Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ηλεκτρονικό βραχιόλι» για ύποπτους «τρομοκράτες»...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ατομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση ή που έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, θα υποχρεούνται να φορούν ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, μόλις αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, σύμφωνα με τροπολογία που πρότεινε η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών, του Τόνι Μπλερ.

«Αφορμή» στάθηκε η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής των βρετανικών υπηρεσιών μετανάστευσης ν' απελευθερωθεί ένας 35χρονος Aλγερινός υπήκοος, γνωστός μόνο με το αρχικό «G» για νομικούς λόγους, που κρατείται στο πλαίσιο της βρετανικής νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας.

Ομοίως, άλλη τροπολογία που προτάθηκε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία εκχωρεί αυτομάτως δικαίωμα έφεσης στην κυβέρνηση, ως επακόλουθο οποιασδήποτε απόφασης των υπηρεσιών μετανάστευσης ν' απελευθερώσουν υπό όρους, που σήμανε και την άμεση προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών κατά της απόφασης των υπηρεσιών μετανάστευσης να απελευθερωθεί ο «G». Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας επιτρέπει την κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δικαστική απόφαση οποιουδήποτε αλλοδαπού που ζει στη Βρετανία και θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία, νομοθεσία που είχε καταγγελθεί από πλήθος οργανώσεις ότι «δημιουργεί ένα Γκουαντανάμο μέσα στην αυλή μας».

Τέλος, μία ακόμη πτυχή των κυβερνητικών τροπολογιών, που καταθέτονται σωρηδόν από την Τετάρτη, αφορά στη μετανάστευση. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα εισαχθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, αφορά στους ξένους που παντρεύονται στη Βρετανία ή τους φοιτητές, οι οποίοι πλέον θα υπόκεινται σε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους, «προκειμένου να αποφευχθούν οι λευκοί γάμοι ή η μη φοίτηση». Μειώνεται επίσης το ποσοστό των αλλοδαπών μεταναστών από χώρες εκτός της ΕΕ, που απασχολούνται στους τομείς της γεωργίας, των υπηρεσιών και τη βιομηχανία τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ