ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερος γιορτασμός

Τον ενωτικό - ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και την προβολή των πραγματικών αναγκών και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού προετοιμάζει το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω του. Σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης συζητήθηκαν οι στόχοι, το πλαίσιο και οι δράσεις που πρέπει να υπάρξουν τις επόμενες μέρες, ώστε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία να δώσουν μαζικό «παρών» στις διήμερες εκδηλώσεις που οργανώνει η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 30 Απρίλη με τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, προκειμένου να εκφραστεί δυναμικά η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και τις επεμβάσεις των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών. Θα κορυφωθούν το Σάββατο 1η Μάη με τη μεγάλη απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου και την πορεία προς το μνημείο του Καπνεργάτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες σωματεία από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι σε εργολάβους κλπ., καθώς και εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ.

Χαιρέτισε ο Σπύρος Ράλλης γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, σημειώνοντας πως η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και οι κατακτήσεις της, διαρκώς εντείνεται και το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Γι' αυτό, και η απάντηση των εργαζομένων θα πρέπει να είναι αποφασιστική και ανυπόταχτη κόντρα στις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής.

Τις κατευθύνσεις δουλιάς και το διεκδικητικό πλαίσιο παρουσίασε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως στην πορεία δράσης προς την Πρωτομαγιά, αλλά και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προβληθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των κλάδων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα άλλων λαϊκών στρωμάτων και να προχωρήσει ο συντονισμός της δράσης απέναντι στην πολιτική που τα γεννά.

Αμεσα τις επόμενες μέρες θα γίνουν συνεδριάσεις σωματείων - συνελεύσεις, ενώ καθορίστηκε πρόγραμμα καθημερινών εξορμήσεων και συγκεντρώσεων στους χώρους δουλιάς και τις συνοικίες.

Οι καπνεργάτες θα κάνουν συγκεντρώσεις στα παραρτήματα και εξορμήσεις στις δυτικές συνοικίες, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων καθόρισε συγκεντρώσεις - εξορμήσεις ενημέρωσης σε κάθε Δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, στα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά.

Επιτροπή Αγώνα για τους Συμβασιούχους

Εξάλλου, στη σύσκεψη ανακοινώθηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στους εργολάβους. Η επιτροπή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και ήδη συμμετέχουν σωματεία και μεμονωμένοι συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα εργασιακών χώρων κλπ. από τους χώρους του ΟΛΘ, τον ΑΠΘ, τον ΟΤΕ, τους Σχολικούς φύλακες και τροχονόμους.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ Αριστοτέλους

Στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εταιρίες μέσω των οποίων προσλήφθηκαν αρνούνται να τους παρέχουν τις βεβαιώσεις ότι όντως εργάστηκαν εκεί, καλύπτοντας μάλιστα πάγιες ανάγκες.

Το θέμα φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους: «Το ΚΕΠ της οδού Αριστοτέλους, το δεύτερο κατά σειρά ΚΕΠ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα, λειτούργησε κατόπιν σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου αρχικώς με την ανώνυμη εταιρία "ΚΑΠΑ RESEARCH CONSULTING AE" και στη συνέχεια με τη θυγατρική της "EMOS INTERACTIVE AE ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ". Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ Αριστοτέλους προσλήφθηκαν αρχικά από την "ΚΑΠΑ RESEARCH CONSULTING AE" και στη συνέχεια, μαζί με τη μεταβίβαση της σχετικής δραστηριότητας στη θυγατρική της, μεταβιβάστηκαν και οι εργαζόμενοι».

Ακολούθως οι βουλευτές του ΚΚΕ συμπληρώνουν στην ερώτησή τους: «Αφού τα ΚΕΠ βρίσκονται υπό την εποπτεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι, προκειμένου να πιστοποιήσουν την προϋπηρεσία τους ζητούν από τις παραπάνω εταιρίες βεβαιώσεις. Μολονότι έχει περάσει πολύς καιρός και οι οχλήσεις των εργαζομένων - ενδιαφερομένων είναι συνεχείς, οι εταιρίες κωφεύουν και αρνούνται να τους τις δώσουν».

Με δεδομένο το δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία - κάτι το οποίο είναι «αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη» - και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι υπουργοί ζητούν από την κυβέρνηση: Να πάρει μέτρα ώστε οι εν λόγω εταιρίες να υλοποιήσουν άμεσα το αίτημα των εργαζομένων. Να μονιμοποιήσει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις όλους τους εργαζόμενους του ΚΕΠ Αριστοτέλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΚΡΗΤΗ
Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Και στην Κρήτη οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζονται για την οργάνωση και επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων που έχουν οριστεί σε όλους τους νομούς.

Με περιοδείες και εξορμήσεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν:

Στο Ηράκλειο στις 10 το πρωί, στην πλατεία των Λιονταριών.

Στα Χανιά στις 10 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

Στο Ρέθυμνο στις 10 το πρωί, στο Δημαρχείο

Στο Λασίθι στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας.

ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΟΙ ΗΣΑΠ
Απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξωθεί τους ηλεκτροδηγούς του «Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου» ( ΗΣΑΠ) η διοίκηση, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Το προεδρείο του Σωματείου Ηλεκτροδηγών κήρυξε δύο στάσεις εργασίας, την ερχόμενη Δευτέρα, από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 π.μ. και στις 29 Απρίλη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 μ.μ., καταγγέλλοντας τη διοίκηση της επιχείρησης για ανεξήγητη άρνηση να δώσει λύση στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα του κλάδου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης

«Η προκλητική πρόταση του ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Εργασίας δε θα περάσει». Αυτό δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουν και διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης με: 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, ολυμπιακό επίδομα 18% για όλες τις ειδικότητες από 1/1/2004 έως 31/12/2004. Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο. Ελάχιστη σύνθεση των ξενοδοχείων και καθορισμό καθηκόντων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, μπροστά και στην Πρωτομαγιά, δίνουν τη μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις, διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.

«Η νέα λογική - σημειώνεται - που προτείνει ο ΣΕΒ έχει στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την πολιτική του συμβιβασμού και της υποχώρησης, απαξίωσε το θεσμό της ΕΓΣΣΕ, δίνει το δικαίωμα στον ΣΕΒ να αμφισβητεί το αυτονόητο, ότι η όποια αύξηση σε εθνικό επίπεδο να αποτελεί την ελάχιστη αύξηση σε όλους τους κλάδους».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Το ταξικό εργατικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν την κατάκτηση των συλλογικών συμβάσεων με τους όρους που διαμόρφωσε το κίνημα. Η αύξηση σε εθνικό συλλογικό επίπεδο να αποτελεί έτσι και αλλιώς την ελάχιστη αύξηση σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούμε μαζικά, αποφασιστικά στη νέα πρόκληση».

Τι γίνεται με την ΠΟΕ ΟΤΑ;

Την ώρα που οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η πλήρης αδράνεια της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ειδικά όταν ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δουλεύουν με αυτό το άθλιο καθεστώς της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας στους ΟΤΑ και όταν από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του χρόνου έχουν απολυθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου 4.000 συμβασιούχοι. Γεγονός που αποδεικνύει τις μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος. Η σιωπή και αδράνεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ προσφέρει στήριξη στην αντεργατική πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοζε η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει με επιτυχία η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια τακτική που δικαιώνει το χαρακτηρισμό τους ως κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ