ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΑΠΝΟΣ - ΛΑΔΙ
Ηρθε η ώρα των αντιαγροτικών αποφάσεων

Σήμερα στο Λουξεμβούργο ξεκινάει το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την αναθεώρηση των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων

Ως μία ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας από τις τραγικές ευθύνες και της ΝΔ όσον αφορά στην αναθεώρηση των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδη. Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ - με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων την αναθεώρηση των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς σε καπνό, βαμβάκι, λάδι - ο Σ. Τσιτουρίδης θεώρησε σκόπιμο να καλέσει προς ενημέρωση τους αρμόδιους συντάκτες για να «παίξει» τον χιλιοπαιγμένο από τον ίδιο ρόλο του καλού διαπραγματευτή. Στα πλαίσια αυτά ανέφερε - για πολλοστή φορά - το αρνητικότατο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ελληνικά συμφέροντα, τις μεγάλες ευθύνες που έχει η απελθούσα κυβέρνηση, αλλά και τις γενναίες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει ο ίδιος προς την κατεύθυνση συγκρότησης συμμαχιών με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που εξίσου πλήττονται από τις προτάσεις της Επιτροπής.

Φυσικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ούτε κατά διάνοια δεν μπήκε στην ουσία του προβλήματος, αφού τότε θα ήταν αναγκασμένος να αναιρέσει τον ίδιο τον πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα του κόμματός του, παίζοντας έτσι εξ αντικειμένου τον άχαρο ρόλο του υπερασπιστή της φιλοσοφίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μια και είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι συμφωνεί και με τα δύο βασικά χαρακτηριστικά αυτής: Δηλαδή, με την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και τη «διαφοροποίηση», δηλαδή τη μείωση των ενισχύσεων. Το μόνο πρόβλημα, κατά τον Σ. Τσιτουρίδη και την κυβέρνηση με τις προτάσεις της Επιτροπής για τα μεσογειακά, είναι ότι υπάρχει «διακριτή» αντιμετώπιση σε σχέση με τα προϊόντα των βόρειων χωρών. Τίποτα, επίσης, δεν είχε να απαντήσει για το γεγονός ότι το δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει τις προτάσεις της Επιτροπής για τα μεσογειακά προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά την περικοπή 113 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ενισχύσεις και τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών στο λεγόμενο Β΄ Πυλώνα ή αλλιώς για την «ανάπτυξη της υπαίθρου». Προορισμός, δηλαδή, όπου, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, είναι μάλλον αδύνατον να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια που θα αναλογούν για την Ελλάδα, με άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα το συνολικό χάσιμο για τη χώρα μας - δηλαδή από τους μικρομεσαίους αγρότες - των σχετικών κονδυλίων.

Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την κατάληξη που μπορεί να έχει το σημερινό έκτακτο συμβούλιο, λέγοντας ότι μπορεί να διενεργηθεί ένα ακόμη πριν την 1η του Μάη, που είναι η ημερομηνία ένταξης των 10 νέων κρατών. Ανοιχτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά την ένταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν είναι να υπάρξει μία αρνητική απόφαση με τα 15 κράτη-μέλη, ας υπάρξει με τα 25...

Το βέβαιο πάντως είναι ότι πολύ σύντομα θα διαψευστούν όσοι μικρομεσαίοι παραγωγοί της χώρας ήλπισαν σε μία εναλλαγή κυβέρνησης για τη βελτίωση προς το καλύτερο της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης. Συνεπώς θα πρέπει από τώρα - θα έπρεπε ήδη - να προετοιμάζονται για τα κακά μαντάτα που θα τους φέρει ο Σ. Τσιτουρίδης από «τας Ευρώπας» και να κανονίσουν την ...πορεία τους.

Θα σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και Δικαιοσύνης

Να σταματήσουν οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς και να παύσουν οριστικά και αμετάκλητα οι αγωγές του ΟΣΕ κατά των αγροτών, ζητά το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και Δικαιοσύνης, καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα για το τι ενέργειες θα κάνει σχετικά για να μπει επιτέλους ένα τέρμα.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης τονίζονται τα παρακάτω: «Η προηγούμενη κυβέρνηση για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των αγροτών που αγωνίζονταν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ποινικοποίησε τους αγώνες της αγροτιάς, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες σέρνονται στα αγροτοδικεία και ο κρατικός ΟΣΕ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις.

Κάτω από τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε το 1999 με το άρθρο 25 του Ν. 2721/99 να εξαλείψει το αξιόποινο και να παύσει την ποινική δίωξη των αδικημάτων που φέρονταν ότι εκτέλεσαν κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ομως σήμερα και πάλι μαζικά σέρνονται στα αγροτοδικεία οι αγρότες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου και ο ΟΣΕ ενεργοποίησε τις αγωγές κατά των αγροτών που είχε κάνει για τις κινητοποιήσεις πριν την ψήφιση του παραπάνω νόμου».

Πότε θα δοθούν στους παραγωγούς;

Εκ νέου φέρνει το θέμα στη Βουλή το ΚΚΕ, με δύο Ερωτήσεις του για τις επιδοτήσεις ελαιολάδου

Η καθυστέρηση στις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να απορρίψει αυθαίρετα σημαντικές ποσότητες επιδοτούμενου ελαιολάδου για να προσαρμόσει τη συνολική επιδοτούμενη παραγωγή εσοδείας 2002 - 03 στην απαράδεκτα χαμηλή ποσόστωση των 419,5 χιλ. τόνων που αποδέχτηκε στην ΕΕ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς ελαιοπαραγωγούς της χώρας.

Στο νομό Μαγνησίας, αν και έχει περάσει 1,5 χρόνος, 1.000 αγρότες δεν έχουν πάρει καθόλου επιδότηση και 3.000 αγρότες έχουν πάρει μόνο το 40% της επιδότησης. Πριν τις εκλογές στελέχη της σημερινής κυβέρνησης υπόσχονταν στους ελαιοπαραγωγούς άμεση καταβολή των προκαταβολών σε όλη την πραγματική παραγωγή;

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

  • Θα επιδοτηθεί όλη η πραγματική παραγωγή ελαιολάδου.
  • Θα καταβληθεί στους αγρότες της Μαγνησίας άμεση η επιδότηση σε όλη την πραγματική παραγωγή;

Ανάλογη Ερώτηση κατέθεσαν επίσης και οι βουλευτές του Κόμματος, Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης, όπου γίνεται ειδική αναφορά στους ελαιοπαραγωγούς του νομού Λέσβου, στους οποίους δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα το 40% που δικαιούνται, ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης του λαδιού της συγκεκριμένης παραγωγικής περιόδου (2002 - 2003) τους έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ