ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες παραστάσεις

Πρεμιέρα, στις 25 του Απρίλη, στο θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα», με το έργο του Παναγιώτη Καποδίστρια «Η Αγία Πτήση». Η Σάντυ και ο σύζυγός της ταξιδεύουν στην Αμερική, για να παραστούν στην ανάγνωση της διαθήκης του θείου Αλμπερτ. Κατά την πτήση ανακαλύπτουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι. Για τον ίδιο λόγο ταξιδεύουν ακόμα τέσσερα άτομα, η Σαλώμη, ο Γιώργος, η Γεσθημανή και η Μαρία. Οταν το αεροπλάνο χαλάει, όλοι προσπαθούν να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν τις τελευταίες τους στιγμές.

Σκηνοθεσία Παναγιώτη Καποδίστρια, σκηνικά - κοστούμια Nelu Cioti, μουσική Γιώργου Ταϊφάκου, χορογραφίες Κωνσταντίνου Γαρύφη. Παίζουν: Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Νίκος Δροσάκης, Παναγιώτης Καποδίστριας, Ελένη Καρβέλη, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Χριστίνα Παπαβασιλείου, Νεκταρία Χουβαρδά.

  • «Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου;», «Μπορούν έξι άνθρωποι να πλάσουν ένα κοινό όνειρο;», «Πώς αναπαράγεις ένα όνειρο;». Αυτές οι ερωτήσεις γέννησαν την παράσταση. Η ομάδα «Fractals» θα παρουσιάσει την παράσταση «Ενύπνιο», στις 3,4/5, στην Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19Α, Πλάκα).

Το όνειρο είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει τη ζωή μας, μια αιώρηση στο χρόνο και στο χώρο, μια περιπλάνηση στη διάνοια και τη μνήμη, μια διαρκής δικαίωση του αδύνατου, μια ερωτική «σχέση» με το φόβο, το γελοίο, την αποδραματοποίηση. Πρέπει να παίζεις με τον εαυτό σου για να ζήσεις το όνειρο. Να παίζεις με την τέχνη, για να μπορείς να ονειρεύεσαι ξύπνιος.

Σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου, κείμενα Ανδρέα Κηρυττόπουλου - Τάνιας Κίτσου, σκηνικά - κοστούμια Τατιάνας Τριγώνη, βίντεο Θοδωρή Πιτουρά. Παίζουν: Ανδρέας Κηρυττόπουλος, Μαρίνα Νικόλοβα, Δημήτρης Καρόγλου.

  • «Το βλέμμα» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει η ομάδα «Πλεύσις», στο θέατρο «Τόπος Αλλού». Ο έρωτας, η βία, η τρυφερότητα, η κτητικότητα είναι μερικά από τα θέματα της παράστασης. Πρόκειται για αλληγορική ιστορία για το πώς βλέπουμε, πώς μεταδίδουμε το περιορισμένο της όρασής μας, για τη σχέση του χρόνου με τη συνειδητή ματιά, την κατανόηση, την ανάμνηση. Σκηνοθεσία - σκηνικά Αντώνη Κουτρουμπή, κοστούμια Μαρίας Κατσαροπούλου, σύνθεση για πιάνο - ερμηνεία Αντας Πίτσου, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής Μηνά Εμμανουήλ. Παίζουν: Ολγα Γερογιαννάκη, Γιώργος Βρόντος, Θένια Κουτρουμπή, Μαρία Σκίκου, Κωνσταντίνος Μιχαήλ, Ελευθερία Λάρδα, Αντώνης Κουτρουμπής.
Για τον Ν. Σκαλκώτα...

Στον Νίκο Σκαλκώτα είναι αφιερωμένες οι «Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής», που πραγματοποιούνται στην Πάτρα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Διοργανώνονται από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΠ και το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και εργαστήρια μουσικών.

Στο συναυλιακό μέρος, η εκτέλεση έργων του συνθέτη γίνεται από την Ορχήστρα Πατρών και από διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες, όπως ο Gunther Schuller, ενώ στη διάρκεια των «Ημερών» πραγματοποιούνται αφιερώματα σε συνθέτες όπως οι John Tavener, Darius Milhaud, Alfred Schnittke και Duke Ellington. Παράλληλα, παρουσιάζεται η ενότητα «Μουσική και Τεχνολογία». Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαϊωάννου για τον Ν. Σκαλκώτα και τη χτεσινή συναυλία της Ορχήστρας Πατρών, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις: 23/4 «Μουσική και Τεχνολογία» - συναυλία «Νέοι ήχοι της πόλης», 24/4 συναυλία «Αγγίζοντας τον Ηχο», 25/4 Εργαστήρι «Νέοι Ηχοι του Κόσμου», 28/4 Αφιέρωμα στον John Tavener, 3/5 αφιέρωμα στον Darius Milhaud, 4/5 συζήτηση για τον Alfred Schnittke, 5/5 συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του Alfred Schnittke με τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη κ.ά.

Περαστικά σου Θανάση!

Καλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του πολύ αγαπητού ηθοποιού Θανάση Βέγγου. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν «ο δημοφιλής καλλιτέχνης υποβλήθηκε στο Ιατρικό κέντρο Αθηνών την Πέμπτη 15.4.2004 σε επιτυχή εγχείρηση προστάτου. Μετεγχειρητικά και αιφνίδια εμφάνισε στιγμιαία απώλεια των αισθήσεων και επιδεινούμενα νευρολογικά σημεία. Αμέσως έγινε μαγνητική τομογραφία και αγγειογραφία η οποία αποκάλυψε εν εξελίξει θρόμβωση εγκεφαλικής αρτηρίας. Ακολούθησε ύστερα από επέμβαση του τμήματος Εμβολισμών θρομβώλυση, διάνοιξη του αγγείου, και πλήρης αποκατάσταση.

Για λόγους ασφαλείας και παρακολούθησης μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και νοσηλεύεται.

Η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα θα μεταφερθεί στο δωμάτιό του απ' όπου, μετά την ολοκλήρωση της μετεγχειρητικής του πορείας θα εξέλθει από το νοσοκομείο». Εμείς ευχόμαστε στον αξιαγάπητο Θανάση, γρήγορη ανάρρωση και περαστικά.

Η μουσική δεν έχει «σύνορα»

«Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μας πάει πολύ πέρα από τα όριά μας, πέρα από τα σύνορα που βάζουμε εμείς», λέει ο Ρος Ντέιλι, ο αξιόλογος Ιρλανδός μουσικός, που πριν από 27 χρόνια εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, προσφέροντάς μας με γνώση, αγάπη και αφοσίωση τις μαγικές μουσικές του.

Την Κυριακή (25/4), στις 9μ.μ., ο Ρος Ντέιλι συνοδευόμενος από τη μουσική του συντροφιά, θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, στο Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής, τηλ. 210.8640.943). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις από τους τελευταίους δίσκους του. Μουσικές δημιουργίες, που δίνουν την αίσθηση της μαγείας, της συνέχειας, της επικοινωνίας.

Ο Ρος δίνει διαρκώς παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το τελευταίο του άλμπουμ «Iris» με τη συμμετοχή Ινδών και Περσών δεξιοτεχνών έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τις συναυλίες του με το συγκρότημα «Λαβύρινθος» παρουσιάζει τη σύνθεση της μεσογειακής μουσικής με πολλά στοιχεία της Ανατολής.

Τον συνοδεύουν: Κέλυ Θωμά - λύρα κρητική, Περικλής Παπαπετρόπουλος - σάζι, λαούτο, Σόλης Μπαρκής - κρουστά, Στέλιος Πετράκης - λύρα κρητική, σάζι, λαούτο. Είσοδος ελεύθερη.

Εικονογραφικά ταξίδια

Εργο της Εύας Μελά στο παιδικό βιβλίο «Η περιπέτεια μιας καρδερίνας» («Σύγχρονη Εποχή»)
Εργο της Εύας Μελά στο παιδικό βιβλίο «Η περιπέτεια μιας καρδερίνας» («Σύγχρονη Εποχή»)
«Ξυπόλυτες εικόνες» είναι ο τίτλος του λευκώματος που κυκλοφόρησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με την ευκαιρία της 41ης Διεθνούς Εκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, στην οποία η Ελλάδα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα. Πρόκειται για μία καλαίσθητη δίγλωσση έκδοση (αγγλικά, ιταλικά). Περιλαμβάνονται επιλεγμένα έργα και βιογραφικά των 32 Ελλήνων και ξένων που ζουν στη χώρα μας εικονογράφων, οι οποίοι συμμετέχουν στην αντίστοιχη έκθεση στην Ιταλία, που αποτελεί τμήμα της 41ης Διεθνούς Εκθεσης της Μπολόνια.

Ανάμεσά τους, οι: Λεμονιά Αμαραντίδου, Χρήστος Δήμος, Δέσποινα Καραπάνου, Ανδρέας Καράμπελας, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Εφη Λαδά, Εύα Μελά, Βάσω Ψαράκη, Αννα Μενδρινού, Σοφία Φόρτωμα, Φωτεινή Στεφανίδη, Γιάννης Στεφανίδης κ.ά. Στην έκθεση, στο περίπτερο που σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι: Μ. Μαρίνου, Γ. Ψωμαδάκης, παρουσιάζονται έργα 96 Ελλήνων εικονογράφων, ενώ η Αλκη Ζέη και η Φωτεινή Στεφανίδη είναι υποψήφιες για το βραβείο «Αντερσεν» παιδικής λογοτεχνίας και εικονογράφησης αντίστοιχα.

Απώλεια για τα γράμματα

Πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 68 ετών ο ποιητής, μεταφραστής ελληνικής ποίησης και επιμελητής εκδόσεων τέχνης, Νίκος Στάγκος.

Γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα, σπούδασε φιλοσοφία στις ΗΠΑ και από το 1965 ζούσε στην Αγγλία. Εργάστηκε ως επιμελητής σε γνωστές σειρές βιβλίων για την τέχνη, καθώς και στην ποιητική σειρά των εκδόσεων «Penguin».

Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη μετάφραση Ελλήνων ποιητών στα αγγλικά. Κυκλοφόρησαν δύο συλλογές ποιημάτων του από τις εκδόσεις «Κέδρος», ενώ ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε αγγλικά περιοδικά. Στην Αγγλία κυκλοφόρησαν σε μετάφρασή τους ποιήματα των Εμπειρίκου και Ρίτσου, καθώς και ένα λεύκωμα με μεταφράσεις ποιημάτων του Καβάφη, με εικονογράφηση του ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό «London Magazine» στην παρουσίαση ειδικών αφιερωμάτων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ήταν συνεργάτης του περιοδικού «Πάλι» (1963 - '66). Πρόσφατα κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας το βιβλίο του «Εννοιες της Μοντέρνας Τέχνης», μια συλλογή δοκιμίων που είχε επιμεληθεί ο Νίκος Στάγκος και θεωρείται κλασικό στο είδος του για την αγγλόφωνη βιβλιογραφία.

Η κηδεία του θα γίνει στις 23/4, 3 μ.μ. από το Β' Νεκροταφείο στα Ανω Πατήσια.

Αφιερωμένη στον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο είναι η συναυλία που θα δώσει τη Δευτέρα, 26/4 (8μμ), στο θέατρο «Περοκέ» η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων η «Εύγερος» Κεφαλονιάς, με μαέστρο τον Παναγιώτη Μπαρμπάτη. Στην τιμητική συναυλία θα συμμετέχει η Χορωδία Δήμου Βριλησσίων, ενώ σολίστ θα είναι η Ηλιάνα Αντωνίου και η Μαρία Κανελλοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ