ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παραμένουν οι καταλογισμοί σε βάρος των αιρετών

Παραμένουν οι καταλογισμοί σε βάρος των αιρετών για δαπάνες που υπερβαίνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και οφείλονται σε τυπικές και διαχειριστικές παραβάσεις. Τελευταία στιγμή χτες και λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, τη διοικητική διαδικασία και τους ΟΤΑ» το απόγευμα στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε την άρση των καταλογισμών και τη διαγραφή των δαπανών για τις οποίες αυτοί είχαν γίνει.

Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) καθώς το υπουργείο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη δαπάνη που προκαλείται, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προέβλεπε την άρση των καταλογισμών σε βάρος αιρετών οργάνων των ΟΤΑ και υπαλλήλων αυτών, καθώς και τη διαγραφή των δαπανών που έγιναν έως τις 31/12/2003 από δήμους, κοινότητες, ΝΠΔΔ αυτών και συνδέσμους σε βάρος των προϋπολογισμών τους, εφόσον αυτές έχουν εγκριθεί και βεβαιωθεί από τα αρμόδια όργανα. Το αιτιολογικό της άρσης και της διαγραφής των δαπανών είναι ότι αυτές «οφείλονται σε τυπικές και μόνο παραβάσεις, ιδίως εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού κατά τη σύσταση των "καποδιστριακών" δήμων». Παρόμοια ωστόσο διάταξη είχε αποσυρθεί και από νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε μετά την υπόθεση Πάχτα.

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ασχολήθηκε με το θέμα και είπε ότι θα το επαναφέρει, ενώ πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών έλεγαν ότι θα επιχειρήσει εκ νέου ρύθμιση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έκρινε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και ζήτησε σε νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στις 15 Μάη να περιληφθούν ορισμένες εκκρεμότητες που αφορούν θεσμικά ζητήματα και την καταστατική θέση των αιρετών.

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε και το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) το οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του αναπτυξιακού πόρου, η απόδοση δηλαδή στις Νομαρχίες του 1% των πόρων από το ΦΠΑ, καθώς και η επαναλειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών. Αποφασίστηκε να ζητήσουν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Προφανώς το ΔΣ της ΕΝΑΕ θεωρεί πως τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του θεσμού...

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
«Νόμιμες και κανονικές οι εκλογές»

Με τη σύγκληση διευρυμένης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεθαύριο Παρασκευή από τον πατριάρχη Βαρθολομέο συνεχίζεται η ανοιχτή διαμάχη που ξέσπασε μετά την εκλογή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος των νέων μητροπολιτών στις λεγόμενες «νέες χώρες».

Συνεχίζονται όμως και οι δηλώσεις ιεραρχών που αντιδρούν, όπως ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος που χαρακτήρισε τις εκλογές «βάρβαρη εισβολή στα κανονικά δικαιώματα του Πατριαρχείου, όχι στα εδαφικά», ενώ όπως είπε, «σε μικρογραφία είναι ένα Κυπριακό με μια καινούρια μορφή»(!). Ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (πρώην Αλεξανδρουπόλεως) που ήταν κι ένας από τους ιεράρχες που μετείχε στις πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών είπε στο «Ρ» ότι πιστεύει πως «ποτέ δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει σχίσμα». Επισήμανε επίσης ότι «η Εκκλησία είχε λόγους ποιμαντικούς να προχωρήσει στις εκλογές».

Σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που εκδόθηκε χτες, αναφέρεται ότι η Ιεραρχία κατά τη συνεδρίαση παρέμεινε «απολύτως ενωμένη παρά τις περί του αντιθέτου σημερινές τοποθετήσεις ορισμένων». Σημειώνει ότι σε σύνολο 71 αρχιερέων, στις 4 ψηφοφορίες για την πλήρωση των μητροπόλεων συμμετείχαν 66, 65, 64 και 66 αντίστοιχα και ότι ο μητροπολίτης Κορίνθου απεχώρησε δια λόγους υγείας. Αναφέρει επίσης ότι η «συναινετική πρόταση» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 1ης Μαρτίου - όπως είχε ζητήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και βάσει το συμφωνηθέν κείμενο μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος - επικυρώθηκε με 52 ψήφους. Επικαλείται μάλιστα την επιστολή του Πατριάρχη της 31ης Μαρτίου, η οποία - όπως λέει η ανακοίνωση - άφηνε να εννοηθεί ότι με την επικύρωση του συμφωνηθέντος κειμένου άνοιγε ο δρόμος για εκλογές. Και ως απόδειξη φέρνει τον κατάλογο των εκλογίμων που επεστράφη αφού προηγουμένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «άσκησε τα δίκαιά του».

Με την ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ως «βλάσφημη και επικίνδυνη θέση» τα όσα κατήγγειλαν μητροπολίτες για τη σύγκληση της προχτεσινής Ιεραρχίας με τρόπο «πραξικοπηματικό», γιατί «συνεκλήθη με τρόπο νόμιμο και κανονικό», αφού «γινόταν συζήτηση από τις αρχές του Δεκέμβρη και κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ αποφασίστηκε η σύγκλησή της με εξουσιοδότηση εν λευκώ στον αρχιεπίσκοπο». Σημειώνει μάλιστα ότι «όσοι ομιλούν λοιπόν περί "πραξικοπήματος" (ή χειρότερα περί "εισβολής της Εκκλησίας της Ελλάδος στα κανονικά δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου") κινδυνολογούν σκοπίμως και παραπληροφορούν συστηματικά τον ελληνικό λαό».

Τέλος δηλώνει ότι η Ιερά Σύνοδος «εφήρμοσε πιστά τους Ιερούς Κανόνες, τον Καταστατικό της Χάρτη, την επί 75 έτη κρατήσασα εκκλησιαστική πρακτική» και επισημαίνει ότι «η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και ο προκαθήμενός της, παραμένουν αμετακίνητοι στη συναινετική και ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος και θεωρούν ότι οι όποιες διαφωνίες επιλύονται με διάλογο».

ΘΕΡΜΗ
Εργοστάσιο ρυπαίνει ανεξέλεγκτα

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται από την αποχέτευση ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων από το εργοστάσιο της «Νηματοβαφικής ΑΕ», στη Βιομηχανική Περιοχή Θέρμης. Τα απόβλητα ρίχνονται σε χωμάτινες «δεξαμενές» στο οικόπεδο της επιχείρησης, που πολλές φορές, υπερχειλίζουν και τα λύματα φτάνουν στα χωράφια.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ενώ με έγγραφα της Νομαρχίας και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης δηλώνεται ότι από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου δημιουργούνται επικίνδυνες περιβαλλοντικές οχλήσεις στην περιοχή.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Αστυνομία, μετά από εντολή της Νομαρχίας, διαπίστωσε ότι τα υγρά απόβλητα αποχετεύονται ανεπεξέργαστα. Επίσης, η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας σε έκθεση ελέγχου υπογράμμιζε ότι η επιχείρηση δε διαθέτει άδεια λειτουργίας, ούτε διάθεσης υγρών αποβλήτων και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Από την ανάλυση δειγμάτων από τα απόβλητα διαπιστώθηκε ότι αυτά περιείχαν «εξασθενές χρώμιο» (λίαν τοξικό και επικίνδυνο στοιχείο). Τα απόβλητα αυτά προέρχονταν από τη μονάδα παραγωγής βασικού θειικού χρωμίου του παραπάνω νηματοβαφείου, η οποία μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έχει κλείσει.

«Παρόλο που δημιουργήθηκε θέμα πριν ένα χρόνο και απασχολήθηκαν τόσες υπηρεσίες με τη λύση του προβλήματος, η ρύπανση και φέτος συνεχίζεται. Η παράταξή μας έφερε το πρόβλημα στο δήμο και ζήτησε από τους αρμόδιους να παρέμβουν για να σταματήσει η ρύπανση», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Θέρμης», Θόδωρος Ιγνατιάδης.

Ελεύθερη η σπουδάστρια του ΤΕΕ Ιλίου

Αφέθηκε τελικά ελεύθερη η 22χρονη Ματίλντα Τόσκα, αλβανικής καταγωγής, μετά από εντολή της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Αλλοδαπών Αττικής. Συγκεκριμένα, το Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου συνέλαβε και κράτησε την 22χρονη Μ. Τόσκα, σπουδάστρια της Γ` τάξης του 1ου ΤΕΕ Ιλίου από τις 19 έως και τις 24 Απρίλη και τη μετέφερε στο Τμήμα Ασπροπύργου για απέλαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από κάποιο λάθος, δεν ανανεώθηκε η άδεια παραμονής λόγω σπουδών της Μ. Τόσκα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα απέλασης από τη χώρα μας λίγες μέρες πριν από τις απολυτήριες εξετάσεις.

Η οικογένεια Τόσκα, αλβανικής καταγωγής, κατοικεί στο Δήμο Ιλίου. Η Μ. Τόσκα είναι σπουδάστρια της Γ` τάξης του 1ου ΤΕΕ Ιλίου με άριστες επιδόσεις, σύμφωνα με στοιχεία της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΕ. Παράλληλα, σπουδάζει σε νυχτερινό ΚΕΚ ελευθέρων σπουδών ως κομμώτρια.

Την άμεση απελευθέρωση της Ματίλντα Τόσκα, προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματά της και να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις, ζήτησαν, με κοινό ψήφισμά τους, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ιλίου, η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Αλλαγής», ο Σύλλογος Γονέων 1ου ΤΕΕ Ιλίου και το 15μελές των μαθητών του 1ου ΤΕΕ Ιλίου. Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα ζητούσαν την παρέμβαση των αρμοδίων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και χαρακτηρίζουν «άδικο και απάνθρωπο να εμποδίζεται το δικαίωμά της στη μόρφωση».

Συνάντηση Σουφλιά - Αγραπίδη

Αίτημα για τη χρηματοδότηση 11 έργων του Δήμου Πειραιά, με το συνολικό ποσό των 26 εκατ. ευρώ, υπέβαλε χτες ο δήμαρχος της πόλης Χρ. Αγραπίδης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

«Για όλα αυτά τα έργα - δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - χρειάζεται μια προγραμματική σύμβαση. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι τα έργα δε θα γίνουν μέσα σε ένα χρόνο. Θα ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα ξαναβρεθούμε, έτσι ώστε να μπορώ να δώσω στο δήμαρχο οριστικές απαντήσεις για τα κονδύλια που μπορούμε να διαθέσουμε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα».

Επίσης ο δήμαρχος Πειραιά ζήτησε επτά νομοθετικές ρυθμίσεις για διάφορες διοικητικής φύσης εκκρεμότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ