ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θριαμβολογίες και εισβολές

Μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της, μετά την ισραηλινή εισβολή

Associated Press

Μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της, μετά την ισραηλινή εισβολή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Για «μια άνευ προηγουμένου διπλωματική επιτυχία του Ισραήλ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα» έκανε λόγο, στο Iσραηλινό Kοινοβούλιο, ο Αριέλ Σαρόν, παρουσιάζοντας τις «γραπτές εγγυήσεις» που έλαβε από τον Αμερικανό Πρόεδρο για την υλοποίηση του σχεδίου του για «μονομερή απεγκλωβισμό από τη Γάζα». Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός επέδραμε σε πόλεις της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, σκορπώντας, για άλλη μια φορά, το θάνατο και εντείνοντας την οργή.

Δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, χτες, μιλώντας στην Κνεσσέτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι «η γραπτή υποστήριξη των ΗΠΑ» στο σχέδιό του αποτέλεσε «το ισχυρότερο πλήγμα που δέχτηκαν ποτέ οι Παλαιστίνιοι από ίδρυσης του Ισραήλ». Ο Σαρόν επέμεινε στη θριαμβολογία, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις μεταξύ μελών του κόμματός του, οι οποίες έδειχναν ότι το σχέδιό του δεν έχει, ακόμη, καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών του Λικούντ, που καλούνται να αποφασίσουν με δημοψήφισμα στις 2 Μάη.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επέδραμε, χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου άρματα μάχης σκότωσαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο και 2 μικρά κοριτσάκια (το ένα με πυρά, το δεύτερο με χημικά), ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις τρεις ημέρες της εισβολής, σε 16. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε και ένα οίκημα που προοριζόταν για φιλοξενία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μόλις πληροφορήθηκε πως τον αδερφό του τον δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Μόλις πληροφορήθηκε πως τον αδερφό του τον δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός
Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν, για άλλη μια φορά, στη Ράφα και στον γειτονικό καταυλισμό Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, κατεδαφίστηκαν τουλάχιστον 8 σπίτια στη Ράφα, ενώ άγνωστο ήταν, μέχρι χτες βράδυ, τι ακριβώς συνέβη στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Εισβολή έγινε και στην Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης, τα ξημερώματα. Στόχος, επισήμως, ήταν η εξάρθρωση ενός πυρήνα των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και τελικά ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε και σκότωσε 3 στελέχη της οργάνωσης.

Την ίδια, περίπου, ώρα, στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να ζήτησε από 20 μέλη των «Ταξιαρχιών» που είχαν βρει καταφύγιο στη Μουκάταα, να την εγκαταλείψουν. Ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι «τους εγκατέλειψε» και ότι «υπέκυψε στις ισραηλινές απειλές και πιέσεις».

Εκκληση από τη Μαλαισία

Να αποσύρει ο Λευκός Οίκος την υποστήριξή του από τα σχέδια του Σαρόν για «μονομερή απεγκλωβισμό από τη Λωρίδα της Γάζας και διατήρηση των εποικισμών στη Δ. Οχθη», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά επιβλαβείς εξελίξεις για την περιοχή», ζήτησαν οι χώρες - μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που συνεδρίασαν, εκτάκτως, μετά από αίτημα της Π. Αρχής στη Μαλαισία. Στην τελική του απόφαση, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί και τον ΟΗΕ να «εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας ειρηνευτικής δύναμης ή ενός διεθνούς μηχανισμού διατήρησης της τάξης στην περιοχή», ενώ κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι «διαπραγματεύτηκαν παραχωρήσεις εκ μέρους των Παλαιστινίων χωρίς τους Παλαιστινίους».


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ηλεκτρονικό βραχιόλι» για ύποπτους «τρομοκράτες»...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ατομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση ή που έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, θα υποχρεούνται να φορούν ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, μόλις αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, σύμφωνα με τροπολογία που πρότεινε η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών, του Τόνι Μπλερ.

«Αφορμή» στάθηκε η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής των βρετανικών υπηρεσιών μετανάστευσης ν' απελευθερωθεί ένας 35χρονος Aλγερινός υπήκοος, γνωστός μόνο με το αρχικό «G» για νομικούς λόγους, που κρατείται στο πλαίσιο της βρετανικής νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας.

Ομοίως, άλλη τροπολογία που προτάθηκε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία εκχωρεί αυτομάτως δικαίωμα έφεσης στην κυβέρνηση, ως επακόλουθο οποιασδήποτε απόφασης των υπηρεσιών μετανάστευσης ν' απελευθερώσουν υπό όρους, που σήμανε και την άμεση προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών κατά της απόφασης των υπηρεσιών μετανάστευσης να απελευθερωθεί ο «G». Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας επιτρέπει την κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δικαστική απόφαση οποιουδήποτε αλλοδαπού που ζει στη Βρετανία και θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία, νομοθεσία που είχε καταγγελθεί από πλήθος οργανώσεις ότι «δημιουργεί ένα Γκουαντανάμο μέσα στην αυλή μας».

Τέλος, μία ακόμη πτυχή των κυβερνητικών τροπολογιών, που καταθέτονται σωρηδόν από την Τετάρτη, αφορά στη μετανάστευση. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα εισαχθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, αφορά στους ξένους που παντρεύονται στη Βρετανία ή τους φοιτητές, οι οποίοι πλέον θα υπόκεινται σε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους, «προκειμένου να αποφευχθούν οι λευκοί γάμοι ή η μη φοίτηση». Μειώνεται επίσης το ποσοστό των αλλοδαπών μεταναστών από χώρες εκτός της ΕΕ, που απασχολούνται στους τομείς της γεωργίας, των υπηρεσιών και τη βιομηχανία τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ