Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκαλυπτήρια μνημείου του καπετάν - «Ανάποδου»
«Τα έργα μας θα τιμούν τη μνήμη σου»

(λεζάντα 1)Πλήθος κόσμου τίμησε τον καπετάν - Ανάποδο
(λεζάντα 1)Πλήθος κόσμου τίμησε τον καπετάν - Ανάποδο
Ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά οι μνήμες και γίνανε οργισμένο δάκρυ στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του θρυλικού λαϊκού αγωνιστή καπετάν - Ανάποδου, την περασμένη Κυριακή το πρωί, λίγο έξω από το Προκόπι της Εύβοιας. Λίγο χαμηλότερα από τη ραχούλα όπου άφησε την τελευταία του πνοή, από προδοτικό, αμερικάνικο βόλι, ο Θύμιος Καψής - όπως ήταν το πραγματικό του όνομα - στις 5 Νοέμβρη του '49, μόλις στα 26 του χρόνια.

Γνήσιο παιδί της Ρούμελης, γεννημένος το 1922 στη Δρυμαία Λοκρίδας (Γλούνιστα), γαλουχήθηκε προπολεμικά στα κομμουνιστικά ιδανικά, αδιαφόρησε για την άνετη ζωή που του πρόσφερε η ευκατάστατη οικογένειά του και αφιέρωσε τη δική του ζωή στην εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του λαού του, παίρνοντας δραστήριο μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και κατόπιν στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό.

Πενήντα χρόνια μετά, πλήθος κόσμου, συγγενείς - ανάμεσά τους και η αδερφή του Ευσταθία - συναγωνιστές του, νεολαίοι, συγκεντρώθηκαν να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο Σπύρος Μέγκουλας και που στήθηκε σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Κηρέως.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο των νεκρών, χαιρέτισε πρώτος ο Π. Αθηναίος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, ο οποίος σημείωσε ότι, μαζί με τον Ανάποδο, «τιμάμε και τους χιλιάδες νεκρούς της συγκλονιστικής αυτής εποποιίας, ενός αγώνα που εμπνέει το μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό και αποτελεί μια από τις πιο δοξασμένες σελίδες στην ιστορία του λαϊκού, επαναστατικού μας κινήματος».

Στο χαιρετισμό του, ο συναγωνιστής του Ανάποδου Γιώργης Μωραΐτης, σκιαγραφώντας, ανάμεσα σε άλλα, και το χαρακτήρα του αγωνιστή, σημείωσε πως ήταν κοινωνικός και αγαπητός, «μέσα σε όλες τις εκδηλώσεις, στις συζητήσεις, στις παρέες, σε πολιτιστικά προγράμματα». Αλλά αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν το πηγαίο χιούμορ του.

(λεζάντα 3)Το μνημείο του Ανάποδου
(λεζάντα 3)Το μνημείο του Ανάποδου
Ο Π. Ενωτιάδης, δήμαρχος Κηρέως, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου στο μνημείο και πρόσθεσε πως αυτό το μνημείο θα μείνει για να διδάσκει τις επόμενες γενιές για το πώς πρέπει να αγωνίζονται.

Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Σπύρος Διλιντάς, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στους νέους αγώνες που έχει αναπτύξει το κίνημα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στη μονόπλευρη λιτότητα και την τρομοκρατία, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στον ιμπεριαλισμό, υπογραμμίζοντας πως ο Ανάποδος, όχι μόνο θα συμφωνούσε, αλλά θα ήταν και μπροστάρης σε αυτούς τους αγώνες. «Σταυρωμένε ήρωά μας, για όλα τα παραπάνω, που σου δώσαμε αναφορά και που είναι συνέχεια των δικών σου αγώνων, βρίσκουμε λύση - και αυτή προωθούμε στις ευρύτερες μάζες - στο μαζικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Με αυτές τις προοπτικές, σε τιμούμε καπετάν - Ανάποδε και αυτή τη διδαχή δίνουμε στους νεολαίους μας και στην εργατική τάξη. Οτι η μνήμη σου θα καθίσταται αιώνια, τα έργα μας θα την τιμούν», κατέληξε ο ομιλητής.

Ακολούθησαν πολλοί χαιρετισμοί, συμμαθητών, συναγωνιστών και συγγενών του Ανάποδου, απαγγελίες ποιημάτων και καταθέσεις στεφάνων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τους παραπάνω, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Κ. Παρασκευά, της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του ΣΠ Νίκο Μαυροκέφαλο, της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με τον γραμματέα της Θανάση Παππά, οι δήμαρχοι Ν. Αρτάκης και Ελληνικών Τ. Χατζηγερακέρης και κ. Κατσίνης, αντίστοιχα, αντιστασιακές οργανώσεις και πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Εύβοια και την Αθήνα.

Γ. Τρ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ