Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποπτα παιχνίδια με τις τιμές των καυσίμων

Με ένα ύπουλο τρόπο και με πρόσχημα τη διάθεση... φθηνού πετρελαίου για τους αγρότες και την πάταξη του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στις τσέπες του ελληνικού λαού, ανατιμώντας δραστικά τις τιμές των υγρών καυσίμων. Με προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη θέσπιση ενιαίας τιμής για τα καύσιμα. «Προσανατολιζόμαστε ως κυβέρνηση - σημείωσε χαρακτηριστικά - στην υιοθέτηση ενιαίας τιμής στα καύσιμα. Δηλαδή ένα πετρέλαιο για όλους, αλλά και για τους αγρότες και θα βρούμε ένα μηχανισμό που θα επιδοτούνται...».

Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Α. Ρεγκούζας αποσαφήνισε: «Ενιαία τιμή στα καύσιμα σημαίνει μία τιμή στα καύσιμα. Για παράδειγμα, θα υπάρχει ένα είδος πετρελαίου, τίποτα άλλο. Μια τιμή βενζίνης, για να αποτραπούν και τα φαινόμενα νοθείας». Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι οι εξελίξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα είναι δυσάρεστες. Ποια θα είναι η «ενιαία τιμή της βενζίνης» όταν υπάρχουν τρεις τύποι; (απλή αμόλυβδη, σούπερ και σούπερ αμόλυβδη); Προφανώς η ενιαία τιμή δε θα είναι αυτή της απλής αμόλυβδης η οποία χρησιμοποιείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά η σούπερ αμόλυβδη η οποία είναι κατά πολύ ακριβότερη. Μάλιστα θα... σερβιριστεί και σαν «οικολογική» και πιο αποδοτική για τους κινητήρες των αυτοκινήτων.

Στο θέμα του πετρελαίου η ενιαία τιμή θα διαμορφωθεί στη βάση της σημερινής του πετρελαίου κίνησης. Ενα είναι ξεκάθαρο: Αν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου για χάρη μιας ενιαίας τιμής, η κυβέρνηση, η πετρελαιοβιομηχανία, οι εταιρίες εμπορίας θα χάσουν πολλά λεφτά. Γι' αυτό λοιπόν ας αναμένουμε και εδώ μια... γενναία αύξηση της τιμής. Την αύξηση αυτή θα την πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός μέσω της χρήσης του πετρελαίου για τη θέρμανσή του.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντού. Το θέμα της σύσκεψης ήταν... η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες και πέραν της 30ής Απρίλη οπότε και παύει η διακίνησή του. Αυτό βεβαίως, προσωρινά μέχρις ότου, με τα προσχήματα που αναφέρουμε παραπάνω, η κυβέρνηση να καθιερώσει την ενιαία τιμή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακριβότερες οι βενζίνες και το πετρέλαιο θέρμανσης (2001-02-01 00:00:00.0)
«Φοροκαπέλο» 3,5 δρχ. στο λίτρο (2000-11-09 00:00:00.0)
«Μπουρλότο» με σημαντικές ανατιμήσεις (2000-10-19 00:00:00.0)
Μικρές αυξομειώσεις (2000-04-06 00:00:00.0)
"Αλμα" στις τιμές (1999-09-16 00:00:00.0)
Ενα δίφραγκο ακριβότερες οι βενζίνες (1999-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ