Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ανοικτά όλα τα «μέτωπα»

Ο εκπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Associated Press

Ο εκπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΓΕΝΕΥΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση, αφού μόλις την τελευταία στιγμή απέφυγαν την υιοθέτηση καταδικαστικής εναντίον τους απόφασης από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία αφορούσε τις συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το σχέδιο απόφασης είχε υποβάλει η Κούβα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να αποσαφηνίσει τις συνθήκες διαβίωσης και το νομικό καθεστώς που διέπει τους 660 περίπου κρατουμένους για τρομοκρατική δράση, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για διάστημα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα δύο χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί. Μάλιστα, στο ίδιο σχέδιο υπήρχε η αξίωση οι ΗΠΑ να ανοίξουν τις πύλες του Γκουαντάναμο σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι ερευνούν θέματα βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο καταδικαστικής εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η 60ή σύνοδος της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή στη Γενεύη.

Τελικά, όμως, η κουβανική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή αποφάσισε να παραιτηθεί από την προσπάθεια «επιβολής ψηφοφορίας» για το σχέδιό της, με την αιτιολογία ότι υπήρχε ο κίνδυνος «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, με τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαφόρων λατινοαμερικανικών χωρών» να θέσουν σε εφαρμογή το μηχανισμό εμπλοκής της απόφασης. Ωστόσο η Αβάνα, όπως τόνισε ο Κουβανός εκπρόσωπος, «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να επανέλθει στο θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, «εξαιρετικά επιεικείς» χαρακτήρισε η κουβανική κυβέρνηση τις ποινές κάθειρξης 4 έως 8 ετών, που αποδόθηκαν από δικαστήριο του Παναμά στο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον Γκασπάρ Χιμένες και 3 ακόμη κουβανοαμερικανικής καταγωγής μισθοφόρους, οι οποίοι προσπάθησαν 4 χρόνια πριν να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου.

Μάλλον ο χαρακτηρισμός που αποδόθηκε είναι «εξαιρετικά επιεικής», ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι 5 συνελήφθησαν το Νοέμβρη του 2000 με κιλά εκρηκτικών στις βαλίτσες τους. «Οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στη βαρύτητα των πράξεων που έλαβαν χώρα στη δημοκρατία του Παναμά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κουβανικού ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο του Παναμά έναντι των 5 πρώην Κουβανών υπηκόων και μελών της μαφίας του Μαϊάμι έκρινε ότι δεν «υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία» για να στηριχτεί η κατηγορία της δολοφονίας από πρόθεση και τελικά τους έκρινε ενόχους μόνο για «απειλή της δημόσιας ασφάλειας» και παραχάραξη επισήμων εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κούβα έχει ζητήσει πολλές φορές την έκδοσή τους και ειδικά του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, όχι μόνο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο, αλλά και για μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Κούβας, με κορυφαία την ανατίναξη αεροσκάφους της «Cubana» ανοιχτά των Νήσων Μπαρμπέιντος το 1976.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ