ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχες, συλλήψεις και επιθέσεις

Μέλη ενός «Λασκάρ», ενός άτυπου στρατού των φυλών, στην Ουάνα του Ουαζιριστάν, «κυνηγούν τρομοκράτες». Ο στρατός φέρεται να ήρθε σε «συμφωνία» για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή

Associated Press

Μέλη ενός «Λασκάρ», ενός άτυπου στρατού των φυλών, στην Ουάνα του Ουαζιριστάν, «κυνηγούν τρομοκράτες». Ο στρατός φέρεται να ήρθε σε «συμφωνία» για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή
ΚΑΜΠΟΥΛ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Για άλλη μια μέρα, χτες, οι ειδήσεις από το Αφγανιστάν καταδείκνυαν τη συνεχιζόμενη, αλλά ανεπιτυχή, προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους να ελέγξουν τη χώρα. Στην Κανταχάρ, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να τοποθετήσει βόμβα στην τοπική υπηρεσία Μεταφορών - επρόκειτο για την τρίτη έκρηξη βόμβας αυτή τη βδομάδα. Στην Καμπούλ, άνδρες της ISAF, της δύναμης «παροχής ασφάλειας» υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε πως έχει συλλάβει «17 υπόπτους» οι οποίοι φέρονται να προετοίμαζαν βομβιστικές επιθέσεις. Και, στη Ζαμπούλ, στο νότο, αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχη με «μαχητές των Ταλιμπάν», σκοτώνοντας δύο εξ αυτών και συλλαμβάνοντας άλλους δύο.

Οι κατοχικές δυνάμεις στην Καμπούλ και οι σύμμαχοί τους πολέμαρχοι, «κινητοποιούνται» για την αύξηση της «ασφάλειας», σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του φθινοπώρου, η διαδικασία εγγραφής των εχόντων δικαίωμα ψήφου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, στο Πακιστάν, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έφθασε «σε συμφωνία» με τους φυλάρχους των αυτόνομων περιοχών του νότιου Ουαζιριστάν, και σήμερα αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τους «όρους» αυτής της συμφωνίας, με την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα «αναστείλουν» τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή. Πάντως, το BBC μετέδωσε ότι, αν επιβεβαιωθεί, η φημολογούμενη συμφωνία θα αποτελεί «έκπληξη», αφού και οι δύο πλευρές ετοιμάζονταν για νέες μάχες.

Σύμφωνα με Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ανάμεσα στα συμφωνηθέντα είναι ότι (α) οι φύλαρχοι θα παραδώσουν όσους «ξένους μαχητές» φιλοξενούν και θα «ζουν εν ειρήνη», (β) όσοι υπέστησαν απώλειες στις πρόσφατες μάχες «θα αποζημιωθούν» και (γ) δε θα επιτραπεί σε «δυνάμεις από άλλες χώρες» να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα εδάφη αυτά.

Πάντα κατά το στρατό του Πακιστάν, οι 163 συλληφθέντες στις πρόσφατες επιχειρήσεις, Πακιστανοί των φυλών και Αφγανοί πρόσφυγες, θα απελευθερωθούν.

Ωστόσο, από τη «συμφωνία» αυτή «εξαιρούνται» οι Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και Ταμίρ Γιουλντάσεφ, δηλαδή «υψηλόβαθμα στελέχη της αλ Κάιντα».

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη συμφωνία αυτή αναμένονται σήμερα, ωστόσο κύκλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά απειλήσει ότι αν οι Πακιστανοί δε συλλάβουν τους «τρομοκράτες» που βρίσκονται στο έδαφός τους θα το κάνει ο αμερικανικός στρατός - η πιο ωμή και ξεκάθαρη σχετική δήλωση έγινε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προκαλώντας «πόλεμο λέξεων» με το Ισλαμαμπάντ...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Μηνύματα και πιέσεις προς Πρίστινα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μήνυμα προς την Πρίστινα έστειλαν χτες από το Βελιγράδι Αμερικανοί, Βρετανοί και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι κατά την πρώτη τους συνάντηση με το νέο υπουργό Εξωτερικών Σερβίας -Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς.

«Προτεραιότητα είναι η παραπομπή των υπευθύνων για τα επεισόδια του περασμένου μήνα στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσαν η αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάθλιν Στέφενς, και ο αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, Ρόμπερτ Σέρι. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντένις Μακσέιν, αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές που είχε με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών δήλωνε με νόημα πως «στην Ευρώπη δε χρησιμοποιούμε τη λέξη ανεξαρτησία... όλοι μας είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι». Στέφενς, Σέρι και Μακσέιν δεν παρέλειψαν να ασκήσουν πιέσεις για την «το συντομότερο το δυνατόν» πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σερβίας - Μαυροβουνίου εξέφρασε την «ελπίδα» πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν τους δεινοπαθούντες Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου... όπως «βοήθησαν» τους Κοσσοβάρους Αλβανούς το 1999(!).

Επίσκεψη Αλβανού προέδρου στην Πρίστινα

Το ίδιο 24ωρο, στην Πρίστινα πραγματοποιούσε επίσκεψη ο πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου. Μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στην επαρχία, Φιλανδό Χάρι Χόλκερι, ο Μοϊσίου εξέφρασε την εκτίμηση πως η περαιτέρω καθυστέρηση στον καθορισμό του «στάτους κβο» της περιοχής θα «ενισχύσει τις εξτρεμιστικές δυνάμεις» (δηλαδή Κοσσοβάρους Αλβανούς αυτονομιστές). Η λύση, είπε, θα πρέπει να είναι «σύμφωνη με τη βούληση του λαού» του Κοσσυφοπεδίου και «να επιτευχθεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας»...

Ο Χάρι Χόλκερι ανταπάντησε πως «προτού συζητηθεί το «μέλλον του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει οι Κοσσοβάροι Αλβανοί να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της σερβικής μειονότητας». Κατέληξε ευχαριστώντας τον Αλβανό πρόεδρο για το «ρόλο βοήθειας και παρέμβασης» που έπαιξε, όπως είπε, προκειμένου να μην πάρουν εκρηκτικότερες διαστάσεις οι αιματηρές διώξεις των Σέρβων και οι συγκρούσεις Κοσσοβάρων Αλβανών με στρατιώτες της KFOR κατά τα γεγονότα του διημέρου 17-18 τον περασμένο Μάρτη.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο νέος αξιωματούχος του ΟΑΣΕ για θέματα Τύπου, Μίκλος Χάρατζι επέκρινε χτες από την έδρα του οργανισμού στη Βιέννη τα αλβανόφωνα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου και ιδιαίτερα τον τηλεοπτικό σταθμό RTK για την «ανεύθυνη» στάση που τήρησαν διαστρεβλώνοντας, όπως είπε, τα γεγονότα. Ο Χάρατζι εκτίμησε μάλιστα πως εάν τα αλβανόφωνα ΜΜΕ είχαν επιδείξει διαφορετική (και δεοντολογικώς ορθή) στάση «ίσως να μην είχαν πάρει τις διαστάσεις που πήραν» οι επιθέσεις του περασμένου μήνα στο Κοσσυφοπέδιο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.- «Αυξάνεται» η διαφορά της Προέδρου Αρόγιο από τους αντιπάλους, της ενόψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Μάη. Δημοσκοπήσεις δίνουν στην Αρόγιο πρόθεση ψήφου 35,3%, έναντι 30,8% του πιο σκληρού αντιπάλου της, λαϊκιστή πολιτικού και πρώην ηθοποιού Φερνάντο Πόε. Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αιματηρή -ήδη, 71 Φιλιππινέζοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια πολιτικής βίας.

ΤΑΪΠΕΪ.- Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τσεν Ταν σουν, διέψευσε ότι εξετάζεται συνταγματική τροποποίηση για την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της νήσου από την Κίνα. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον «να μη διαταραχτεί το status quo».

ΠΕΚΙΝΟ.- Υποπτο κρούσμα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) εμφανίστηκε χτες μετά από μήνες στην κινεζική πρωτεύουσα. Η 20χρονη νοσηλεύτρια που νοσεί νοσηλεύεται σε καθεστώς καραντίνας, όπως και άλλα πέντε άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 13 βρέφη έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα από ακατάλληλο προπαρασκευασμένο γάλα σε σκόνη, ενώ άλλα 200 νοσηλεύονται λόγω βλαβών που επέφερε στην υγεία τους το γάλα αυτό. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, πέντε χονδρέμποροι του συγκεκριμένου τύπου γάλακτος έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-«Πολιτική ήττα» υπέστη η επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούγκα, καθώς πρόεδρος της Βουλής της χώρας εκλέχτηκε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης με οριακή ψηφοφορία (110-109).

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ενας 34χρονος Πακιστανός αρχιτέκτονας συνελήφθη χτες στο Σίδνεϊ από άνδρες των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της Αυστραλίας ως «ύποπτος» για τη συμμετοχή σε «σχέδιο ανατίναξης μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος».

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.- Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Λιθουανίας αποφάσισε χτες ότι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας (που καθαιρέθηκε πρόσφατα για σκάνδαλα) Ρολάντας Πάκσας μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε με στόχο όχημα του στρατού σε γέφυρα στην περιοχή Κιουτσούκσεκμετσε της Ισταμπούλ, χωρίς να υπάρξουν απώλειες, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ