Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχες, συλλήψεις και επιθέσεις

Μέλη ενός «Λασκάρ», ενός άτυπου στρατού των φυλών, στην Ουάνα του Ουαζιριστάν, «κυνηγούν τρομοκράτες». Ο στρατός φέρεται να ήρθε σε «συμφωνία» για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή

Associated Press

Μέλη ενός «Λασκάρ», ενός άτυπου στρατού των φυλών, στην Ουάνα του Ουαζιριστάν, «κυνηγούν τρομοκράτες». Ο στρατός φέρεται να ήρθε σε «συμφωνία» για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή
ΚΑΜΠΟΥΛ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Για άλλη μια μέρα, χτες, οι ειδήσεις από το Αφγανιστάν καταδείκνυαν τη συνεχιζόμενη, αλλά ανεπιτυχή, προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους να ελέγξουν τη χώρα. Στην Κανταχάρ, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να τοποθετήσει βόμβα στην τοπική υπηρεσία Μεταφορών - επρόκειτο για την τρίτη έκρηξη βόμβας αυτή τη βδομάδα. Στην Καμπούλ, άνδρες της ISAF, της δύναμης «παροχής ασφάλειας» υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε πως έχει συλλάβει «17 υπόπτους» οι οποίοι φέρονται να προετοίμαζαν βομβιστικές επιθέσεις. Και, στη Ζαμπούλ, στο νότο, αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχη με «μαχητές των Ταλιμπάν», σκοτώνοντας δύο εξ αυτών και συλλαμβάνοντας άλλους δύο.

Οι κατοχικές δυνάμεις στην Καμπούλ και οι σύμμαχοί τους πολέμαρχοι, «κινητοποιούνται» για την αύξηση της «ασφάλειας», σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του φθινοπώρου, η διαδικασία εγγραφής των εχόντων δικαίωμα ψήφου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, στο Πακιστάν, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έφθασε «σε συμφωνία» με τους φυλάρχους των αυτόνομων περιοχών του νότιου Ουαζιριστάν, και σήμερα αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τους «όρους» αυτής της συμφωνίας, με την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα «αναστείλουν» τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή. Πάντως, το BBC μετέδωσε ότι, αν επιβεβαιωθεί, η φημολογούμενη συμφωνία θα αποτελεί «έκπληξη», αφού και οι δύο πλευρές ετοιμάζονταν για νέες μάχες.

Σύμφωνα με Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ανάμεσα στα συμφωνηθέντα είναι ότι (α) οι φύλαρχοι θα παραδώσουν όσους «ξένους μαχητές» φιλοξενούν και θα «ζουν εν ειρήνη», (β) όσοι υπέστησαν απώλειες στις πρόσφατες μάχες «θα αποζημιωθούν» και (γ) δε θα επιτραπεί σε «δυνάμεις από άλλες χώρες» να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα εδάφη αυτά.

Πάντα κατά το στρατό του Πακιστάν, οι 163 συλληφθέντες στις πρόσφατες επιχειρήσεις, Πακιστανοί των φυλών και Αφγανοί πρόσφυγες, θα απελευθερωθούν.

Ωστόσο, από τη «συμφωνία» αυτή «εξαιρούνται» οι Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και Ταμίρ Γιουλντάσεφ, δηλαδή «υψηλόβαθμα στελέχη της αλ Κάιντα».

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη συμφωνία αυτή αναμένονται σήμερα, ωστόσο κύκλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά απειλήσει ότι αν οι Πακιστανοί δε συλλάβουν τους «τρομοκράτες» που βρίσκονται στο έδαφός τους θα το κάνει ο αμερικανικός στρατός - η πιο ωμή και ξεκάθαρη σχετική δήλωση έγινε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προκαλώντας «πόλεμο λέξεων» με το Ισλαμαμπάντ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ