Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
«Στο σφυρί» τα περιαστικά δάση

Την απόφαση της κυβέρνησης, να παραχωρήσει τη διαχείριση των περιαστικών δασών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε μη κυβερνητικούς φορείς και συνεταιριστικές οργανώσεις, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνει η ΠΕΔΔΥ, «αποτελεί μια ακόμα πράξη στο έργο, με τίτλο "ιδιωτικοποίηση των δασών εδώ και τώρα" και έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου». Αναφερόμενη, μάλιστα, στις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση, με την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύει στη λήψη μέτρων προστασίας των περιαστικών δασών, υπογραμμίζει πως τα δάση αυτά αποτελούν τα πλέον υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα και σημειώνει: «Οι πυρκαγιές, οι εκχερσώσεις και καταπατήσεις, η ανεξέλεγκτη και πολυποίκιλη ανθρώπινη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής βούλησης για ανόρθωση και προστασία τους, έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Αναδασώσεις εξαγγέλλονται, αλλά δεν πραγματοποιούνται, τα αντιπλημμυρικά έργα στους ορεινούς όγκους, γύρω από τις πόλεις, είναι μια ξεχασμένη υπόθεση, τα χρήματα ελάχιστα, ενώ η δασική υπηρεσία - που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση, ανάπτυξη και προστασία των περιαστικών δασών - με ελάχιστους υπαλλήλους και πενιχρά μέσα αγκομαχά για ν' ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη καθήκοντά της».

Σχετικά με τη «διαχείριση» των περιαστικών δασών, η ΠΕΔΔΥ επισημαίνει πως κανείς δε φαίνεται να αναρωτιέται για το πώς θα γίνει αυτό, τη στιγμή που δεν υπάρχει νομικός χαρακτηρισμός των περιαστικών δασών, νομικό πλαίσιο διαχείρισής τους και τεχνικές προδιαγραφές για τις επιτρεπτές, αναγκαίες και ανεκτές περιβαλλοντικές επεμβάσεις. «Η διαχείριση των δασών, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, είναι ευθύνη του κράτους», τονίζει, στην ανακοίνωσή της, και, απευθυνόμενη στον υπουργό Γεωργίας, θέτει το παρακάτω ερώτημα: «Αλήθεια, κ. υπουργέ, από ποιους θα απαρτίζεται ο "φορέας διαχείρισης" των περιαστικών δασών που θα ...συντονίσει το έργο των εμπλεκόμενων φορέων; Και, ειδικότερα, ποιον έχετε κατά νου για "σύμβουλο διαχείρισης" ... των εισροών και των πόρων, καθώς και των επεμβάσεων κατά τόπο και χρόνο με στόχο την αειφορία των ευκολιών (!) των περιαστικών δασών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ