Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΕΜΕΝΗ
Τεχνητά διλήμματα κυβερνητικής έμπνευσης

Οι κάτοικοι της περιοχής εμπόδισαν χτες την έναρξη εργασιών ηλεκτραμαξοστασίου

Εμποδίστηκε χτες αγωνιστικά από κατοίκους και μαθητές η έναρξη των έργων για την κατασκευή του ηλεκτραμαξοστασίου του ΟΣΕ στο κέντρο σχεδόν της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χώρο διεκδικεί εδώ και, τουλάχιστον, δύο χρόνια ο τοπικός δήμος για να γίνει χώρος πρασίνου.

Η επιχείρηση έναρξης των εργασιών, κατόπιν αίτησης της διοίκησης του ΟΣΕ, έγινε κάτω από την προστασία δυνάμεων των ΜΑΤ και του εισαγγελέα. Στο χώρο της κινητοποίησης παρευρέθηκαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιχείρησαν να παίξουν το ρόλο πυροσβέστη στις λαϊκές αντιδράσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Μεταφορών Α. Μαντέλης εμφανίστηκε αμετάκλητος, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις του πως θα προηγούνταν διάλογος για να βρεθεί λύση. Ετσι δήλωσε πως το θέμα έχει ξεκαθαριστεί και το έργο θα γίνει με χρηματοδότηση της ΕΕ από το Γ` ΚΠΣ. Αμετακίνητοι όμως, στην απόφασή τους να ματαιώσουν με τη μαζική παρουσία τους την έναρξη των εργασιών, παραμένουν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ η ΕΕ ενέκρινε τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, την ίδια στιγμή έχει βραβεύσει πρόταση του δήμου για την ανάπλαση της περιοχής του οικοπέδου του ΟΣΕ που συμπεριλαμβάνει τον επίμαχο χώρο κατασκευής του αμαξοστασίου!

Ο δήμος από την πλευρά του δε διαφωνεί στην κατασκευή του ηλεκτραμαξοστασίου, που θεωρείται απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του ΟΣΕ, προτείνει όμως την κατασκευή του σε άλλο χώρο του οικοπέδου του ΟΣΕ, σε μικρή απόσταση από την τοποθεσία που έχει επιλεγεί ή σε δυο άλλες τοποθεσίες σε μεγαλύτερη απόσταση.

Κατά τη γνώμη του δήμου και των κατοίκων, η ανέγερση του τεράστιου κτιρίου στο συγκεκριμένο χώρο, σε κεντρικό δρόμο, θα κόψει τη Μενεμένη σχεδόν στη μέση και θα συμβάλει στην παραπέρα υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής. Παράλληλα σημειώνεται ο κίνδυνος πως η διοίκηση του ΟΣΕ προσπαθεί να ξεκινήσει τις εργασίες, για να μην αποδοθεί ο χώρος στο δήμο και στη συνέχεια να τον πουλήσει σε ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους και κάτω απ' τις απειλές της διοίκησης του ΟΣΕ για απώλεια 500 θέσεων εργασίας, σε περίπτωση που δε γίνει το έργο, πιέζουν - όπως είναι φυσικό -για την έναρξη των εργασιών. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΣΕ αντί να προχωρήσουν σε εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει και τη δημιουργία του αμαξοστασίου, αλλά και τις διεκδικήσεις του δήμου και των κατοίκων για την ανάπλαση της περιοχής, αφήνουν τους εργάτες και τους δημότες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, πυροδοτώντας έτσι επικίνδυνες και απρόβλεπτες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ