ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Απέναντι στο «όχι»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Με δεδομένο πλέον το «Οχι» στο «σχέδιο Ανάν», πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων χωρών (Ελλάδα - Τουρκία), ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας και, βέβαια, οι «ιμάντες χειραγώγησης» της κοινής γνώμης (ΜΜΕ) ρίχνουν ήδη το βάρος τους στη διαμόρφωση των συνθηκών της «επόμενης μέρας», χωρίς, να παραλείπουν τις τελευταίες προσπάθειες περιορισμού της έκτασης και έντασης του «όχι» των Ελληνοκυπρίων.

Δύο, απ' ότι φαίνεται, είναι οι βασικές τους επιδιώξεις. Πρώτον, να μην αποτελέσει το «όχι» στο σημερινό δημοψήφισμα, τον ενταφιασμό του «σχεδίου Ανάν» στη συνείδηση των Ελληνοκυπρίων και αφετηρία εξελίξεων σε θετική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Γι' αυτό και προεξοφλούν την επαναφορά του «σχεδίου», μαζί με τις όποιες βελτιώσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Και δεύτερον, επιχειρούν την εκμετάλλευση των τρεχουσών εξελίξεων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών, στην οποία θα πάρει μέρος και το ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκλογές, οι οποίες έχουν εύλογη και ιδιαίτερη σημασία, ειδικά για την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, επιχειρούν - με τον έναν ή άλλο τρόπο - να βάλουν στο περιθώριο μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αναδείχτηκαν ακόμη περισσότερο με το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η όλη ιστορία του Κ. Αναν και του ομώνυμου «σχεδίου». Ακολουθήθηκε ή όχι μια πορεία αποδιεθνοποίησης του χαρακτήρα και του περιεχομένου του Κυπριακού - την τελευταία 12ετία (τουλάχιστον) - και μετατροπής του σε δικοινοτικό πρόβλημα; Ποια είναι τα αποτελέσματα από τον εγκλωβισμό του στις «καλές προθέσεις» του λεγομένου διεθνούς παράγοντα, δηλαδή των ΗΠΑ και της ΕΕ; Δικαιώθηκαν οι όποιες προσδοκίες, ιδιαίτερα, από την τελευταία; Και, τέλος πάντων, μια ελάχιστα δίκαιη και βιώσιμη λύση θα έρθει, ως προσφορά των δυνάμεων αυτών ή θα είναι καρπός της πάλης του κυπριακού λαού (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), σε ασίγαστη διαπάλη με την επιδίωξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να επιβάλουν «λύση», ανάλογης των επιδιώξεών τους στην ευρύτερη περιοχή;


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ

ΥΣΤΑΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ... «Υπάρχει χρυσή ευκαιρία να επανενωθεί το νησί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δε συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση. Οσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί ως τίποτε να μην συνέβη, κάνουν τη λάθος ανάλυση» (Δηλώσεις Χ. Σολάνα, χτεσινές εφημερίδες).

...ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ... «Η προχειρότητα που επέδειξε στη Λουκέρνη η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζεται και με τις φρούδες ελπίδες περί της επόμενης μέρας. Δυστυχώς, το Σάββατο θα κριθούν πολλά. Περισσότερα απ' όσα φοβούμαστε...» (Το κύριο άρθρο της «Απογευματινής»).

...ΚΑΙ... «Οργή Αμερικανών εν όψει του σίγουρου "όχι" της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αναβιώνουν φαντάσματα του παρελθόντος με κατηγορίες κατά της Λευκωσίας περί Μιλόσεβιτς, ρωσικής μαφίας και εμπλοκής στο σκάνδαλο "Oil for Food" (σ.σ.: «πετρέλαιο για τρόφιμα») του Ιράκ» (Ο τίτλος και ο υπότιτλος της ανταπόκρισης του Δ. Απόκη από την Ουάσιγκτον - «Το Βήμα»).

...ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ: «Αξίζει τέλος να λεχθεί ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν πνέει μένεα εναντίον του Κύπριου Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, διότι επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν είχε ζητήσει από την Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι ο Παπαδόπουλος "δεν έχει κρυφή ατζέντα εναντίον της επανένωσης του νησιού, καθώς και ότι δε θα του τραβήξει το χαλί την τελευταία στιγμή κάτω από τα πόδια του"» (Ανταπόκριση Γ. Δαράτου από τις Βρυξέλλες - «Η ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κοντά στο «όχι» η Κύπρος

ΤΑ ΝΕΑ: Διχάζει (και) η επόμενη μέρα

Η ΑΥΓΗ: Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Αλλο το δικό μας «όχι» - Νέο δημοψήφισμα ζητεί το ΑΚΕΛ εντός του 2004

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ για την επόμενη μέρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ της επόμενης μέρας του ΟΧΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ για το μέλλον της Κύπρου

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ΤΑ 11 ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΝ σε Αγκυρα - Τουρκοκύπριους

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΚΥΠΡΟΣ πάλι στην κόψη του... ξυραφιού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προτείνουν και απειλούν

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ με ένα τηλεφώνημα

Η ΧΩΡΑ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013 για λάδι, καπνό, βαμβάκι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): 650 ΔΙΣ. ΣΤΟΙΧΙΣΕ στους φορολογουμένους μια άχρηστη «Ανεξάρτητη Αρχή» του ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΕΜΒΟΛΙΟ κατά του καρκίνου στην Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ τον Φεβρουάριο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ομολογία του εγκλωβισμού

«Στρατηγική της Ελλάδας ήταν, μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, να συναρτηθεί η επίλυση των προβλημάτων της περιοχής με τη διεύρυνση και μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδιώκει την επίλυσή τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση να τα θεωρεί ως εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν και να εργαστεί η ίδια για την υπέρβασή τους. Η στρατηγική αυτή πέτυχε απολύτως». (Αρθρο Κ. Σημίτη - «Τα Νέα»).

Ο άμεσος στόχος τους

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα "σοφό αποτέλεσμα", που θα ελαχιστοποιεί το κόστος του "όχι", ανεβάζοντας τα ποσοστά του "ναι" σε τέτοια επίπεδα, που θα επιτρέπουν, με τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς, να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις» (Από το κύριο άρθρο της «Απόφασης»).

Η διέξοδος

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει από την επομένη μέρα να βλέπουν το μέλλον της Κύπρου και να εργάζονται για καλύτερες μέρες, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες από τις δύο κοινότητες για την αναζήτηση και τη διαμόρφωση μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης για το Κυπριακό, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, επιδιαιτησίες, κηδεμονίες και εγγυήτριες δυνάμεις.

Δικαιούται η Κύπρος και ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, όπως οι άλλες χώρες - εταίροι της. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν τα κόμματα και των δύο κοινοτήτων από την επόμενη μέρα και να διαψεύσουν όσους κινδυνολογούν, απειλούν και πιέζουν (Από το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ