ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ανταπόκριση στο αίτημα της Πιονγκγιάνγκ για βοήθεια

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-Τη συνδρομή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ζήτησε χτες επισήμως ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σφοδρότατης έκρηξης που εκδηλώθηκε το περασμένο 48ωρο στην ανατολική μεθοριακή βιομηχανική πόλη Ριόν Τσον. Ως αιτία της έκρηξης φέρεται η επαφή δύο βαγονιών γεμάτα δυναμίτη, με ηλεκτροφόρα καλώδια που υπήρχαν στις ράγες του σταθμού. Οι νεότερες πληροφορίες για τις απώλειες, που προκλήθηκαν κατά το πλέον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της τελευταίας 25ετίας στον κόσμο, ανέφεραν έως χτες βράδυ «αρκετές εκατοντάδες νεκρούς» (ανάμεσά τους πολλά παιδάκια), «χιλιάδες τραυματίες», πάνω από 1.230 ισοπεδωμένα διαμερίσματα ενώ περίπου άλλα 3.500 κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οι βορειοκορεατικές αρχές εκτιμούν πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι παγιδευμένος στα συντρίμμια της έκρηξης. Δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν κατεστραμμένο σημαντικό μέρος του τμήματος της πόλης που βρισκόταν ανατολικά του σιδηροδρομικού σταθμού...

Σύμφωνα με δηλώσεις της Αν Ο' Μαχόνι, περιφερειακής διευθύντριας της ιρλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής Concern, ανάμεσα στα θύματα (νεκρούς και τραυματίες) είναι αρκετά παιδιά καθώς σε κοντινή απόσταση απ' το σταθμό της πόλης Ριόν Τσον βρισκόταν σχολείο το οποίο (όπως και άλλα κτίρια...) εκτινάχτηκε απ' το σφοδρό ωστικό κύμα της έκρηξης. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως άμεσα διανεμήθηκαν στον τόπο της καταστροφής απ' τον οργανισμό 4.000 κουβέρτες, σκηνές και πακέτα με αντιβιοτικά και επιδέσμους.

Στο Ριόν Τσον σήμερα αναμένεται μετά από επίσημη πρόσκληση της ΛΔ Κορέας, η άφιξη των πρώτων ομάδων αξιωματούχων από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, για να εκτιμήσουν τις ανάγκες και να προσφέρουν τεχνογνωσία και βοήθεια για την περίθαλψη των τραυματιών και τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια που άφησε πίσω της η σφοδρότατη έκρηξη. Ανάμεσα στις κυβερνήσεις χωρών που έσπευσαν να προσφέρουν στη ΛΔ Κορέας κάθε δυνατή βοήθεια, είναι εκείνες της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας.

Στην κινεζική μεθοριακή πόλη Νταντόνγκ τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής ήταν χτες σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να δεχτούν τραυματίες απ' την έκρηξη στο Ριόν Τσον, εφ' όσον ζητηθεί απ' τις αρχές της ΛΔ Κορέας.

ΡΩΣΙΑ
Μεγάλος ο φόβος για την αφύπνιση της ρωσικής εργατικής τάξης

Στις 22 Απρίλη, τη μέρα της 134ης επετείου από τη γέννηση του ηγέτη του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, του Β. Λένιν, σε δικαστήριο της πόλης Γιαροσλάβ στη Ρωσία άρχισε να εκδικάζεται μια ασυνήθιστη για τα χρονικά υπόθεση:

Στο σκαμνί του κατηγορούμενου βρέθηκε η Ολγα Μποϊκό, εργάτρια στο εργοστάσιο «Χολοντμάς». Η συγκεκριμένη εργάτρια κατηγορήθηκε για διοργάνωση συγκέντρωσης δίπλα στο εργοστάσιο, για την οποία δεν είχε δοθεί αστυνομική άδεια. Οπως σημειώνει το πρακτορείο «REGNUM», που μεταδίδει την είδηση, η αυθόρμητη συγκέντρωση, για τη διοργάνωση της οποίας οι αρχές κατηγορούν την Ο. Μποϊκό, πραγματοποιήθηκε στις 25 Φλεβάρη στην πύλη του εργοστασίου «Χολοντμάς». Αφορμή της συγκέντρωσης ήταν η συστηματική καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών, οι άσχημες συνθήκες εργασίας και η καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Φαίνεται όμως πως όσοι κίνησαν την ποινική δίωξη, (που τυπικά δεν ήταν η διεύθυνση του εργοστασίου, αλλά οι τοπικές εισαγγελικές αρχές, αυτόκλητα), δεν τρόμαξαν τόσο από τη διοργάνωση αυτής της συγκέντρωσης, όσο από το ότι σε αυτήν συμμετείχε η Ταμάρα Πλετνιόβα, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στην Κρατική Δούμα. Ετσι η δίωξη σε βάρος της εργάτριας πήρε αντικειμενικά και πολιτικό χαρακτήρα.

Η γραμμή των δικηγόρων υπεράσπισης της Ταμάρα Πλετνιόβα, σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν την εργάτρια από την κατηγορία του «εγκλήματος» της οργάνωσης της συγκέντρωσης, υποστήριξαν ότι επρόκειτο για συνάντηση των εργατών - ψηφοφόρων με τη βουλευτή του ΚΚΡΟ για να τις εκθέσουν τα προβλήματά τους και να ζητήσουν τη βοήθειά της στην επίλυσή τους. Φαίνεται το «νέο» και «δημοκρατικό» δίκαιο της καπιταλιστικής Ρωσίας δε θεωρεί «κολάσιμη» πράξη τη συνάντηση με βουλευτές, σε αντίθεση με τη διοργάνωση εργατικής συγκέντρωσης άνευ αστυνομικής άδειας.

Οπως ανακοινώθηκε η δίκη μετατέθηκε για την επόμενη βδομάδα.

Εργατική σύσκεψη για τις συλλογικές συμβάσεις

Στο μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία» («Εργαζόμενη Ρωσία») στις 3-4 Απρίλη στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ρωσικής Επιτροπής Εργατών, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, επιτροπών αγώνα από διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Θέμα της συνάντησης ήταν «η ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών από τους αγώνες που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει η ψήφιση του αντεργατικού "εργατικού κώδικα" και της συνεχιζόμενης επίθεσης του κεφαλαίου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης της χώρας».

Στη σύσκεψη αναλυτικά συζητήθηκαν διάφορα θετικά κι αρνητικά παραδείγματα αγώνα. Ετσι, για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι του σωματείου των λιμενεργατών του Λένινγκραντ εξήγησαν την οργάνωση του αγώνα τους για την ετήσια σύμβαση εργασίας που υπογράφουν τα τελευταία χρόνια με αγώνες και σοβαρές επιτυχίες, σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους της περιοχής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί την περίοδο 14-21 Μάη εβδομάδα πολύμορφων εργατικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Ρωσία, με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κλπ., ανάλογα με τη δυνατότητα των ταξικών δυνάμεων, με αιτήματα, που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης, καθώς και τη συνειδητοποίηση από μεριάς των εργατών της ανάγκης συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και βουλευτής της Κρατικής Δούμας.


Ι.Π.

Ρωσικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Από τη συνάντηση Β. Πούτιν με τον Λ. Κούτσμα

Associated Press

Από τη συνάντηση Β. Πούτιν με τον Λ. Κούτσμα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την Παρασκευή ταξίδι εργασίας στην Ουκρανία. Μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Λεονίντ Κούτσμα, αναμένεται να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα, με τα οποία θα επικυρωθεί η Συμφωνία για τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καθώς και η Συμφωνία για τη συνεργασία κοινής εκμετάλλευσης της Αζοφικής θάλασσας και του πορθμού του Κερτς, που πρόσφατα αποτέλεσε «μήλον της Εριδας» ανάμεσα στις δύο χώρες..

Οι πρόεδροι των δύο χωρών θα πάρουν επίσης μέρος στη διακοινοβουλευτική συνδιάσκεψη των ανώτατων νομοθετικών οργάνων της Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου εξετάστηκε η προοπτική της εξέλιξης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων. Οι πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ρώσοι βουλευτές θα θέσουν μεταξύ των άλλων και το ζήτημα του «Υπομνήματος αμοιβαίας κατανόησης» μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο κι έχει δημιουργήσει νέα σύννεφα στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Σύσκεψη της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης»: Συνεργασία και στον ΟΗΕ

Στις 23 Απρίλη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης» (ΟΣΣ), στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΟΣΣ (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν).

Σύμφωνα με τα λόγια του Αλεξάντρ Γιακοβένκο, επίσημου εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, «προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της ΟΣΣ παραμένει η κοινή πάλη απέναντι στις καινούριες απειλές. Την επικαιρότητα αυτού του ζητήματος επιβεβαίωσε το γεγονός των πρόσφατων ενεργειών των διεθνών τρομοκρατών κατά του Ουζμπεκιστάν».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, σημείωσε ότι για τη Ρωσία η ΟΣΣ παραμένει «μια από τις βασικές προτεραιότητες», υπογραμμίζοντας ότι η Οργάνωση «έχει μετατραπεί σε γεωπολιτική δομή, που στηρίζεται στην ισοτιμία όλων των μελών και των συμφερόντων όλων των χωρών της ΟΣΣ», ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων της ΟΣΣ με άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί και η υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας των παραπάνω χωρών της ΟΣΣ για το συντονισμό τους στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ρωσία - ΕΕ: Παραμένει
το ζήτημα των ρωσόφωνων

Αν και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής το Ρομάνο Πρόντι, φαίνεται να διευθέτησε και το ζήτημα της διακίνησης των εμπορευμάτων μέσω της Λιθουανίας στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στις επαφές που είχε με τον Β. Πούτιν, την ίδια ώρα παραμένει άλυτο το ζήτημα των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στις υπό ένταξη χώρες της Βαλτικής.

Το θέμα έθεσε στις 23/4 στον Ρ. Πρόντι η Λ. Σλίσκα, Α' αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, σημειώνοντας πως «η διευθέτηση του ζητήματος των ρωσόφωνων μειονοτήτων πρέπει να εξετάζεται σαν ένα αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου των συμφωνιών που θα επιτρέψουν την επέκταση της Συμφωνίας συνεργασίας και στα νέα μέλη της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ