ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημαγωγία και καταστροφολογία με ... δεσμεύσεις στο κεφάλαιο

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νοικοκύρεμα της οικονομίας» με βελτίωση των μηχανισμών λιτότητας, όπως τα παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Στο τρίπτυχο λαϊκισμός - καταστροφολογία - δεσμεύσεις προς την οικονομική ολιγαρχία, στηρίχτηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της οικονομίας.

Από την εισήγηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της ΝΔ, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο:

  • Δημαγώγησε με τα λαϊκά προβλήματα,
  • Επιχείρησε, με ανεδαφικά, όμως, στοιχεία, να αμφισβητήσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ περί «ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης». Ανάπτυξη, αναμφισβήτητα υπήρξε επί μια 10ετία, το θέμα, όμως, είναι ποιοι καρπώθηκαν τα οφέλη.
  • Ανέδειξε το Δημοσιονομικό, ως το σημαντικότερο σήμερα οικονομικό πρόβλημα, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επερχόμενη σκληρή λιτότητα.
  • Εδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις προς την οικονομική ολιγαρχία, για εφαρμογή πολιτικής φιλικής προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, επίσης, με διαρροές που έγιναν, εκτιμάται ότι το 2004 θα απαιτηθούν επιπλέον 500 - 550 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το τρέχον έτος.

Για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν παρουσίασε κανένα νέο στοιχείο, πέραν όσων έχουν κατά καιρούς αναφέρει, όπως κανένα νέο στοιχείο δεν έδωσε και για την πορεία της λεγόμενης δημοσιονομικής απογραφής. Για μια ακόμη φορά, ο υπουργός επιστράτευσε την τρομοκρατία του δημοσιονομικού προβλήματος. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, ο Γ. Αλογοσκούφης:

  • Ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003 κινήθηκε κοντά στο 3%, ενώ για το 2004 ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από το 3%.
  • Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, για προεκλογικές δαπάνες που δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, για μεταθέσεις δαπανών στο 2004, για απόκρυψη της υστέρησης των εσόδων.

Η διόγκωση του δημοσιονομικού προβλήματος έχει εμφανή στόχο να δικαιολογήσει την επερχόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας. «Το δημοσιονομικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί», δήλωσε με έμφαση και φωτογράφισε τις σχεδιαζόμενες μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές πρωτογενείς δαπάνες. Οι περικοπές παίρνουν τη μορφή του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1% του ΑΕΠ για τα τρία επόμενα χρόνια. Με λίγα λόγια, ανακοινώνουν ετήσιες περικοπές κοινωνικών δαπανών, 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2005 - 2008.

Αλλες πτυχές της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Εδωσε νέες ισχυρές δεσμεύσεις προς την οικονομική ολιγαρχία, για νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας, με ...συναινετικές διαδικασίες, για «ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών», όπως και για «την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα» με σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Μάη.

  • Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις και τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις του οικονομικού επιτελείου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προτάσεις πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Αυτά ανέφερε, σε χθεσινή συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ο οποίος φαίνεται να βιάζεται για το πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα λιτότητας. Οπως είπε, «...συμφωνώ ότι πολύ σύντομα πρέπει να δώσουμε και το στίγμα τι θα κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα», αλλά μετέθεσε τις ευθύνες στον πρωθυπουργό για το χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων.
ΜΕΤΑΛΑΛΓΜΕΝΑ
Στην... «ευσυνειδησία» των επιχειρηματιών η ενημέρωση των καταναλωτών

Την αντίθεσή της στην κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων από το χωράφι μέχρι το ράφι στο βαθμό που η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον εκφράζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Αντίθετη με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εμφανίζεται και η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ). Όσο για την ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα, πιά, στην αγορά, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν άγρια ... μεσάνυχτα, όπως παραδέχεται με δηλώσή της στο «Ρ» η απερχόμενη προέδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Χρ. Παπανικολάου.

Η Ενωση Καταναλωτώ, υποστηρίζει, πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να απορρίψει με κάθε τρόπο τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Πολύ περισσότερο, που κανείς δημόσιος φορέας (στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της ΕΕ) δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της υποχρεωτικής κοινοτικής οδηγίας, ο οποία ισχύει από σήμερα, σχετικά με την επισήμανση στα τρόφιμα που φέρουν μεταλλαγμένες ουσίες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,9% όταν αυτές είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,5% όταν οι ουσίες δεν είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ.

Επίσης, η ΕΚΠΟΙΖΩ, παράλληλα με την αντίθεσή της στα μεταλλαγμένα, καλεί:

  • τους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων να αρνηθούν την καλλιέργεια και χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και παραγώγων τους.
  • τους κτηνοτρόφους να απορρίψουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.
  • τις αλυσίδες τροφίμων να μην βάλουν στα ράφια τους τρόφιμα που θα περιέχουν συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
  • την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια ώστε να κηρυχτεί ολόκληρη η χώρα ελεύθερη από καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει ότι από το 1996 μέχρι σήμκερα έχουν εγκριθεί από την ΕΕ 33 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Εκείνα που χρησιμοποιούνται για παρασκευή τροφίμων ή ζωοτροφών πριέρχονται από τέσσερα είδη γενετικά τροποποιημένα και συγκεκριμένα σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και βαμβακόσπορο.

Ο «Ρ» ρώτησε την Χρ. Παπανικολάου, κατά πόσο ο ΕΦΕΤ ή οι αντίστοιχοι φορείς των άλλων χωρών της ΕΕ διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία (νομοθετικά και τεχνικά) ώστε να εξασφαλίσουν ότι κάθε προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά περιέχει και σε τι ποσότητα πρώτες ύλες μεταλλαγμένες ή επιμολυσμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς; Η απάντηση που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ήταν πως η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας αυτή επαφίεται σε μεγάλο βαθμό και στη «διακριτική ευχέρεια» των ίδιων των επιχειρήσεων. Πρόκειται,πρόσθεσε, για εξαιρετικά περίπλοκη και πολυδάπανη διαδικασία για τα κράτη, πράγμα το οποίο βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την πλημμελή προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις εάν υποτεθεί ότι καλούνται να αναλύουν εργαστηριακά κάθε πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν. Τα πράγματα, κατέληξε θα γίνονται όλο και χειρότερα όσον αφορά στον έλεγχο της διακίνησης προϊόντων με μεταλλαγμένες πρώτες ύλες στο βαθμό που θα δίνονται συνέχεια εγκρίσεις για εισαγωγή, εμπορία και καλλιέργεια στο πλαίσιο της άρσης του μορατόριουμ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Να επισπευστούν οι διαδικασίες καταβολής

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη

Την παρέμβαση του προέδρου του Κοινοβουλίου ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των Ελλήνων αγροτών, ζήτησε με προ ημερησίας διατάξεως παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ υπογραμμίζονται τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

θα ήθελα να θέσω υπόψη του Σώματος και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την επιβίωση τον Ελλήνων αγροτών οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά στο χείλος της καταστροφής.

Η δριμύτατη κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές του αγροτικού κεφαλαίου (φυτικού, έγγειου κλπ.) σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους πληγέντες αγρότες οι οποίοι απειλούνται με χρεοκοπία εάν δε ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα.

Ζητώ, κύριε πρόεδρε, την παρέμβασή σας προκειμένου να επισπευστούν οι χρονοβόρες κοινοτικές διαδικασίες έγκρισης για την καταβολή αποζημιώσεων και οικονομικής ενίσχυσης στους Ελληνες αγρότες, όπως έγινε για Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία και οι πληγέντες αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ