Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σε ετοιμόρροπα σπίτια

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικοδόμησης, Βλαντιμίρ Αβέρτσενκο, δήλωσε στο ΡΙΑ «Νόβοστι» πως σήμερα στη Ρωσία περίπου το 79% του πληθυσμού δεν είναι ικανοποιημένο από τις συνθήκες κατοικίας του. Πρόσθεσε επίσης πως «2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σε παλιά σπίτια, ή σπίτια που απαιτούν σοβαρές επιδιορθώσεις». Οπως είπε «το 3,2% του συνόλου των κατοικιών είναι σήμερα παλιά σπίτια».

Ο ίδιος σημείωσε πως στη σημερινή Ρωσία οι κατοικίες κατ' άτομο που χτίζονται είναι κατά τέσσερις φορές λιγότερες σε σύγκριση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο κατασκευάζονται γύρω στα 36,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, τα μισά από το επίπεδο του 1987.

Το 2004 για τη μετακόμιση όσων ανθρώπων ζουν σε επικίνδυνα παλιά σπίτια δόθηκαν 1 δισεκατομμύριο 347 εκατομμύρια ρούβλια, τη στιγμή που οι ίδιοι οι αρμόδιοι τονίζουν πως αυτό το ποσό θα έπρεπε να ήταν δεκαπλάσιο για να καλύψει τις ανάγκες.

Ο Β. Αβέρτσενκο βλέπει τη λύση στο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, που συνεχώς οξύνεται μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, μόνο μέσα από την ανάπτυξη της «αγοράς κατοικίας», στην οποία καλούνται να συνεισφέρουν οι ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες. Μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη γραμμή της εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της στέγης και σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, που ακολουθεί η σημερινή ρωσική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ