ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εβαλαν στο μάτι τις φοροεκπτώσεις των νοικοκυριών!

Στη ρότα που χάραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ. Αλλαγές από τα φετινά εισοδήματα προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Νέα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς - συνταξιούχους και στα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις απανωτές φοροελαφρύνσεις και τις άλλες «διευκολύνσεις» προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να πετσοκόψουν ακόμη περισσότερο τις εκπιπτόμενες δαπάνες (όσες δεν πρόλαβε να καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), αυξάνοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται να διευρύνουν κι άλλο τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο!

Οι «απώλειες φόρων» που έχει το κράτος λόγω των δαπανών που δηλώνουν τα νοικοκυριά (ιατρικά έξοδα, νοίκια, φροντιστήρια, τόκοι στεγαστικών δανείων, μικροέξοδα κ.ά.) υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσόν που φαίνεται ότι έχουν βάλει στο μάτι οι κυβερνώντες. Σαφέστατες αναφορές γι' αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική υπάρχουν στα προεκλογικά προγράμματα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα επανήλθε χτες στο προσκήνιο από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κρατικό κανάλι είπε ότι εξετάζεται η περίπτωση περικοπής ορισμένων από τις εκπιπτόμενες δαπάνες και η ενίσχυση άλλων, χωρίς όμως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ο υφυπουργός εξήγησε πως οι αλλαγές στον τρόπο φορολογίας θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα (του 2004). Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι στο όνομα των λεγόμενων «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» προωθείται η μονόπλευρη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών τάξεων και μάλιστα με άμεση εφαρμογή πάνω στα φετινά εισοδήματα. Ο Α. Ρεγκούζας δεν έκανε καμία νύξη ούτε και για το ύψος του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών - συνταξιούχων και των ΕΒΕ, το οποίο παρά την αύξηση του τιμαρίθμου η προηγούμενη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» να το αυξήσει, αφήνοντάς το αμετάβλητο στα επίπεδα του 2003.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ανάγλυφα η κοινή πολιτική και οι κατευθύνσεις των κομμάτων του δικομματισμού σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 2002, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης (της λεγόμενης Επιτροπής Γεωργακόπουλου) έβαλε τις βάσεις για την περικοπή, ακόμη και ολοκληρωτική κατάργηση, των φοροεκπτώσεων για τις διάφορες δαπάνες των νοικοκυριών. Τώρα οι διάδοχοί τους της ΝΔ συνεχίζουν στην ίδια ακριβώς ρότα. Προχωρούν άμεσα στη συγκρότηση νέας «Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση» και στη διοργάνωση και νέου ψευτοδιαλόγου με τους «κοινωνικούς φορείς», προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο των προκατόχων τους και να υλοποιήσουν τις κοινές δεσμεύσεις τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η αξία της δαπάνης των νοικοκυριών που μείωσε το φορολογούμενο εισόδημα έφτασε στις δηλώσεις του 2003 (εισοδήματα 2002) σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες εσόδων (εισοδήματα 2001) όπως προσδιορίζονται στο πόρισμα της «Επιτροπής» που σύστησε το ΠΑΣΟΚ έφτασαν τα 840 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2002 το ποσό αυτό υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Είναι άγνωστο ακόμα το συνολικό ποσό των φοροεκπτώσεων για τα εισοδήματα του 2003 (δηλώνονται με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις). Η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε ήδη να πετσοκόψει αρκετές από αυτές τις δαπάνες, αφήνοντας τα περαιτέρω στη σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Α. Ρεγκούζα, η κατεύθυνση που θα δοθεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η αλλαγή της αναλογίας των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους «υπέρ της άμεσης φορολογίας». Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζονταν και οι προκάτοχοί τους. Γεγονός είναι ότι στην τελευταία τετραετία 2000-2003 η έμμεση φορολογία όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε από το 54,4% (το 2000) στο 55,1% (το 2003), επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη φορολογική αφαίμαξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η σύσταση της Επιτροπής κοινωνικού διαλόγου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στον Απρίλη. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του Σεπτέμβρη.

ΔΕΗ
Δημόσια στον τίτλο, ιδιωτική στη λειτουργία της

Με πρόσχημα τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ από το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τη μετατρέψει σε μία επιχείρηση που θα λειτουργεί με τα αυστηρότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παραγκωνίζοντας τα όποια κοινωφελή χαρακτηριστικά τής έχουν απομείνει. Τους στόχους της νέας κυβέρνησης μετέφερε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον Γ. Σαλαγκούδη, ναι μεν το δημόσιο θα διατηρήσει το 51%, ωστόσο θα ισχύσει το πλαίσιο που επιτάσσει η ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και θα διαμορφωθεί το περιβάλλον για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το περιβάλλον διαμορφώνεται εδώ και περίπου τρία χρόνια, αρχής γενομένης από την πρώτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 11% οι θέσεις εργασίας, δηλαδή χάθηκαν 3.350. Συγκεκριμένα, από 31.645 εργαζόμενους στο τέλος του 2000, στο τέλος του 2003 οι εργαζόμενοι ήταν 28.100, ενώ μέχρι το 2000 προγραμματίζεται να παραμείνουν μόνο 25.000 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 11%, ο κύκλος εργασιών ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 45% και από 91.000 ευρώ που αντιστοιχούσε σε κάθε εργαζόμενο το 2000, αυξήθηκε στις 135.000 ευρώ στο τέλος του 2003.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης επισήμανε την προσήλωση στις οικονομικές επιδόσεις της Επιχείρησης, τη σημαντική μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, με ορίζοντα το 2007. Αυτό είναι το πρόγραμμα που προβλέπει τη μείωση του προσωπικού στις 25.000 και την αύξηση της αποδοτικότητας, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας και της καθήλωσης των μισθών. Ο ίδιος, αμυνόμενος στις επικρίσεις ότι η ΔΕΗ αποτρέπει την απελευθέρωση της αγοράς και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, τόνισε ότι οι ιδιώτες δεν επενδύουν διότι τα τιμολόγια είναι πολύ χαμηλά! Για το θέμα μάλιστα των ανατιμήσεων στα τιμολόγια, που αναμένεται εντός του καλοκαιριού, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεκτιμήσει τα υψηλά κόστη της ΔΕΗ για τα καύσιμα και τις αμοιβές.

Εύσημα στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης απένειμε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Ι. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Δ. Παπούλια. Στο νέο ΔΣ της ΔΕΗ εισέρχονται επίσης ο Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, επ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Γεώργιος Κονταξής, καθηγητής του ΕΜΠ, ο Ευάγγελος Μαγείρου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χαράλαμπος Δαυίδ, επιχειρηματίας. Αντίστοιχα απομακρύνονται οι: Γαργαρέτας, Ελένη Τσαμαδού, Βασ. Τραπεζάνογλου και Γεωργαράκης.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Βελτίωση στο τρεχουσών, χειροτέρευση στο εμπορικό

Επιδείνωση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα το μήνα Φλεβάρη, σε αντίθεση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (που αφορά στο σύνολο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό), που παρουσίασε μικρή βελτίωση λόγω των μεγάλων εισροών κεφαλαίων προς τη χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεγάλες είναι και οι εξαγωγές κεφαλαίου που σημειώθηκαν το μήνα αυτό, προς αναζήτηση βραχυπρόθεσμών κερδοσκοπικών τοποθετήσεων σε ξένες αγορές ομολόγων και μετοχών.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Φλεβάρη εμφάνισε πλεόνασμα 102,5 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται στην αρνητική και θετική μεταβολή των ακόλουθων επιμέρους ισοζυγίων:

Το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 1.887 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.767,3 εκατ. ευρώ που είχε σημειωθεί το Φλεβάρη του 2003. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 905 εκατ. ευρώ, έναντι 2.792,1 εκατ. ευρώ της αξίας των εισαγωγών.

Το ισοζύγιο των υπηρεσιών (ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, μεταφορές) εμφάνισε πλεόνασμα 546 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 286,1 εκατ. ευρώ που είχε σημειωθεί το Φλεβάρη του 2003. Ελλειμμα 124 εκατ. ευρώ σημείωσε το ισοζύγιο των εισοδημάτων (μισθοί, αμοιβές, κέρδη, τόκοι, μερίσματα). Τέλος, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφάνισε θετικό πλεόνασμα, 1.586,1 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται σε μεταβιβάσεις προς τη χώρα μας κεφαλαίων από την ΕΕ, ύψους 1.602,3 εκατ. ευρώ, έναντι 743,9 εκατ. ευρώ που είχαν εισρεύσει το Φλεβάρη του 2003.

Για επενδύσεις στο εξωτερικό εξάχθηκαν 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τον ίδιο λόγο έγινε εισαγωγή κεφαλαίου προς τη χώρα μας ύψους 19,2 εκατ. ευρώ. Οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις από και προς τη χώρα μας κινήθηκαν και πάλι σε υψηλά επίπεδα. Σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου (μετοχές, ομόλογα) το μήνα Φλεβάρη σημειώθηκε εξαγωγή κεφαλαίου 391,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα εισηγμένα για τον ίδιο λόγο κεφάλαια ανήλθαν σε 3.503,9 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ