ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική σύσκεψη για οικονομία - Ολυμπιακά έργα

Η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και οι προτεραιότητες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάστηκαν στη χτεσινή ευρεία, υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη χτεσινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί: Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, και Μεταφορών, Μ. Λιάπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομίας για την πορεία της «δημοσιονομικής απογραφής», τα στοιχεία της οποίας θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη θέση ότι παρέλαβε «καμένη γη» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η «κακή πορεία της οικονομίας» θα είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επεξεργάζονται ήδη τα οικονομικά επιτελεία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η τακτική του κυβερνώντος κόμματος να ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την κατάσταση της οικονομίας, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακόμη από το προεδρείο της Βουλής, αλλά είναι θέμα ημερών.

Το κόμμα της ΝΔ, βέβαια, κατά την προεκλογική περίοδο είχε χαμηλώσει τους τόνους για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αποφεύγοντας να ασκήσει την οποιαδήποτε κριτική. Από την άποψη αυτή, είναι ενδεικτικό πως τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ αποστασιοποιήθηκαν από τις θέσεις Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η οικονομία δεν πάει καλά και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν εκλεγεί, θα κληθεί να λάβει σκληρά, αντιδημοφιλή μέτρα... Την περίοδο, βέβαια, αυτή το κόμμα της ΝΔ συναγωνιζόταν με το ΠΑΣΟΚ σε δημαγωγικές διακηρύξεις, σχετικά με την ικανοποίηση κοινωνικών αιτημάτων. Το σκηνικό, βέβαια, άλλαξε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών «θυμήθηκε» ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν ξεφύγει, ότι πλησιάζουν στο «κόκκινο», το απαγορευτικό δηλαδή όριο του 3%, και ότι θα απαιτηθούν μέτρα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επιμελώς αποφεύγει να απαντήσει τώρα στο ερώτημα πότε και πώς η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, που αφειδώς μοίραζε κατά την προεκλογική περίοδο.

Οσον αφορά στην πορεία των Ολυμπιακών έργων, όπου οι δαπάνες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη κατάσταση, να αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό των εργολάβων, οι οποίοι ζητάνε επέκταση των συμβάσεων και αναπροσαρμογή του τιμήματος των έργων, ώστε αυτά ...να παραδοθούν έγκαιρα, στην ώρα τους. Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ», επικαλούμενος αρμόδιους παράγοντες, το συνολικό κόστος των έργων αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δρχ., όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το καλοκαίρι του 2002 είχε δηλώσει ότι δε θα υπερβεί το 1,5 τρισ. δρχ.

Απαγορευτικές -για πολλούς- οι διακοπές

Τέσσερις στους δέκα Ελληνες δε θα κάνουν διακοπές φέτος για οικονομικούς λόγους

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα στερηθούν και φέτος τις διακοπές, κυρίως για οικονομικούς λόγους, διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών σύμφωνα με την οποία το 39,6% των Ελλήνων δε θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι του 2004. Η οικονομική δυσπραγία είναι ο κύριος λόγος για το 71%, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις για το 19% και οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή άλλοι λόγοι για το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από αυτούς που θα κάνουν διακοπές το 73% φιλοξενείται σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι και μόνο το 27% μένει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο σπίτι και δωμάτιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το κόστος για διαμονή - διατροφή 15 ημερών, μιας τετραμελούς οικογένειας, κυμαίνεται γύρω στα 2.500 ευρώ. Η αδυναμία των εργαζομένων να καλύψουν το κόστος των διακοπών οδηγεί και αυτούς που τα καταφέρνουν σε περιοριστικές πρακτικές. Ετσι, το 24% των οικογενειών παραθερίζουν από κοινού για 7 μέρες και το 36% για 15 μέρες. Κοινές διακοπές 20 ημερών κάνει μόνο το 7% των οικογενειών, ενώ διακοπές 30 ημερών μπορούν να απολαύσουν μόλις το 2% των οικογενειών.

Οπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, ο τουρισμός είναι τέταρτος στη γενική κατάταξη για τα περισσότερα παράπονα. Το 2003 οι υπηρεσίες του κατέγραψαν 9.427 παράπονα από Ελληνες και ξένους τουρίστες. «Κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες, τιμές προϊόντων - υπηρεσιών, ποιότητα προϊόντων - υπηρεσιών, είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα των τουριστών», τονίζει το ΙΝΚΑ.

Υποπτα παιχνίδια με τις τιμές των καυσίμων

Με ένα ύπουλο τρόπο και με πρόσχημα τη διάθεση... φθηνού πετρελαίου για τους αγρότες και την πάταξη του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στις τσέπες του ελληνικού λαού, ανατιμώντας δραστικά τις τιμές των υγρών καυσίμων. Με προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη θέσπιση ενιαίας τιμής για τα καύσιμα. «Προσανατολιζόμαστε ως κυβέρνηση - σημείωσε χαρακτηριστικά - στην υιοθέτηση ενιαίας τιμής στα καύσιμα. Δηλαδή ένα πετρέλαιο για όλους, αλλά και για τους αγρότες και θα βρούμε ένα μηχανισμό που θα επιδοτούνται...».

Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Α. Ρεγκούζας αποσαφήνισε: «Ενιαία τιμή στα καύσιμα σημαίνει μία τιμή στα καύσιμα. Για παράδειγμα, θα υπάρχει ένα είδος πετρελαίου, τίποτα άλλο. Μια τιμή βενζίνης, για να αποτραπούν και τα φαινόμενα νοθείας». Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι οι εξελίξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα είναι δυσάρεστες. Ποια θα είναι η «ενιαία τιμή της βενζίνης» όταν υπάρχουν τρεις τύποι; (απλή αμόλυβδη, σούπερ και σούπερ αμόλυβδη); Προφανώς η ενιαία τιμή δε θα είναι αυτή της απλής αμόλυβδης η οποία χρησιμοποιείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά η σούπερ αμόλυβδη η οποία είναι κατά πολύ ακριβότερη. Μάλιστα θα... σερβιριστεί και σαν «οικολογική» και πιο αποδοτική για τους κινητήρες των αυτοκινήτων.

Στο θέμα του πετρελαίου η ενιαία τιμή θα διαμορφωθεί στη βάση της σημερινής του πετρελαίου κίνησης. Ενα είναι ξεκάθαρο: Αν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου για χάρη μιας ενιαίας τιμής, η κυβέρνηση, η πετρελαιοβιομηχανία, οι εταιρίες εμπορίας θα χάσουν πολλά λεφτά. Γι' αυτό λοιπόν ας αναμένουμε και εδώ μια... γενναία αύξηση της τιμής. Την αύξηση αυτή θα την πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός μέσω της χρήσης του πετρελαίου για τη θέρμανσή του.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντού. Το θέμα της σύσκεψης ήταν... η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες και πέραν της 30ής Απρίλη οπότε και παύει η διακίνησή του. Αυτό βεβαίως, προσωρινά μέχρις ότου, με τα προσχήματα που αναφέρουμε παραπάνω, η κυβέρνηση να καθιερώσει την ενιαία τιμή.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Νέες διώξεις αγροτών

Συνεχίζεται η βιομηχανία των αγροτοδικείων και οι διώξεις των αγροτών, που διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, το βιος τους και τη γη τους και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σήμερα, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας έχουν κληθεί να δικαστούν, με τη γνωστή κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», 35 αγρότες της Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, 12 αγρότες από την Πελασγία για τις κινητοποιήσεις που συμμετείχαν το Φλεβάρη του 2002, στα διόδια της Πελασγίας και 23 αγρότες από την περιοχή του Δομοκού, για συμμετοχή τους σε «κατάληψη δρόμου της περιφερειακής οδού Λαμίας - Λάρισας, το Μάρτη και τον Απρίλη του 2002.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας, μετά από πρόταση του Τάσου Χρονά νομαρχιακού συμβούλου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», σε πρόσφατη απόφασή του (πριν τις γιορτές του Πάσχα), καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους αγρότες.

ΛΕΣΒΟΣ
Παναγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

Ευρύ κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παναγροτική συγκέντρωση της 22 Απρίλη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς και η ΣΕΑ καλεί «όλους και όλες να πάρουν μέρος μαζικά αγωνιστικά για να:

  • Καταγγείλουμε τον εμπαιγμό μας και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
  • Να απαιτήσουμε να καταβληθεί σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς το σύνολο της επιδότησης, καθώς και η εκκαθάριση που δικαιούνται να πάρουν.
  • Να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών στην αγροτική μας παραγωγή.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές στο κεφάλαιο (δέντρα, ζώα, εγκαταστάσεις, αλιευτικά εργαλεία) και να δοθεί αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος. Η αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς να καλύπτει μία 5ετία για δε τους κτηνοτρόφους να δοθεί ενίσχυση 30 ευρώ για το κάθε ζώο».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ