Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τα γράμματα

Πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 68 ετών ο ποιητής, μεταφραστής ελληνικής ποίησης και επιμελητής εκδόσεων τέχνης, Νίκος Στάγκος.

Γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα, σπούδασε φιλοσοφία στις ΗΠΑ και από το 1965 ζούσε στην Αγγλία. Εργάστηκε ως επιμελητής σε γνωστές σειρές βιβλίων για την τέχνη, καθώς και στην ποιητική σειρά των εκδόσεων «Penguin».

Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη μετάφραση Ελλήνων ποιητών στα αγγλικά. Κυκλοφόρησαν δύο συλλογές ποιημάτων του από τις εκδόσεις «Κέδρος», ενώ ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε αγγλικά περιοδικά. Στην Αγγλία κυκλοφόρησαν σε μετάφρασή τους ποιήματα των Εμπειρίκου και Ρίτσου, καθώς και ένα λεύκωμα με μεταφράσεις ποιημάτων του Καβάφη, με εικονογράφηση του ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό «London Magazine» στην παρουσίαση ειδικών αφιερωμάτων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ήταν συνεργάτης του περιοδικού «Πάλι» (1963 - '66). Πρόσφατα κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας το βιβλίο του «Εννοιες της Μοντέρνας Τέχνης», μια συλλογή δοκιμίων που είχε επιμεληθεί ο Νίκος Στάγκος και θεωρείται κλασικό στο είδος του για την αγγλόφωνη βιβλιογραφία.

Η κηδεία του θα γίνει στις 23/4, 3 μ.μ. από το Β' Νεκροταφείο στα Ανω Πατήσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ