Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Οι αιρετοί να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις

Την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η ΤΕΔΚΝΑ και να αποφασίσει κινητοποίηση των δημάρχων , επισημαίνει με συνέντευξή της στο "Ρ" η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΕΕ του ΔΣ της Ενωσης

Την πεποίθηση πως η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να αποφασίσει αυτό που δεν τόλμησε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), δηλαδή να διεκδικήσει με κινητοποιήσεις ουσιαστικές λύσεις στα οικονομικά αιτήματα, όπως είχαν τεθεί και στο πρόσφατο συνέδριο του ανώτατου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στη Ρόδο, εκφράζει η ΒέραΝικολαΐδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΤΕΔΚΝΑ.

Με συνέντευξή της στο «Ρ», η Β. Νικολαΐδου κάνει λόγο για «κουκούλωμα» των αιτημάτων και των αποφάσεων της ΤΑ από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, ενόψει εκλογών, καθώς και για υποτίμηση των αιρετών που κλήθηκαν σε μια σύσκεψη χωρίς αντικείμενο για να τους αναγγελθεί απλά η απόφαση που το ΔΣ της Ενωσης είχε λάβει.

-Πώς κρίνετε την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη;

-Είναι απογοητευτικό για όλη την ΤΑ. Ενώ ξεκίνησε διαφορετικά, φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ θα συνεχίσει την τακτική της προηγούμενης θητείας. Δεν βλέπω τι νόημα είχε αυτή η σύσκεψη - συνάντηση, όταν οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ που ήρθαν στην Αθήνα, κλήθηκαν απλά ν' ακούσουν την προκαθορισμένη απόφαση του ΔΣ. Η όλη συνάντηση υποτιμήθηκε. Εξελίχθηκε σε μια προγραμματισμένη φιέστα, που ξεκίνησε με τη χορήγηση του λεξικού των «Τεγόπουλου - Φυτράκη», για να δείξει η ΤΑ την ευαισθησία της σε θέματα εκπαίδευσης - ενώ αντίθετα στην πρότασή μας να συζητηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν υπήρξε καμμία ανταπόκριση - και ολοκληρώθηκε με την παρουσία και ομιλία της υπουργού Εσωτερικών, μπροστά σε στημένες κάμερες. Πραγματικά δεν κατάλαβα τι νόημα είχε να καλέσουν εκ νέου την υπουργό, όταν στη Ρόδο, είχε δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα, και ιδιαίτερα στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, να εκφράσουν απόψεις, εξαγγελίες, διευκρινίσεις.

- Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, η υπουργός κλήθηκε για να ανακοινώσει τις «θετικές», όπως τις έκρινε η ίδια, υποσχέσεις της στα οικονομικά προβλήματα του θεσμού. Εχετε την ίδια εκτίμηση;

-Οχι. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στη συνάντηση προσπέρασε τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου, στη Ρόδο, για την διεκδίκηση των παρακρατημένων πόρων του θεσμού. «Κουκούλωσε» δηλαδή τα αιτήματα. Προσπέρασε επίσης τους πενιχρούς πόρους που αποδίδονται στον θεσμό και το 2000, όπως φαίνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τελικά, γιατί γίνονται τα συνέδρια, όταν οι αποφάσεις τους καταστρατηγούνται; Εκτός αν «συμφωνήσουμε» ότι έχουν εκδρομικό χαρακτήρα. Από την άλλη, πρέπει να σημειώσουμε πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη περίμεναν να επικυρωθούν οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για κλείσιμο δήμων και κινητοποιήσεις στις 17 Δεκέμβρη, ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

- Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Κατ' αρχήν θα πρέπει να γίνει συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και να ενημερωθούν στη συνέχεια οι δημότες για τα χρήματα που κλέβει η κυβέρνηση και το 2000 από τους δήμους - αγγίζουν τα 142,280 δισ. δραχμές. Επίσης, όπως έχουμε ήδη προτείνει, να υποβληθούν αγωγές για τα παρακρατημένα και να εξεταστεί η περίπτωση αγωγών για αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους και δεν καλύπτονται οικονομικά, βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος. Επίσης, η ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να συγκαλέσει ΔΣ άμεσα, πριν δηλαδή την 17η Δεκέμβρη, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, και να αποφασίσει κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ