Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΕΗ ΔΗΜΩΝ
Εκβιάζονται με παρακράτηση των ΚΑΠ

Σε ωμό εκβιασμό προς της δήμους της χώρας προχωρεί η κυβέρνηση, «προειδοποιώντας» τους πως αν δεν αξιοποιήσουν τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών τους προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς μέχρι τις 25 Φλεβάρη του 2000, τότε θα προσφύγει σε παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την αξίωση αυτή - όπως δηλώνεται σε χτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη - η κυβέρνηση ουσιαστικά εγκαλεί τους δήμους για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία τους έχει οδηγήσει η ίδια με την πολιτική της. Η μικρή ανάσα που αναμφίβολα δίνει στους δήμους η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών τους χωρίς τις προσαυξήσεις, σε καμία περίπτωση δε δίνει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίθετα διαιωνίζει το καθεστώς της δανειοδότησης ως τρόπο λειτουργίας της.

Και βέβαια, στόχος της κυβέρνησης, μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν είναι αυτή καθεαυτή η εξυγίανση των οικονομικών των δήμων, όπως διατείνεται. Ο στόχος δηλώνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών: «Η συνέχιση ύπαρξης τέτοιων εκρεμμοτήτων δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στην άσκηση υπεύθυνης και αποτελεσματικής διοίκησης και ειδικότερα δημοσιονομικής πολιτικής». Για τη δημοσιονομική πολιτική και τη σύγκλιση «κόπτεται» η κυβέρνηση.

Γι' αυτό και στη εγκύκλιο δηλώνεται κατηγορηματικά προς τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια πως θα πρέπει μέχρι τις 25 Φλεβάρη του νέου έτους να τακτοποιήσουν τις εκρεμμότητές τους, αλλιώς θα παρακρατήσει από τους ΚΑΠ το σύνολο των ποσών που οφείλουν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ