ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ
Η κοροϊδία με τα τιμολόγια αποκατάστασης συνεχίζεται...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι για αποκατάσταση των ζημιών στην τοιχοποιία «πράσινων» κτιρίων θα δοθεί άτοκο δάνειο μόνο 4.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο τοίχου

Στεγαστική συνδρομή - κοροϊδία θα παίρνουν (και μάλιστα μόνο με άτοκο δάνειο και όχι με δωρεάν κρατική επιχορήγηση) και οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έπαθαν ζημιές από το σεισμό της Αθήνας μόνο στους τοίχους και δε χρειάζεται να τους γκρεμίσουν και να τους ανακατασκευάσουν («πράσινα»).

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε - με καθυστέρηση ενάμιση μήνα - ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής:

  • Οταν ο τοίχος είναι επιχρισμένος και επισκευάζεται με απλό αρμολόγημα, η στεγαστική συνδρομή θα ανέρχεται σε 4.000 δρχ. το τετραγωνικό.
  • Οταν ο τοίχος επισκευάζεται με επίχρισμα ενισχυμένο με κοτετσόσυρμα ή πλέγμα συνθετικών ινών, η στεγαστική συνδρομή θα ανέρχεται σε 4.500 δρχ. το τετραγωνικό.

Τα ποσά αυτά φαντάζουν ακόμη πιο ανεπαρκή, αν υπολογίσει κανείς ότι στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται και η δαπάνη για τα επιχρίσματα και το χρωματισμό της επιφάνειας, αλλά και οι εισφορές προς το ΙΚΑ!

Στο μεταξύ, με άλλη Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα Γραφεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που θα είναι αρμόδια και για τις περιοχές εκείνες που δεν είχαν κηρυχτεί μέχρι τώρα ως σεισμόπληκτες. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα αρμόδια ΓΑΣ είναι τα εξής:

  • ΓΑΣ Μενιδίου - Θρακομακεδόνων (Πλ. Αγίου Νικολάου - Παλιό Δημαρχείο, Μενίδι, τηλ.: 24.07.910 - 24.07.911).
  • ΓΑΣ Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Αγίου Στεφάνου - Αυλώνας - Δροσιάς - Εκάλης - Κρυονερίου - Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Ροδόπολης - Σταμάτας - Συκαμίνου - Ωρωπού - Ανοιξης (Πλατάνων 21, Αδάμες, τηλ.: 80.78.890 - 80.73.265).
  • ΓΑΣ Λυκόβρυσης - Μεταμόρφωσης (Γκινοσάτη και Πλαστήρα - Πνευματικό Κέντρο, τηλ.: 28.36.037 - 8).
  • ΓΑΣ Ανω Λιοσίων (Κρητικού Πελάγους 8 και Σούδας - Σύλλογος Κρητών, τηλ.: 24.83.010 - 11).
  • ΓΑΣ Ζεφυρίου (Παναγιάς Γρηγορούσης και Αλαμάνας, τηλ.: 23.20.328 - 23.88.543).
  • ΓΑΣ Καματερού (Σκουφά 2 και Καματερού, τηλ.: 23.86.502 - 23.16.999).
  • ΓΑΣ Πετρούπολης (Αγ. Δημητρίου 2 και Δωδεκανήσου, τηλ.: 50.61.421 - 50.12.409).
  • ΓΑΣ Φυλής (Κολοκοτρώνη 1, πίσω από το Δημαρχείο, τηλ.: 24.12.024).
  • ΓΑΣ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας (Μ. Αλεξάνδρου 1 και Παπάγου, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 25.80.480 - 25.80.485).
  • ΓΑΣ Αγ. Αναργύρων (Αριστείδου 22 και Στουρνάρη, τηλ.: 26.27.280 - 26.18.466).
  • ΓΑΣ Αμαρουσίου - Πεύκης - Χαλανδρίου - Βριλησσίων - Αγίας Παρασκευής - Γέρακα - Γλυκών Νερών - Παλλήνης - Πικερμίου - Φιλοθέης - Ψυχικού (Διονύσου και Πουρνάρα, Δημοτικό Γυμναστήριο Αμαρουσίου, τηλ.: 61.09.912).
  • ΓΑΣ Ηρακλείου (Ηρακλείου 400, τηλ.: 28.36.042).
  • ΓΑΣ Ν. Ιωνίας (Πλ. Παναιτωλείου «Παναιτώλειον», τηλ.: 27.50.487 - 27.18.650).
  • ΓΑΣ Ιλίου (Πρωτεσιλάου 83, Παλιό Δημαρχείο, τηλ.: 26.19.247).
  • ΓΑΣ Ελευσίνας - Μάνδρας - Μαγούλας - Μεγάρων - Ν. Περάμου (Μιαούλη 49, Ελευσίνα, τηλ.: 55.61.652 - 55.61.787).
  • ΓΑΣ Ασπροπύργου (Πλάτωνος 5, τηλ.: 55.75.956).
  • ΓΑΣ Χαϊδαρίου (Λ. Αθηνών 183, τηλ.: 58.14.803).
  • ΓΑΣ Πειραιά - Δραπετσώνας - Κερατσινίου - Αμπελακίων Σαλαμίνας - Σαλαμίνας - Αίγινας (2ας Μεραρχίας 3, 1ος όροφος, Πειραιάς, τηλ.: 41.34.381).
  • ΓΑΣ Κορυδαλλού - Νίκαιας - Περάματος (Μαγνησίας 50, Νίκαια, τηλ.: 42.50.931).
  • ΓΑΣ Καλλιθέας - Μοσχάτου - Ρέντη - Ταύρου - Π. Φαλήρου - Αλίμου - Ελληνικού - Καλαμακίου - Βουλιαγμένης (Αγ. Σοφίας και Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ταύρος, τηλ.: 34.67.283).
  • ΓΑΣ Αγ. Βαρβάρας - Αιγάλεω (Ιερά Οδός 294, Αιγάλεω, τηλ.: 59.07.911).
  • ΓΑΣ Περιστερίου (Αγ. Βασιλείου 32, Αλσος Περιστερίου, τηλ.: 57.19.799).
  • ΓΑΣ Κορωπίου - Λούτσας - Βάρης - Βούλας - Λαυρίου - Μαρκόπουλου - Παιανίας - Ραφήνας - Σπάτων (Β. Κωνσταντίνου 286, Κορωπί, τηλ.: 66.28.518).
  • ΓΑΣ Αθηνών - Γαλατσίου - Καισαριανής - Αγ. Δημητρίου - Αργυρούπολης - Βύρωνα - Δάφνης - Ζωγράφου - Ηλιούπολης - Νέας Σμύρνης - Παπάγου - Πετραλώνων - Υμηττού - Χολαργού (Μέχρι τις 16 Δεκέμβρη στη Λ. Αλεξάνδρας 38, τηλ.: 88.30.143 και μετά θα μεταφερθούν στην οδό Σολωμού 22).
  • ΓΑΣ Λιβαδειάς - Δερβενοχωρίων - Οινοφύτων - Θηβών - Τανάγρας - Σχηματαρίου (Γ. Σεφέρη 18 Λιβαδειά, τηλ.: 0261 - 29.764).

Οπως φαίνεται, εκτός από τη γραφειοκρατία, πολλοί σεισμόπληκτοι θα αντιμετωπίσουν και πρόσθετη ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να τρέχουν για την κατάθεση των αιτήσεων από τη μια άκρη του Λεκανοπεδίου στην άλλη. Και από... χωροταξία το ΥΠΕΧΩΔΕ «σκίζει»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
«Στο σφυρί» τα περιαστικά δάση

Την απόφαση της κυβέρνησης, να παραχωρήσει τη διαχείριση των περιαστικών δασών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε μη κυβερνητικούς φορείς και συνεταιριστικές οργανώσεις, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνει η ΠΕΔΔΥ, «αποτελεί μια ακόμα πράξη στο έργο, με τίτλο "ιδιωτικοποίηση των δασών εδώ και τώρα" και έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου». Αναφερόμενη, μάλιστα, στις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση, με την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύει στη λήψη μέτρων προστασίας των περιαστικών δασών, υπογραμμίζει πως τα δάση αυτά αποτελούν τα πλέον υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα και σημειώνει: «Οι πυρκαγιές, οι εκχερσώσεις και καταπατήσεις, η ανεξέλεγκτη και πολυποίκιλη ανθρώπινη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής βούλησης για ανόρθωση και προστασία τους, έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Αναδασώσεις εξαγγέλλονται, αλλά δεν πραγματοποιούνται, τα αντιπλημμυρικά έργα στους ορεινούς όγκους, γύρω από τις πόλεις, είναι μια ξεχασμένη υπόθεση, τα χρήματα ελάχιστα, ενώ η δασική υπηρεσία - που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση, ανάπτυξη και προστασία των περιαστικών δασών - με ελάχιστους υπαλλήλους και πενιχρά μέσα αγκομαχά για ν' ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη καθήκοντά της».

Σχετικά με τη «διαχείριση» των περιαστικών δασών, η ΠΕΔΔΥ επισημαίνει πως κανείς δε φαίνεται να αναρωτιέται για το πώς θα γίνει αυτό, τη στιγμή που δεν υπάρχει νομικός χαρακτηρισμός των περιαστικών δασών, νομικό πλαίσιο διαχείρισής τους και τεχνικές προδιαγραφές για τις επιτρεπτές, αναγκαίες και ανεκτές περιβαλλοντικές επεμβάσεις. «Η διαχείριση των δασών, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, είναι ευθύνη του κράτους», τονίζει, στην ανακοίνωσή της, και, απευθυνόμενη στον υπουργό Γεωργίας, θέτει το παρακάτω ερώτημα: «Αλήθεια, κ. υπουργέ, από ποιους θα απαρτίζεται ο "φορέας διαχείρισης" των περιαστικών δασών που θα ...συντονίσει το έργο των εμπλεκόμενων φορέων; Και, ειδικότερα, ποιον έχετε κατά νου για "σύμβουλο διαχείρισης" ... των εισροών και των πόρων, καθώς και των επεμβάσεων κατά τόπο και χρόνο με στόχο την αειφορία των ευκολιών (!) των περιαστικών δασών;».

Κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στα Κοινοτικά «πακέτα»

Οι εκτιμήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής συνεδρίου που διοργανώνει το ΤΕΕ από τις 15 έως τις 17 του Δεκέμβρη

Σοβαρότατες αιχμές για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση των έργων και των κονδυλίων του Β' «Πακέτου Ντελόρ», εντοπίζει η η εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

«Η Ελλάδα από το Β' στο Γ' ΚΠΣ», που οργανώνει το ΤΕΕ από αύριο μέχρι την Παρασκευή 17 του Δεκέμβρη στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν».

Είναι χαρακτηριστικό - επισημαίνεται - ότι παρά την αύξηση των οργάνων διαχείρισης, η απορροφητικότητα των κονδυλίων στο τέλος του 1998 έφτασε επισήμως το 60%, με αποτέλεσμα να διαγράφεται υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές πιστώσεις που είχαν προβλεφτεί.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι για να αποφευχθεί το πρόβλημα αυτό, τα τελευταία χρόνια - και κάτω από την πίεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - πλάι στα υπουργεία, στις Περιφέρειες, στις Νομαρχίες και τους Δήμους, δημιουργήθηκαν Ανώνυμες Εταιρίες, προσελήφθησαν τεχνικοί σύμβουλοι, αξιολογητές έργων, σύμβουλοι διαχείρισης, συγκροτήθηκαν επιτροπές κ.ά., χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ, αντίθετα, έχει δημιουργήσει ένα δεύτερο δημόσιο δίπλα στο υφιστάμενο, με άλλους όρους και συνθήκες εργασίας.

Εκτός των άλλων - σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής - έχει διαπιστωθεί ότι η ποιότητα των εκτελούμενων έργων, σύμφωνα με στοιχεία του Ειδικού Συμβούλου Ποιοτικού Ελέγχου, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, χωρίς να είναι δυνατή και η σύγκριση, καθώς ο έλεγχος αυτός δεν εφαρμόζεται σε όλα τα έργα, παρά μόνο στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Κόλαφο για την κυβέρνηση είναι και η εκτίμηση της Οργανωτικής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης για τα μεγάλα έργα που ανατίθενται με τη μέθοδο της υποτιθέμενης αυτοχρηματοδότησης. «Στην πράξη - τονίζεται - το θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο των επιλογών ανάθεσής τους, καθώς στη Βουλή εισάγεται ένα νομοσχέδιο για την κύρωση μιας ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης, γεγονός που ισοδυναμεί με ενέργεια "νομιμοποίησής" της, καθώς είναι αδύνατον οι βουλευτές να λάβουν γνώση της όλης διαδικασίας και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησε την ανακήρυξη του μειοδότη».

Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο του ΤΕΕ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και έχουν προσκληθεί να μιλήσουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι των κομμάτων και μαζικών φορέων.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Προειδοποιούν για την ασφάλεια των αεροδρομίων

Απεργιακές κινητοποιήσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη εξήγγειλαν οι ηλεκτρολόγοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σε περίπτωση που μέχρι τότε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Σε χτεσινή συνέντευξη η Ενωση Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Εναέριας Ασφάλειας Ελλάδος προειδοποίησε για τον κίνδυνο «μπλακ άουτ» σε οκτώ περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, εξαιτίας της εκχώρησης έργου κρίσιμων τομέων σε μη ειδικευμένους υπαλλήλους.

Οι ηλεκτρολόγοι της ΥΠΑ καταγγέλλουν ότι στα αεροδρόμια των Κυθήρων, Κοζάνης, Καστοριάς, Πάρου, Αστυπάλαιας, Κάσου, Μήλου και Λέρου, το σύστημα ηλεκτρικής δικτύωσης αεροναυτιλίας, έχει εναποτεθεί σε έναν διοικητικό υπάλληλο και όχι σε δύο εξειδικευμένους τεχνικούς, όπως ρητά ορίζουν και οι διεθνείς κανονισμοί πολιτικής αεροπορίας.

Η Ενωση υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αρκείται σε έργα βιτρίνας και δεν αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στα οποία πρόκειται να καταλήγει το 30%-37% των επιβατών του νέου αεροδρομίου των Σπάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ