ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Με αφετηρία ένα βροντερό «όχι»

Τίποτε δεν μπορεί, τελικά, να αντισταθεί σ' ένα λαό, που ξέρει τι θέλει και παλεύει γι' αυτό

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Εντονες, αλλά και αρκετά διδακτικές οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με το Κυπριακό. Ο «μπάτσος», που -έτσι κι αλλιώς και ανεξάρτητα της τελικής έκβασης- εισέπραξαν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και προσωπικά ο ΓΓ του ΟΗΕ στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, όπου δέκα χώρες (ανάμεσά τους και τρία μόνιμα μέλη) αντέδρασαν έντονα στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος των δήθεν εγγυήσεων της πιστής εφαρμογής του «σχεδίου Ανάν» αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κι έχει στη ρίζα του την αντίσταση του κυπριακού λαού. Δεν πρέπει, βέβαια, να δημιουργούνται αυταπάτες για τη γενικότερη στάση των δέκα αυτών χωρών -η κάθε μια αντέδρασε για τους δικούς της λόγους- αλλά το γεγονός φανερώνει τις δυνατότητες πάλης για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, παρά το γενικότερο δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων διεθνώς.

Το ίδιο συμπέρασμα εξάγεται και από τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες φέρουν τον Ρ. Πρόντι, να δυσανασχετεί από τις προκλητικές δηλώσεις των Φερχόιγκεν και Σολάνα. Οι ίδιες πληροφορίες, επίσης, σημειώνουν ότι οι δύο τελευταίοι επίτροποι δέχτηκαν έντονη κριτική από άλλα μέλη της κομισιόν, για τις δημόσιες και ωμές επεμβάσεις τους, υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Το γεγονός αντανακλά, τόσο τις γενικότερες αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και κυρίως Γερμανίας - Γαλλίας, όσο και αυτές στο εσωτερικό της ευρω-ένωσης, ενώ, περιπλέκεται και με το ακανθώδες πρόβλημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τα παραπάνω, βέβαια, δε φανερώνουν μόνο τις δυνατότητες πάλης για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Πρωτίστως, αναδείχνουν την αναντικατάστατη και μεγάλη σημασία ενός ισχυρού και σωστά προσανατολισμένου λαϊκού μετώπου στην Κύπρο (σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους). Ενα τέτοιο μέτωπο μπορεί να αποκρούσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχέδια, να ξαναβάλει το Κυπριακό πρόβλημα στις διεθνείς του διαστάσεις και να αξιοποιεί προς όφελός του τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Μακάρι, ένα μεθαυριανό βροντερό «όχι», να αποτελέσει την αφετηρία για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου.


ΜΟΧΛΟΣ ΠΟΛΥΜΟΡΦΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ: «Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να τεθεί η Τουρκία σε τροχιά ένταξης και κατά συνέπεια είναι αντίθετο με την παραχώρηση σ' αυτήν τον ερχόμενο Δεκέμβριο ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν είχε, λοιπόν, κανέναν λόγο να συμβάλει στον εκβιασμό της ελληνοκυπριακής κοινότητας προς την κατεύθυνση του "ναι". Αντιθέτως, ένα "όχι" φαίνεται πως αυτή τη στιγμή θα διευκόλυνε την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος. Από την πλευρά τους, η Ρωσία και η Κίνα άδραξαν την ευκαιρία για να προβάλουν εμπόδια στις αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις» (ο Σταύρος Λυγερός στην «Καθημερινή»).

Ο «ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ» ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ: «Ο Κ. Ανάν δεν είναι ο οποιοσδήποτε "τρίτος" διαιτητής, αλλά ως αξιωματούχος του ΟΗΕ οφείλει να προωθεί μόνο προτάσεις που συμφωνούν με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ωστόσο, το Σχέδιο όχι μόνο δεν ξέπλυνε το στίγμα από τα παράνομα γεγονότα που ο ΟΗΕ επανειλημμένα καταδίκασε, αλλά τα μετέτρεψε σε συστατικά του στοιχεία, επιβραβεύοντας εισβολείς και συνεργούς και τιμωρώντας τα θύματα» (απόσπασμα από τη γνωμοδότηση του Μιχ. Δεκλερή, επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το «σχέδιο Ανάν» στο «Εθνος»).

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ: «Είναι πολύ φυσικό λοιπόν ο Yorgos να ψηφίζει βιαστικά "ναι" τιμώντας την πολιτική του. Είναι λογικό επίσης ο Καραμανλής να εκβιάζεται αφόρητα όλο αυτό το διάστημα για να μην πει "όχι". Ο ΣΥΝ όμως; Μας ταιριάζει με τέτοια λογική "cash and carry"» (σ.σ. «το ξεπούλημα») (ο Μάνος Στεφανίδης στην «Ελευθεροτυπία»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 15 χωρών στον ΟΗΕ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εθνική ανάγκη να λυθεί τώρα αμέσως το Κυπριακό - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ»

Η ΑΥΓΗ: Ενώ η Αθήνα σιωπά... - Η Λευκωσία αποκρούει το ψήφισμα για εγγυήσεις!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα για φιλικότερο κράτος

ΕΘΝΟΣ: Η ΤΥΧΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ για τη Γ' Λυκείου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επειδή η απιστία θα διώκεται για κακούργημα - Λευκή απεργία στο Δημόσιο!..

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο «Καποδίστριας» της Νέας Δημοκρατίας - ΝΈΟΙ ΔΗΜΟΙ με δημοψηφίσματα (και εκλογή δημάρχων με 42%)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ και για ψυχική οδύνη

Η ΧΩΡΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στη Δημόσια Διοίκηση

ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαίρι στις απαλλαγές - ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ αντί φοροελαφρύνσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ προς πολίτες, ΠΑΣΟΚ και συμφέροντα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Τι ανακοίνωσε ο Πρ. Παυλόπουλος - 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΜΠΟΝΑΜΑΣ έως 830 ευρώ στους συνταξιούχους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι εκβιασμοί

«Μπορώ να πω κάτι σε αυτό το ερώτημα. Θέλω να μιλήσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν στο τέλος της ημέρας υπάρξουν ένα "Ναι" στο βόρειο τμήμα και ένα "Οχι" στο νότιο τμήμα η ζωή δε θα είναι η ίδια και όλοι πρέπει να το γνωρίζουν. Δε θα αναλύσω τώρα τι σημαίνει αυτό, αλλά κάθε έξυπνος άνθρωπος καταλαβαίνει» (Δηλώσεις Χ. Σολάνα - χθεσινές εφημερίδες).

Απλά, συνεχίζεται η ομηρία...

«- Πώς εξηγείτε ότι προτείνετε μια λύση στο πλαίσιο της οποίας παρέχετε σε μια χώρα δικαίωμα επέμβασης σε μια άλλη, η οποία είναι μάλιστα μέλος της ΕΕ;

- Υπήρχε ήδη ένα σύστημα εγγυήσεων και το σχέδιο απλά δεν το ανατρέπει. Αλλά σήμερα υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το 1960. Τότε ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος. Τώρα η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν μια προσέγγιση που δεν μπορεί να αναστραφεί». (Από τη συνέντευξη του Αλβάρο ντε Σότο στον Αθ. Ελλις - «Τα Νέα»).

Μια ακόμη παραδοχή

«Η Κύπρος είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της "Νέας Τάξης", δίπλα από την αιματοκυλισμένη Παλαιστίνη, κοντά στη Συρία και το Ιράκ, πάνω από την Αραβία και την Αφρική. Ενα "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" υψίστης γεωπολιτικής σημασίας, με αναρίθμητες αγγλικές και αμερικανικές βάσεις και σταθμούς παρακολούθησης. Ενα ιδεώδες ορμητήριο για κεραυνοβόλες παρεμβάσεις, όπως ήταν το 1956, με την απόβαση των Αγγλογάλλων στο Σουέζ.

Πώς θα άφηναν στα χέρια οιουδήποτε Χριστόφια και Παπαδόπουλου οι επιτελάρχες του δεκαετούς πολέμου αυτό το σπουδαίο ορμητήριο;» (Του Χρήστου Πασαλάρη από τον «Ελεύθερο Τύπο»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ