ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού

Σταθερή στην πολιτική χαρατσώματος του εργαζόμενου λαού η Εταιρία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης προχωρά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Εχει προγραμματίσει αύξηση, κατά μέσο όρο, 5% για το τρέχον έτος, ενώ σε ανάλογες αυξήσεις θα προχωρήσει και τα δύο επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας, η επιβάρυνση για τα μικρομεσαία νοικοκυριά θα αυξηθεί μέχρι το 2006 από 25% έως και 42,31%.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως για όσους καταναλώνουν μέχρι και 10 κυβικά νερό το τιμολόγιο θα αυξηθεί κατά 15,38% και σταδιακά μέχρι το 2006 η αύξηση θα φτάσει στο 42,31%. Ενώ για όσους καταναλώνουν εκατοντάδες κυβικά νερό οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Π.χ., για κατανάλωση από 124 έως 180 κυβικά η αύξηση θα ξεκινήσει από το 3,61% και θα φτάσει το 2006 το 17% και για κατανάλωση από 180 κυβικά και πάνω η αύξηση θα ξεκινήσει από 1,89% και το 2006 θα φτάσει το 8,92%.

Τη διαμαρτυρία της για την αύξηση εκφράζει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και αναφέρει ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Και σημειώνουν: «Σε αύξηση μεγαλύτερη του πληθωρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να προβεί από τον Ιούνιο η ΕΥΑΘ, η οποία μάλιστα δε θα είναι και η μοναδική, αφού, σύμφωνα με την ίδια εταιρία, τα τιμολόγια της ύδρευσης τα 2,5 επόμενα χρόνια θα αυξηθούν μέχρι και 42%».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν επίσης: «Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τις χαμηλές καταναλώσεις των νοικοκυριών των μικρομεσαίων οικογενειών. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, ισότιμα προς όλους. Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους και μέσα από τις αναδιαρθρώσεις που έχουν προωθήσει παραχώρησαν και αυτόν τον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα, με τη μέθοδο της μετοχοποίησης του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ), στην επιχειρηματική δραστηριότητα».

Με βάση τα παραπάνω ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποτρέψει τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις, δυσβάσταχτες για τον εργαζόμενο λαό».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 25.4.2004, αντιστασιακές οργανώσεις πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Η ΠΕΑΕΑ Τρίπολης, ώρα 12 μ., εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα ξεκινήσει από την πλ. Κάνιγγος, ώρα 7 π.μ., την ίδια μέρα για τον τόπο της εκδήλωσης. Πληροφορίες στο τηλ: 210.8234.296.

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Χρισσού - Αμφισσας - Ιτέας - Κίρας - Δελφών και οι συγγενείς των 18 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 9.4.1944, από τους κατακτητές, ώρα 11 π.μ., στη θέση «Πασχάλι» Χρισσού Φωκίδας, εκδήλωση τιμής και μνήμης. H ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ δρομολογεί, για την εκδήλωση, πούλμαν που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7 το πρωί(πληροφορίες: 210.5817.384 και 210.3220.183).

-- Η ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αγρινίου πραγματοποιούν, ώρα 10 π.μ., στον τόπο εκτέλεσης στην Αγ. Τριάδα, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 117 εκτελεσμένους και τους τρεις που κρέμασαν οι κατοχικές δυνάμεις στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

-- Η ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας πραγματοποιεί απολογιστική συνέλευση, το Σάββατο 24.4.2004 και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της (Φιλαρέτου 102, Καλλιθέα).

-- Ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ παράρτημα Ν. Σμύρνης, πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 26.4.04 και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Βρυούλων 14, Ν. Σμύρνη), γενική συνέλευση για την εκλογή Διοικούσας Επιτροπής και ανάδειξη αντιπροσώπων για το πανελλαδικό Συνέδριο του συλλόγου. (Για το παράρτημα: Μιχαηλίδης 210.9335.225, Σ. Ηλιοπούλου 210.9345.845 και Φ. Σαμπατάτου 210.9335.451.

ΠΕΑΕΑ
Καμιά επιβράβευση στους ιμπεριαλιστές

Την απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση να μην αποστείλει Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ, γιατί αυτό θα σημαίνει επιβράβευση της κατάλυσης της ελευθερίας της χώρας αυτής από τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, εκφράζει με ψήφισμά του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης προσθέτοντας πως: Δεν ταιριάζει σε Ελληνες στρατιώτες να παριστάνουν το στρατό κατοχής, την ώρα που και η Ελλάδα κατέχεται από τις ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αναφερόμενη στο τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη, η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ τονίζει πως με αφορμή αυτό το χτύπημα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να σπείρουν παντού τον τρόμο και το φόβο. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει, προχωρούν σε αντιδημοκρατικά και αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των αλλοδαπών. Η ΠΕΑΕΑ καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει στην Ελλάδα και όσους Ελληνες στρατιώτες έχουν σταλεί σαν δυνάμεις κατοχής στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν.

Σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ τονίζει πως: «Είμαστε τελείως αντίθετοι με την ανάθεση της τήρησης της τάξης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, γιατί έτσι βάναυσα παραβιάζεται η Εθνική μας Ανεξαρτησία, αλλά και γιατί η Ελλάδα μετατρέπεται σε πόλο έλξης επίδοξων βομβιστών».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «οι τελευταίες συγκρούσεις στο Κόσσοβο αποδεικνύουν ότι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, μόνο συμφορές έχει προκαλέσει στους λαούς των Βαλκανίων που επί αιώνες είχαν ζήσει μονιασμένοι και αγαπημένοι. Ετσι προκύπτει πως η μόνη λύση είναι να φύγουν όλοι οι ξένοι στρατοί από τα Βαλκάνια και οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα. Οταν δεν υπάρχουν ξένες επεμβάσεις οι λαοί μπορούν θαυμάσια να λύνουν τις διαφορές τους».

Καταλήγοντας το ψήφισμα του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, σχετικά με τις ευρωεκλογές, τονίζει: «Θεωρούμε ότι οι ευρωεκλογές που πρόκειται να γίνουν αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να δοθεί απάντηση από το λαό σε όλα τα παραπάνω αξιοποιώντας και το γεγονός πως δεν ισχύει το καλπονοθευτικό σύστημα και η θεωρία της χαμένης ψήφου. Οπως έγινε σε όλες τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις έτσι και στις επικείμενες Ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις για να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΚΚΕ και να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων, που χρόνια και χρόνια ταλαιπωρούν και εκμεταλλεύονται τον πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο ελληνικό λαό. Είναι ευκαιρία να είναι οι εκλογές η αρχή του τέλους του δικομματισμού».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2004 και ώρα 11.15 π.μ. τελούμε 40νθήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής, για την ανάπαυση της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και υιού

ΓΙΑΝΝΗ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ

Γεωπόνου - φυτωριούχου

Ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση στο βαρύτατο πένθος μας. Η σύζυγος Ανθή. Τα παιδιά Εύη και Θανάσης. Ο πατέρας Αθανάσιος.

***

Τελούμε την Κυριακή 25-4-04 και ώρα 10.30 π.μ. 40νθήμερο μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Πεντέλης για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Η σύζυγος Αναστασία. Τα παιδιά: Αντώνης, Ανδρέας και Ειρήνη, Σπύρος. Τα εγγόνια: Διονύσης, Στέλιος. Τα αδέλφια: Ανδρέας και Ειρήνη, Γιώργος και Δήμητρα, Γιάννης και Μαρία. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Παρουσίαση αντιστασιακού βιβλίου

Εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο: «ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ και ποιοι φοβούνται την αλήθεια» διοργανώνουν, τη Δευτέρα 26.4.04 και ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Σαράντα Εκκλησιών και Θεοφράστου 6) στο Περιστέρι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και η ΠΕΑΕΑ Παραρτήματα Περιστερίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας Δημήτρης Σέρβος και η Δώρα Μόσχου, Φιλόλογος - Ιστορικός.

Αμέσως μετά την παρουσίαση, περίπου στις 8 μμ, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί η χρονιάτικη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ όπου θα εκλεγεί νέα διοίκηση και αντιπρόσωποι του Παραρτήματος για την πανελλαδική συνέλευση του Συλλόγου.

Σήμερα εκδικάζεται στη Δράμα η αίτηση αποφυλάκισης που έχουν υποβάλει οι τρεις Τούρκοι αγωνιστές Μεχμέτ Γιαμάν, Φερχάτ Ερτούρκ και Γιουσούφ Κενάν Ντιντσέλ, που κρατούνται στις φυλακές Δράμας μέχρι τη συζήτηση της αίτησης που έχουν υποβάλει για παροχή πολιτικού ασύλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αρμόδια επιτροπή πολιτικού ασύλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει εκδώσει απορριπτική απόφαση. Ομως, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Από ένα δρομολόγιο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα εκτελεί το τρενάκι του Πηλίου, ενώ σε καθημερινή λειτουργία θα τεθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από αύριο στη διαδρομή Ανω Λεχώνια - Μηλιές - Ανω Λεχώνια. Τις καθημερινές μπορεί να εκτελείται ένα δρομολόγιο κατόπιν σχετικής αίτησης για ομαδική μετακίνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ