ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αντίσταση στους νέους αντιαγροτικούς κανονισμούς

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για την αναθεώρηση των καθεστώτων στήριξης σε καπνό, βαμβάκι, λάδι

Τη δραστική συρρίκνωση των τριών βασικών καλλιεργειών της χώρας μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για καπνό, βαμβάκι, λάδι, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα παραπάνω, υπογραμμίζει - μεταξύ άλλων - η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την απόφαση του Εκτακτου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής: «Δε χρειάστηκαν ούτε δύο μήνες, για να επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει την αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η υπερψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ των νέων κανονισμών για βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως βαμβάκι, λάδι και καπνός θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση τριών βασικών καλλιεργειών για τη χώρα μας, την υποβάθμιση της ποιότητάς τους με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα, στην απασχόληση, στη μεταποιητική βιομηχανία, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και στη γενικότερη παραγωγική οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την υπερψήφιση αυτών των κανονισμών που προεκλογικά τους χαρακτήριζε καταστροφικούς είναι τεράστιες και δεν μπορούν να συγκαλυφθούν με τις υπαρκτές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνίστησε στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, καρπός της οποίας ήταν και οι τρεις νέοι κανονισμοί.

Δεν μπορούν να συγκαλυφθούν και με τις μικροαλλαγές που έγιναν στα αρχικά σχέδια των κανονισμών, συνηθισμένες άλλωστε σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, επειδή οι αλλαγές αυτές δεν ακυρώνουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα των αρχικών σχεδίων και δεν αποτρέπουν τις αρνητικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και την ελληνική γεωργία.

Και αυτό γιατί οι αλλαγές αυτές αναβάλλουν για ένα χρόνο την εφαρμογή των κανονισμών και αυξάνουν τη μεταβατική περίοδο στον καπνό. Αποδέχονται τις χαμηλές ποσοστώσεις, τη μείωση των επιδοτήσεων και την αποσύνδεσή τους σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή. Μάλιστα, στο βαμβάκι η σχέση της αποδέσμευσης, προς τη συνδεδεμένη επιδότηση άλλαξε προς το χειρότερο».

Η ΠΑΣΥ, αναφερόμενη στις «γραφικές ηγεσίες» της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημαίνει ότι «τεράστιες είναι οι ευθύνες τους», αφού «όχι μόνο δεν ενημέρωσαν και δεν οργάνωσαν την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια σ' αυτούς τους κανονισμούς. Αλλά με τις θέσεις τους που ήταν χειρότερες και από τις προτάσεις της Κομισιόν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και έβαλαν πλάτη, για να ψηφιστούν αυτοί οι κανονισμοί, προβάλλοντας τα αργύρια των επιδοτήσεων που μετατράπηκαν σε κοινωνικά επιδόματα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με το «τυρί» των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων που μετατρέπονται σε κοινωνικά επιδόματα αμφίβολης προοπτικής, θα πρέπει να δουν και τη «φάκα» της επιτάχυνσης του ξεκληρίσματός τους, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και τη συρρίκνωση της ελληνικής γεωργίας, για να προσαρμοστεί στην ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, που είναι οι βασικοί στόχοι αυτών των κανονισμών.

Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν φανερό ότι για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των κανονισμών είναι μονόδρομος και θα είναι αποτελεσματικός αν συνδυαστεί με την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε όφελος αυτών που αντιστέκονται στους μονόδρομους της ΚΑΠ και του ΠΟΕ».

Καταλήγοντας την ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες «να διαλύσουν τις αυταπάτες για την αγροτική πολιτική της ΝΔ. Να μην παγιδευτούν στη δημαγωγία και διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ, που είναι και δικά του παιδιά οι νέοι κανονισμοί. Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και στους αγροτικούς συλλόγους, για να αντισταθούν αγωνιστικά στους νέους αντιαγροτικούς κανονισμούς. Να συμμαχήσουν με τα άλλα λαϊκά στρώματα με στόχο τη δημιουργία ενός προοδευτικού λαϊκού μετώπου ισχυρού και ικανού να βγάλει από τα αδιέξοδα την αγροτική οικονομία και να εξασφαλίσει αξιοπρεπή επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις ενημέρωσης για την ΚΑΠ

Εξορμήσεις στα χωριά, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις κι άλλες πρωτοβουλίες ξεκινούν οι Κομματικές Οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με στόχο την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τον αντιαγροτικό χαρακτήρα των μέτρων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Στα πλαίσια της καμπάνιας ενημέρωσης των ΚΟ του ΚΚΕ και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, γίνεται συζήτηση για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και γενικότερα της υπαίθρου. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες που φέρουν, για τη δεινή κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα χειροτερέψει, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι όσοι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, όπως ο ΣΥΝ. Και καταδεικνύεται ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προβάλλοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών με βασικό μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Επισημαίνεται, δε, ιδιαίτερα η ευκαιρία και η δυνατότητα που έχουν οι αγρότες στις ερχόμενες ευρωεκλογές να καταδικάσουν τα κόμματα που ευθύνονται για τα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, δίνοντας δύναμη στους αγώνες τους.

Στη Λάρισα, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ σήμερα στις 11 π.μ. η ΝΕ του Κόμματος θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση για τα μέσα Μάη, περιοδείες και εξορμήσεις σε χωριά του νομού.

Στην Καρδίτσα, σήμερα στις 8 μ.μ. θα γίνουν συγκεντρώσεις στη Σέκλιζα με ομιλητή τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, στο Μελισσοχώρι και στην Κρανιά. Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, αύριο στο Φανάρι και τη Δευτέρα στα Καλογριανά, στο Παλιούρι, στο Καππαδοκικό και στο Κέδρος. Μεγάλη εκδήλωση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα γίνει στα μέσα Μάη και στην Καρδίτσα.

Στα Τρίκαλα, σήμερα στη 1 το μεσημέρι, η ΝΕ του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ πραγματοποιούνται περιοδείες και συγκεντρώσεις στα χωριά του νομού.

  • Συγκέντρωση για τις επιπτώσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ διοργανώνει σήμερα και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, στις 8 μ.μ. στον Παλαιόπυργο Τρικάλων, στην αίθουσα του δημαρχείου, με ομιλητή τον Γ. Πατάκη.
Αλλη κυβέρνηση, ίδια προπαγάνδα...

Θριαμβολογιών συνέχεια αποτέλεσε η χτεσινή μέρα για την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τη νέα αντιαγροτική αναθεώρηση των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων, επιβεβαιώνοντας έτσι με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο, ότι η συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος εξέφρασε «την απόλυτη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης» επειδή «όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά».

Αναφερόμενος στα... επιτεύγματα της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Εκτακτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ο υπουργός χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως επιτυχή την έκβαση» του Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία μάχη την οποία κερδίσαμε». Εχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμάσει το κλίμα, μέσω του φίλα προσκείμενου Τύπου, περί «διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος στους κόλπους της ΕΕ», προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει τις επιμέρους τεχνικές μικροαλλαγές των αρχικών προτάσεων της Επιτροπής, ως... μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Μπασιάκος, ο οποίος, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, έφτασε στο σημείο να πει ότι με το νέο καθεστώς για τα μεσογειακά προϊόντα οι Ελληνες αγρότες θα εισπράττουν ακόμα περισσότερα κονδύλια, προσθέτοντας επιπλέον ότι θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος. Οσο δε για τη μείωση της καλλιέργειας βαμβακιού ο Β. Μπασιάκος, αρκέστηκε να ρίξει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, καλώντας όμως τους Ελληνες παραγωγούς να «προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Φυσικά, μαέστρος της... πανηγυρικής συμφωνίας, δε θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, επισήμανε τη «σημαντική επιτυχία» της ελληνικής αντιπροσωπείας έπειτα από τη «συστηματική και σχεδιασμένη στρατηγική πολλών εβδομάδων» την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, συνεχίζοντας το σύντομο «πανηγυρικό» του, είπε ότι «το σύνολο των αιτημάτων μας που αφορούσαν στη βελτίωση των προτάσεων που βρήκαμε για τα βασικά, γεωργικά προϊόντα για τη χώρα μας, όπως είναι ο καπνός, το βαμβάκι, το λάδι, έγιναν αποδεκτά από το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ