ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2004
Απεργούμε και διαδηλώνουμε

Με τις μηχανές τους να έχουν φουλάρει, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εντείνουν, τις μέρες που απέμειναν, τη μάχη, για να φτάσει παντού το μήνυμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και της μαζικής και μαχητικής συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, με κεντρική στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς και στις εργατογειτονιές τα στελέχη και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν αφήνουν λεπτό να πάει χαμένο. Ταυτόχρονα, ταξικά σωματεία και Συνδικάτα της Αθήνας έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν κηρύξει απεργία την 1η του Μάη και συγκεκριμένα: Τα Κλαδικά Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Χαρτεργατών, Κλωστοϋφαντουργών, Λιθογράφων, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων και Αποκλειστικών, τα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ και τα σωματεία στους Δήμους Πετρούπολης - Καματερού - Ανω Λιοσίων - Θρακομακεδόνων και του Υπολοίπου Αττικής.

Στα πλαίσια αυτά κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το μέλος της Γραμματείας του, Δ. Αγκαβανάκη, περιόδευσε χτες στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος και μίλησε στους υπαλλήλους. Τους κάλεσε να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και να τιμήσουν την Πρωτομαγιά ως μέρα μνήμης των μεγάλων αγώνων που έχει δώσει η εργατική τάξη για να κατακτήσει τα δικαιώματά της. Πρέπει με αφορμή την Πρωτομαγιά, σημείωσε ο συνδικαλιστής στους εργαζόμενους, να κάνουμε απολογισμό τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα με αγώνες, τι έχουμε χάσει από τη συναίνεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τι πρέπει να διεκδικήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Πρέπει την Πρωτομαγιά να αναδείξουμε τα αιτήματά μας και να εντείνουμε τους αγώνες για να τα επιβάλλουμε.

«Και στη φετινή Πρωτομαγιά θα απεργήσουμε, θα διαδηλώσουμε, μαζί με το ΠΑΜΕ», δηλώνει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σημειώνοντας, ότι οι νέοι εργαζόμενοι την 1η του Μάη θα βρίσκονται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας για την εργατική τάξη, είναι ημέρα βαμμένη από το αίμα των εργαζομένων. Μαθαίνει σε εμάς τις νέες εργάτριες και νέους εργάτες, τους άνεργους, τους σπουδαστές, ότι κανέναν εργασιακό δικαίωμα δεν κερδήθηκε με τους "κοινωνικούς διαλόγους" με τη συναίνεση εργαζομένων και κεφαλαίου, αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς ταξικούς αγώνες».

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δηλώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Γιατί εκεί μόνο, σημειώνουν οι συνταξιούχοι, θα γιορταστεί η 1η Μάη με το πραγματικό της περιεχόμενο. Εκεί θα ειπωθούν οι αιτίες και πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα. Θα προβληθούν τα αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες μας και δε θα συμμετέχουν αυτοί που εφαρμόζουν ή υπηρετούν αυτή την αντιδραστική πολιτική.

Τους λογιστές όλης της χώρας καλεί η Ομοσπονδία Λογιστών να πρωτοστατήσουν στους τόπους δουλιάς, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής για την εργατική Πρωτομαγιά και να πάρουν μέρος στις ταξικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Τη συμμετοχή της στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα αποφάσισε και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα μέλη της και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά και επισημαίνει, ότι «οι βιοτέχνες, επαγγελματίες και μικροί έμποροι απαιτείται σήμερα να ανεβάσουμε τη συνεργασία μας με τους εργαζόμενους, να επιταχύνουμε το δυνάμωμα της συμμαχίας μας μέσα από κοινούς αγώνες, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται σήμερα και που αφαιρεί κοινωνικά δικαιώματα».

Πρωτομαγιάτικες περιοδείες παντού

Σε δεκάδες χώρους εργασίας, εργοστάσια, γιαπιά και εργατογειτονιές περιοδεύουν και εξορμούν καθημερινά τα στελέχη και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Συγκεκριμένα, περιοδείες θα γίνουν στους παρακάτω χώρους:

Δευτέρα: ΕΥΔΑΠ Περισσού και επιχειρήσεις Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Περιστερίου. Στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω, Ολυμπιακού Χωριού, στον κόμβο Πλακεντίας - Αττικής Οδού και στα Ολυμπιακά έργα στο Ελληνικό. Στα εργοστάσια μετάλλου ΜΕΒΑΚΟ στον Ασπρόπυργο, στις βιοτεχνίες Μενιδίου και Θριασίου και στη ΒΙΡΤ ΕΛΛΑΣ. Στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» στο Δυτικό αεροδρόμιο, στο μηχανογραφικό κέντρο και στην Τεχνική Διεύθυνση Αεροπλοΐας. Στους Δήμους Δάφνης, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Ν. Ιωνίας και Ζεφυρίου. Στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Ελλάδος, Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας και στην «Αλφα Μπανκ» Πειραιά.

Τρίτη: Σε γιαπιά του κέντρου, του Γέρακα και της Πεντέλη και στα εργοτάξια του Ολυμπιακού Χωριού και στο τμήμα της Λεωφόρου Ολυμπιονικών. Στα εργοστάσια μετάλλου ΜΙΛΟ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ, ΣΒΑΜΠΕ, ΒΙΚΤΟΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ. Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Ρέντη, στο εργοστάσιο ποτών ΜΕΤΑΞΑ και στην ΕΥΔΑΠ Πειραιά. Στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Μεταμόρφωσης, Πετρούπολης, Ανω Λιοσίων, Κηφισιάς, Ταύρου, Καλλιθέας, Γλυφάδας και Αργυρούπολης.

Τετάρτη: Στα εργοτάξια του δημοσιογραφικού χωριού στο Μαρούσι και του ΤΡΑΜ στη Γλυφάδα, ενώ θα γίνει συγκέντρωση οικοδόμων στο Μετρό του Βοτανικού. Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ Αγίων Αναργύρων, στο Σταθμό Πελοποννήσου και στην ΕΥΔΑΠ Λαοδικείας. Στα εργοστάσια μετάλλου ΚΑΖΗΣ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, ΔΡΑΚΟΣ, ΖΩΓΟΜΕΤΑΛ και ΕΔΡΑΣΗ και στα εργοστάσια του Θριασίου. Στους Δήμους Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Ν. Φιλαδέλφειας και Βούλας. Στην επιχείρηση ΜΕΒΓΑΛ και στο νυχτερινό σχολείο Λιοσίων.

Πέμπτη: Στα εργοτάξια του Νοσοκομείου «Αγ. Αναργύρων» και του ΤΡΑΜ στη Γλυφάδα, όπου θα γίνουν και στάσεις εργασίας και στα γιαπιά των βορείων προαστίων. Στο εργοστάσιο ΟΣΕ Πειραιά. Στην «Ολυμπιακή» στους εργάτες πίστας και στους συνοδούς φροντιστές. Στους Δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαλκηδόνας, Αλίμου, Χαλανδρίου και στο ΤΕΕ Ν. Ιωνίας.

Παρασκευή: Στα εργοτάξια στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στο γκαράζ στο ΜΕΤΡΟ Ηλιούπολης και στο ΦΙΞ όπου θα γίνουν και στάσεις εργασίας. Στην «Ολυμπιακή» στην Τεχνική Διεύθυνση και στον Πύργο Ελέγχου και στο εργοστάσιο μετάλλου ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση νέων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι με το ΠΑΜΕ ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό», διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου της ΚΝΕ, την Τετάρτη 28 Απρίλη, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας στις 6 το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επιπλέον, ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, ποιήματα, καθώς και εργατικό τραγούδι.

Σε ανακοίνωσή του ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά τόσο στην εκδήλωση όσο και στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έχει ορίσει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 1 Μάη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία των Λιονταριών, για να τιμήσουν τους ταξικούς αγώνες, τους νεκρούς της εργατικής τάξης, να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και στις επεμβάσεις των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Οργάνωση και συσπείρωση

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει την Πρωτομαγιά η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ζακύνθου. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη φορέων, σωματείων και συνδικαλιστών του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που διοργάνωσε η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι σύγχρονες εξελίξεις σηματοδοτούνται από τη συνεχιζόμενη επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Επιβάλλουν την ύψιστη ετοιμότητα, οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση με το ΠΑΜΕ».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και νέες, τους άνεργους, τους συμβασιούχους, σε πανζακυνθιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση - συλλαλητήριο καταδίκης της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, αλλά και τιμής για τους νεκρούς του Σικάγου, της Καισαριανής και των πιο σύγχρονων αγώνων της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ