Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διαπραγματεύσεις πριν τη διεύρυνση

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα θέματα που άπτονται της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ προς της Ρωσία. Παράλληλα, συζήτησαν και την επέκταση της Συμφωνίας Συνεταιρισμού και Συνεργασίας (APC), που συνδέει τη Ρωσία με την ΕΕ, στις δέκα νέες χώρες. Η εισαγωγή της συμφωνίας θα σημάνει απώλειες περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Ρωσία καθώς οι πρώην εταίροι της θα εναρμονίσουν το δασμολογικό καθεστώς τους με αυτό της ΕΕ. Τέλος, ο Πρόντι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ανοίξει την αγορά της στις ενεργειακές εταιρίες της Ρωσίας, ενώ επίσης ανέφερε ότι και η Ρωσία θα ανοίξει την αγορά φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Το πρωτόκολλο της συμφωνίας θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της ΕΕ στις 27 Απρίλη στο Λουξεμβούργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ