ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στις κάλπες για το ευρωψηφοδέλτιο

Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού θα μείνει ο έως σήμερα ευρωβουλευτής του Μ. Παπαγιαννάκης που το τελευταίο διάστημα ακολουθεί μια πορεία αποστασιοποίησης από το κόμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΝ, αρμόδια για τη συγκέντρωση υποψηφιοτήτων και για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών από τις οποίες θα αναδειχτούν οι πέντε πρώτοι που θα διεκδικήσουν θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, το «χρίσμα» διεκδικούν οι Χ. Γολέμης, Δ. Καλλιπολίτη, Κ. Κωστοπαναγιώτου, Δ. Λιοσάτος, Στ. Μπαγεώργος, Δ. Μπίρμπας, Δ. Παπαδημούλης, Χ. Πιλάλης, Δ. Σπανού, Π. Τριγάζης και Ν. Χουντής.

Τα μέλη του ΣΥΝ θα κληθούν στις... κάλπες στις 25 και 26 Απρίλη και θα επιλέξουν ποιοι από τους προαναφερόμενους και με ποια σειρά θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Στόχος του ΣΥΝ είναι να πάρουν μέρος όλα τα μέλη των 335 πολιτικών του κινήσεων που ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, σε 17.000 και πάντως η συμμετοχή να μην πέσει κάτω των 10.000, όσοι δηλαδή είχαν ψηφίσει στην αντίστοιχη διαδικασία του 1999.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης ήταν υποψήφιος του ΣΥΝ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Από κει και μετά, παρά την εκφρασμένη αντίθεση και διαφωνία του για πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ, τηρεί «σιγήν ιχθύος» που θυμίζει σε πολλούς νηνεμία πριν την καταιγίδα. Αποτέλεσε άλλωστε έκπληξη για αρκετούς το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε καν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Μένει να φανεί τι θα πράξει από δω και πέρα, αν και ο ίδιος κατά καιρούς δήλωνε πως θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει από τον ΣΥΝ και θα «κλείσει την πόρτα».

Οι ευρωεκλογές πάντως κάθε άλλο παρά «ανώδυνες» θα είναι για τον ΣΥΝ καθώς για μια θέση στην ευρωβουλή, που η ηγεσία του την έχει υποσχεθεί στον Γ. Μπανιά, παρατηρείται συνωστισμός ενδιαφερομένων. Μεταξύ αυτών δύο κορυφαία στελέχη του οι Δ. Παπαδημούλης και Ν. Χουντής. Σημειώνεται εδώ πως το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται στον αέρα», κατά την έκφραση ηγετικού στελέχους του ΣΥΝ, γεγονός που πιστοποιεί και η απόφαση μη συμμετοχής στις ευρωεκλογές της ΚΕΔΑ αλλά και του Μ. Γλέζου.

Καθημερινές οι «επιθεωρήσεις» των αμερικανοΝΑΤΟικών

Καθημερινές τείνουν να γίνουν πλέον οι επισκέψεις - «επιθεωρήσεις» των αμερικανο-βρετανο-ΝΑΤΟικών παραγόντων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την... ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σειρά είχαν χτες ο διοικητής του Στρατηγείου Νότιας Περιοχής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Γκρέγκορι Τ. Τζόνσον και ο πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ επισκέφτηκε το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ΝΑΤΟικός διοικητής συναντήθηκε με τον υπουργό, Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά αιτήματα που είχε διατυπώσει η κυβέρνηση προς τη «συμμαχία» για τη συνδρομή της κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φ. Νασιάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης, ο διευθυντής Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Β. Κωνσταντινίδης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης ΝΑΤΟ και Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Εξωτερικών και οι αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Τόμας Μίλερ με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα στείλουν και οι ΗΠΑ ειδικούς φρουρούς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι «όλα είναι υποθέσεις». Ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά τα περί «στενής συνεργασίας» με τις ελληνικές αρχές, τις οποίες - όπως είπε - «εμπιστευόμαστε απόλυτα».

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΡΑΜΑΣ
Σε απεργία πείνας Τούρκοι αγωνιστές

Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, συμπαράσταση στον Σινάν Μποσκούρτ

Απεργία πείνας πραγματοποιούν από την Πέμπτη οι τρεις Τούρκοι αγωνιστές που συνελήφθησαν μαζί με τον Σινάν Μποσκούρτ και κρατούνται στις φυλακές Δράμας εν αναμονή της απέλασής τους. Οι Μεχμέτ Γιαμάν, Φερχάτ Ερτούρκ και Γιουσούφ Κενάν Ντιντσέλ ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους και την παροχή πολιτικού ασύλου από τη χώρα μας. Εφυγαν από την Τουρκία όταν αποφυλακίστηκαν από τα λευκά κελιά λόγω βλαβών στην υγεία τους. Τελικά κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα αναζητώντας την ελευθερία τους αλλά και πάλι βρέθηκαν σιδηροδέσμιοι.

Στο πλευρό των απεργών πείνας και του Σινάν Μποσκούρτ που κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής μέχρι τη συζήτηση της αίτησης έκδοσης που έχουν υποβάλει οι γερμανικές αρχές, βρίσκονται δεκάδες φορείς, εργατικά σωματεία και οργανώσεις και την Τρίτη 20 Απρίλη οργανώνουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στην Κομοτηνή στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Οι φορείς απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων αγωνιστών, την παροχή πολιτικού ασύλου και την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης του Σινάν Μποσκούρτ στη Γερμανία όπου καταζητείται προκειμένου να διωχτεί για την αντιιμπεριαλιστική του δράση.

ΝΔ
Προετοιμασία για ευρωεκλογές

Ατυπη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές θα αποτελέσει η συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης βδομάδας. Στην ημερήσια διάταξη, εκτός από την ενημέρωση για το κυπριακό, θα είναι η έγκαιρη προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τις ευρωεκλογές. Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή με τον γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη. Παράλληλα ο Β. Μεϊμαράκης ξεκινά κύκλο επαφών με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, για τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Ιούνη, αφού σύμφωνα με το καταστατικό ο χρόνος πραγματοποίησής του είναι ο Μάης. Παράλληλα, η Ρηγίλλης προχωρεί σε αντικαταστάσεις των στελεχών που καταλαμβάνουν κυβερνητικά πόστα, στο πλαίσιο της «διάκρισης» κυβέρνησης - κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ