Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαγορευτικές -για πολλούς- οι διακοπές

Τέσσερις στους δέκα Ελληνες δε θα κάνουν διακοπές φέτος για οικονομικούς λόγους

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα στερηθούν και φέτος τις διακοπές, κυρίως για οικονομικούς λόγους, διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών σύμφωνα με την οποία το 39,6% των Ελλήνων δε θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι του 2004. Η οικονομική δυσπραγία είναι ο κύριος λόγος για το 71%, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις για το 19% και οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή άλλοι λόγοι για το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από αυτούς που θα κάνουν διακοπές το 73% φιλοξενείται σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι και μόνο το 27% μένει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο σπίτι και δωμάτιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το κόστος για διαμονή - διατροφή 15 ημερών, μιας τετραμελούς οικογένειας, κυμαίνεται γύρω στα 2.500 ευρώ. Η αδυναμία των εργαζομένων να καλύψουν το κόστος των διακοπών οδηγεί και αυτούς που τα καταφέρνουν σε περιοριστικές πρακτικές. Ετσι, το 24% των οικογενειών παραθερίζουν από κοινού για 7 μέρες και το 36% για 15 μέρες. Κοινές διακοπές 20 ημερών κάνει μόνο το 7% των οικογενειών, ενώ διακοπές 30 ημερών μπορούν να απολαύσουν μόλις το 2% των οικογενειών.

Οπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, ο τουρισμός είναι τέταρτος στη γενική κατάταξη για τα περισσότερα παράπονα. Το 2003 οι υπηρεσίες του κατέγραψαν 9.427 παράπονα από Ελληνες και ξένους τουρίστες. «Κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες, τιμές προϊόντων - υπηρεσιών, ποιότητα προϊόντων - υπηρεσιών, είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα των τουριστών», τονίζει το ΙΝΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ