤΟποίηση

Στο θέμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι η Κύπρος δε θα διαθέτει το έδαφός της σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που γίνονται με τη συναίνεση των δύο συνιστώντων κρατών. Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτείται η συναίνεση Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο νησί θα υπάρχει μια «ειρηνευτική αποστολή» των Ηνωμένων Εθνών («κυανόκρανοι»), η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή της Συμφωνίας. «Θα παραμείνει για όσο διάστημα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των δύο συνιστωσών Πολιτειών, δεν αποφασίσει διαφορετικά». Ακόμα «η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει τα μισά έξοδα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών τα πρώτα τρία χρόνια και στη συνέχεια τα δύο τρίτα των εξόδων. Αυτή η διευθέτηση θα αναθεωρηθεί το 2010». Οι Ελληνοκύπριοι θα κληθούν να αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος και από αυτό το δυσβάσταχτο κόστος.


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κράτος εν κράτη

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατοχύρωση των βρετανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στο νησί. Ιδού πώς περιγράφεται το αποικιοκρατικό καθεστώς της παρουσίας των δύο βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, στις τοποθεσίες Δεκέλεια και Ακρωτήρι («Σχέδιο Ανάν», Παράρτημα ΙΙ, Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης):

«1. Η Κύπρος δε θα απαιτήσει, ως μέρος των χωρικών υδάτων της, ύδατα μεταξύ των γραμμών οι οποίες περιγράφονται στην έκθεση που αναφέρεται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής της Συνθήκης.

2. Οι γραμμές που αναφέρονται στο Αρθρο 3, όπως τροποποιήθηκε, του Παραρτήματος Α, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, οι οποίες οριοθετούν τα χωρικά ύδατα που εφάπτονται των Περιοχών των Κυρίαρχων Βάσεων τις οποίες η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δε θα απαιτεί ως μέρος των χωρικών της υδάτων, θα εκτεθούν σε μία έκθεση που θα ετοιμαστεί από δεόντως προσοντούχο πρόσωπο το οποίο θα διοριστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου...

3. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολαύει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για οποιονδήποτε σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δε θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο μέρος σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 16,10 τ. χλμ.) και ύδατα τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δε θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο δυτικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 5,01 τ. χλμ.)».

Συμπέρασμα

α) Οι Αγγλοι θα συνεχίσουν να έχουν δικές τους βάσεις επί του κυπριακού εδάφους (το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος), οι οποίες βάσεις θα έχουν δικά τους χωρικά ύδατα, τα οποία απαγορεύεται να διεκδικήσει εις τον αιώνα τον άπαντα η Κύπρος, και που θα εκτείνονται σε περιοχές έντονου πετρελαϊκού ενδιαφέροντος και με δική τους υφαλοκρηπίδα - την ώρα που στο Αιγαίο η ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας αναζητείται εδώ και 30 χρόνια...

β) Το τελικό εύρος αυτών των βρετανικών χωρικών υδάτων (που προφανώς θα φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και τη Διώρυγα του Σουέζ), θα μας το καθορίσει εν ευθέτω χρόνω ο εκπρόσωπος της Βασιλίσσης, ο οποίος θα τυγχάνει και «δεόντως προσοντούχος».

γ) Ακόμα και για τα ύδατα που θεωρητικά ανήκουν στην Κύπρο, ανατολικά και δυτικά της βάσης της Δεκέλειας, οι Αγγλοι θα έχουν δικαίωμα «ανεμπόδιστης πρόσβασης» για «όποιο σκοπό» αυτοί θέλουν.


Μένουν στρατός κατοχής - έποικοι

Σχετικά με τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα που προβλέπεται να παραμείνουν στο νησί, το σχέδιο προβλέπει και τα ακόλουθα:

-- «Κάθε απόσπασμα μπορεί να έχει τέτοια δομή ώστε να διαθέτει τις πιο κάτω δυνατότητες, στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων αριθμών και των γενικών περιορισμών που επιβάλλονται σε σχέση με τα όπλα και τον εξοπλισμό: αρχηγείο, τεθωρακισμένα, μονάδα αναγνώρισης, πεζικό, μονάδα μηχανικού, πυροβολικό, διαβιβάσεις, αεροπορία, αεράμυνα, διοικητική μέριμνα, διοικητική και ιατρική υποστήριξη».

-- Κάθε απόσπασμα μπορεί να αναπτύσσει μόνο τα ακόλουθα όπλα και εξοπλισμό:

  • Μεσαία άρματα μάχης, με μέγιστο αριθμό τα 50 για κάθε πλευρά και έως 55 τόνοι το καθένα.
  • Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, με κύριο πυροβόλο 25 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 180 για κάθε πλευρά.
  • Ρυμουλκούμενα πυροβόλα, διαμετρήματος έως 155 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 18 για κάθε πλευρά.
  • Αντιαεροπορικοί πύραυλοι, μικρού βεληνεκούς έως 7.000 μέτρα, με μέγιστο αριθμό τα 18 για κάθε πλευρά.
  • Μεταγωγικά ελικόπτερα γενικής χρήσης, μη εξοπλισμένα, έως 12 επιβάτες, με μέγιστο αριθμό τα 6 για κάθε πλευρά.
  • Ελαφρά ελικόπτερα, τύπου παρακολούθησης/συνδέσμου, μη εξοπλισμένα, έως 6 επιβάτες, με μέγιστο αριθμό τα 4 για κάθε πλευρά.
  • Ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, αναγνωριστικού τύπου, με κύριο πυροβόλο έως 90 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 17 για κάθε πλευρά.
  • Αντιαεροπορικά πυροβόλα, διαμετρήματος έως 45 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 16 για κάθε πλευρά.

-- «Αμφότερες η Ελλάδα και η Τουρκία θα ορίσουν όχι περισσότερες από έξι οριοθετημένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κρατική γη, στην οποία εδρεύουν τα στρατεύματα και ο εξοπλισμός, και όχι περισσότερα από τρία πεδία εκπαίδευσης σε κρατική γη, κατόπιν διαβουλεύσεων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντίστοιχης συνιστώσας Πολιτείας».

-- «Μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος της Θεμελιώδους Συμφωνίας, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πληροφορήσουν την Κύπρο, η μία την άλλη και τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και την έκταση των αντίστοιχων πεδίων εκπαίδευσής τους και των καθορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν σε κάθε εγκατάσταση. Θα πληροφορούν επίσης εκ των προτέρων την Κύπρο, η μία την άλλη και τα Ηνωμένα Εθνη, σχετικά με οποιεσδήποτε μεταγενέστερες αλλαγές στην ανάπτυξη των στρατευμάτων».

Ενισχύουν τη θέση τους

Βέβαια τα παραπάνω είναι όλα λόγια. Στην πράξη η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις τελευταίες μέρες να ενισχύει τις δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, με στρατιώτες, νέου τύπου τεθωρακισμένα και άλλο πολεμικό υλικό.

Η μεταφορά τους έγινε την προηγούμενη βδομάδα, με πολεμικά πλοία στην Αμμόχωστο. Το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ μετέδωσε φωτογραφικό υλικό που ελήφθη τη Μ. Παρασκευή και αποδεικνύει αυτή τη μεταφορά. Οι φωτογραφίες δείχνουν το πλοίο «Ισκεντερούν» στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμόχωστου, να εκφορτώνει:

  • Οκτακόσιους πενήντα στρατιώτες.
  • Εξι νέου τύπου τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για καταστολή διαδηλώσεων.
  • Τριάντα φορτηγά αυτοκίνητα με υλικό, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για το στρατόπεδο ηλεκτρονικού πολέμου που βρίσκεται υπό κατασκευή στα κατεχόμενα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα και στην περιοχή της Νήσου των Εχιδνών στην Κερύνεια, όπου υπάρχουν μεγάλες αποθήκες καυσίμων των δυνάμεων κατοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για επιχείρηση αντικατάστασης στρατιωτών και πολεμικού υλικού. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πλοία επιστρέφουν από την Αμμόχωστο στην Τουρκία με φορτίο.

Και οι έποικοι

Με βάση τις προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν», στη νήσο παραμένουν δεκάδες χιλιάδες έποικοι. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων της 6/4/2004, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωνε ότι το ψευδοκράτος έχει δώσει 53.000 «ιθαγένειες» σε ανθρώπους προερχόμενους από την Τουρκία. Πρόσθετε τότε ότι μόνον 44.000 από αυτούς έχουν πάρει την «ταυτότητα» του ψευδοκράτους. Αποκάλυπτε δε πως αυτή τη στιγμή στα Κατεχόμενα ζουν άλλοι 60.000 «παράνομοι».

Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό, στο προωθούμενο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Προς τούτο παρέδωσε πριν μερικές μέρες στον ΟΗΕ κατάλογο με τα ονόματα 45.000 εποίκων οι οποίοι προβλέπεται να παραμείνουν στην Κύπρο με βάση τη συγκεκριμένη αμερικανόπνευστη επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο πέραν αυτού του αριθμού, το «σχέδιο Ανάν», μέσα από περίπλοκες νομικίστικες διατάξεις και «κριτήρια», αφήνει «παραθυράκια» για να παραμείνουν στην Κύπρο και πολλές χιλιάδες άλλοι.

Πίσω στον Ταλάτ: Συμπλήρωσε ότι ο ονομαστικός αυτός κατάλογος είναι αποτέλεσμα προσεκτικής δουλιάς, αλλά δε θα δοθεί στη δημοσιότητα, «γιατί μπορεί να τύχει εύκολα εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά». Η τοποθέτηση αυτή εύλογα γεννά ερωτήματα: Ποιοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο; Τι είδους στοιχεία; Με τι δραστηριότητα στο παρελθόν, αλλά και τώρα;

Επίσης πόσο εύκολο θα είναι να φύγουν όσοι έχουν εξασφαλίσει την «ιθαγένεια», αλλά δεν είναι στον εν λόγω κατάλογο; Πόσο εύκολο θα είναι να φύγουν και οι επιπλέον τούτων 60.000 έποικοι;

Και δεν είναι μόνο οι έποικοι: Για διάστημα 19 χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, θα επιτρέπεται στο ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστόν κρατίδιο να έχουν ως κατοίκους Ελληνες και Τούρκους υπηκόους αντίστοιχα, μέχρι να συμπληρώνουν το 5% του πληθυσμού τους.

Ομως μετά είναι καταφανής η πιθανότητα κατάργησης του ορίου, με ορατό τον κίνδυνο για νόμιμο μαζικό εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Διότι η συνέχιση της διασφάλισης του 5%, μετά τα 19 χρόνια, θα εξαρτάται από την έγκριση νόμου από το Προεδρικό Συμβούλιο της «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», τη Βουλή και τη Γερουσία. Εκεί χρειάζεται απαραιτήτως και η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων που μετέχουν στα όργανα αυτά. Ενα «όχι» τους ισοδυναμεί με βέτο και το όριο καταργείται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ