Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εκτακτη κατάσταση μετά την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων

Φωτογραφία αρχείου από τον χώρο της σύγκρουσης

Associated Press

Φωτογραφία αρχείου από τον χώρο της σύγκρουσης
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης Ριόν Τσον καταστράφηκε ολοσχερώς σαν να δέχτηκε βομβαρδισμό» δήλωνε παγωμένη χτες σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Κορεατικής Επανένωσης. Αλλοι αξιωματούχοι πρόσθεταν πως εξαιτίας της σφοδρότατης έκρηξης τα συντρίμμια πετάχτηκαν μέχρι την παρακείμενη πόλη Σινουίζου (πολύ κοντά στα σύνορα Κίνας - ΛΔ Κορέας).

Οι συγκεχυμένες πληροφορίες ανέφεραν πως εννιά ώρες μετά το πέρασμα της αμαξοστοιχίας που μετέφερε τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ (κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Κίνα), σημειώθηκε στο Ριόν Τσον εφιαλτική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που μετέφεραν βενζίνη και φυσικό αέριο. Οι νεκροί, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Ζινχουά» «είναι χιλιάδες» και οι τραυματίες «πάνω από 3.000». Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί Κινέζοι που ήδη διακομίστηκαν σε κινεζικά νοσοκομεία κοντά στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα δε, με τηλεγράφημα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου «Γιονχάπ», οι βορειοκορεατικές αρχές επέβαλαν εντός και πέριξ της πόλης Ριόν Τσον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

H αιτία του δυστυχήματος όσο και τα παρεπόμενα της σύγκρουσης των εμπορικών αμαξοστοιχιών παρέμεναν ως επί το πλείστον άγνωστα, καθώς υπήρχαν προβλήματα τηλεπικοινωνίας με τις αρχές στην περιοχή Ριόν Τσον (που απέχει μόλις 50 χλμ βορείως της Πιονγιάνγκ). Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι εξέφρασαν ανεπισήμως την πεποίθηση πως «μάλλον πρόκειται για ατύχημα». Ωστόσο, σε αρκετά δημοσιογραφικά γραφεία της Σεούλ κυκλοφορούσε η εκτίμηση πως η σύγκρουση των δύο τρένων δεν ήταν τυχαία και πως μάλλον «συνιστούσε» δολοφονική απόπειρα κατά του ηγέτη της ΛΔ Κορέας και της αντιπροσωπείας δεκάδων ανώτατων Βορειοκορεατών αξιωματούχων...

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε αργότερα χτες βράδυ πως «είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για ατύχημα ή για τρομοκρατική επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ