ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2004
Για τους νεκρούς εργάτες στα γκέτο της εργοδοσίας

Εκδήλωση χτες το βράδυ στο Περιστέρι

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Περιστέρι
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Περιστέρι
Για τους νεκρούς εργάτες που έχει θρηνήσει η εργατική τάξη, για να γιγαντώνει τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και τη δράση που πρέπει να αναπτύξουν τα ταξικά συνδικάτα για να εμποδίσουν τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, έγινε η χτεσινή εκδήλωση της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ στην εργατογειτονιά του Περιστερίου. Η αίθουσα του 1ου Δημοτικού είχε γεμίσει από νωρίς και το πανό που είχε αναρτηθεί έδινε το στίγμα και το στόχο: «1η Μάη εργατιά ξανά ορθή! Στα ματοβαμμένα κέρδη των καπιταλιστών, μονόδρομος της τάξης μας ο αγώνας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Β. Μήρμηγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα εργοτάξια «γαλέρες» και στα εξαντλητικά ωράρια δουλιάς. Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε, δίνουν μπόνους στους εργολάβους και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λεφτά για να ενισχύσουν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Τέλος, αναφέρθηκε στο βαρύ φόρο αίματος που έχουν πληρώσει οι οικοδόμοι, καθώς από τους 630 συνολικά νεκρούς εργαζόμενους της τελευταίας 4ετίας το 55% ήταν οικοδόμοι.

Ο Σπ. Δρίβας, γιατρός Εργασίας, σημείωσε ότι τα θανατηφόρα εργατικά εγκλήματα επιβεβαιώνουν τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι από τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Είναι μια μεθοδευμένη επίθεση, που λαμβάνει διαστάσεις «προαναγγελθέντος εγκλήματος», σημείωσε και μίλησε για τους 4.000 νεκρούς εργάτες από το 1970.

Ο Π. Τσίρκας, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα στη δράση του για τα εργατικά ατυχήματα, για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. Απέναντι σε όλα αυτά, όπως σημείωσε, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ φέρουν βαριά ευθύνη για την υποτονική και συμβιβαστική τους στάση. Το συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλεται, σημείωσε, να ανοίξει μέτωπο για την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την τήρηση των συμβάσεων, την πλήρη απασχόληση και τη διατήρηση των κατακτήσεων, γιατί αυτά τα ζητήματα δένονται άμεσα με τα εργατικά ατυχήματα και τα ζητήματα της ασφάλειας. Η ζωή δεν είναι ανταλλάξιμο ή διαπραγματεύσιμο αγαθό, «χρειάζεται δράση μαζική και ουσιαστική για την προστασία της υγείας μας και της ζωής μας», σημείωσε.

Στις Επιθεωρήσεις Εργασίας αναφέρθηκε ο Β. Ωψιμος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Τεχνικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας. Οπως ανέφερε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους συνειδητά απαξιώνονται από την κυβερνητική πολιτική, διαθέτουν υποτυπώδη υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό που δεν επαρκεί για ουσιαστικούς ελέγχους.

Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε ο Μεχμέτ Καστράτι, μέλος της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δολοφονίες έχουν συγκεκριμένες αιτίες και δεν κάνουν διαχωρισμό σε ντόπιους και μετανάστες. Για τους μετανάστες που είναι πιο ευάλωτοι, συνέχισε, στην εργοδοτική αυθαιρεσία είναι πολύ πιο συχνά τα εγκλήματα στους τόπους δουλιάς. Η Γραμματεία των Μεταναστών, σημείωσε, θα επιμείνει και θα εντείνει τις προσπάθειες για κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική εργοδοτών, στην άγρια εκμετάλλευση, ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων που μας θέλουν ανίσχυρους, αιχμάλωτους και παράνομους, «αρκεί να δουλέψουμε και να δώσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεανική γιορτή για την εργατιά

Από τη μια το καφενείο «Τα μουτζουρωμένα χέρια» κι από την άλλη, ένα απλό σπιτάκι, όπου ο Δημήτρης διαβάζει στη μητέρα του αποσπάσματα από το ιστορικό αφιέρωμα μιας εφημερίδας στην Πρωτομαγιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μουσικοθεατρικό δρώμενο που ετοίμασαν τα παιδιά της ΚΝΕ για να παρουσιάσουν στην εκδήλωση του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της Οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο «Συρμό».

Τα τραγούδια από το «καφενείο» κι η αφήγηση του Δημήτρη, εναλλάσσονταν αρμονικά και ταξίδεψαν τους νέους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το «Συρμό», από την πρώτη διαδήλωση στην Αθήνα το 1893, την πρώτη «ματωμένη» Πρωτομαγιά του 1924, στο Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, στις εκτελέσεις του 1944, την Πρωτομαγιά του αντιδικτατορικού αγώνα το 1972 και τέλος, στην ίδρυση του ΠΑΜΕ και τον ταξικό εορτασμό των ημερών μας. Ο Σωτήρης Παρασκευαΐδης, ο Τάσος Τούσης, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, παιδιά και ήρωες της εργατικής τάξης, αλλά και ο απλός μετανάστης, η χαροκαμένη μάνα, ο Στράτος που αρνιόταν το συνδικάτο, ήταν μορφές που παρέλασαν από το θεατρικό, συνοδευμένοι από τα τραγούδια της εργατιάς με τους στίχους του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Τσιτσάνη κ.ά.

Μέσα στους διαλόγους τους βρήκαν θέση όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκε ανοίγοντας την εκδήλωση εκ μέρους του ΣΠ ο Γ. Γκόγκος: η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους λαούς που αγωνίζονται, το φτύσιμο στους «κοινωνικούς διαλόγους», όπου η εργατική τάξη παζαρεύει το τι λιγότερο θα χάσει, η ανάγκη να δυναμώσουν τα συνδικάτα, τα αιτήματα για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο...

«Σκηνή» και «πλατεία» έγιναν ένα στο τραγούδι και τα συνθήματα κι έδωσαν το επόμενο ραντεβού τους στην αυριανή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, να ενωθούν με την «περήφανη κι αθάνατη εργατιά».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τιμούν τους δολοφονημένους λιμενεργάτες

Σειρά εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από τη δολοφονία των απεργών λιμενεργατών της Καλαμάτας, πραγματοποιεί το Αχτιδικό Γραφείο Καλαμάτας του ΚΚΕ, ενόψει της φετινής Πρωτομαγιάς. Το πενθήμερο αυτών των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πόλη της Καλαμάτας, στην πλ. 23 Μάρτη, στις 10 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Λιμενεργατών Καλαμάτας. Στη συζήτηση που ακολούθησε στα γραφεία του σωματείου οι εκπρόσωποι των λιμενεργατών ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την εγκατάλειψη ουσιαστικά του λιμανιού της Καλαμάτας (έχουν μείνει μόνο 14 εργάτες), αλλά και προτάσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το λιμάνι. Ο Σπ. Χαλβατζής από την πλευρά του σημείωσε πως η ΕΕ και ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με τον καταμερισμό που επέβαλε, μια σειρά τομείς της χώρας είτε υποβαθμίστηκαν, είτε συρρικνώθηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν προς όφελος άλλων ευρωπαϊκών χωρών με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγική βάση, δημιουργώντας παράλληλα μια σειρά επιπτώσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Με αφορμή και τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη δολοφονία 7 απεργών λιμενεργατών της Καλαμάτας το Μάη του 1934, το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε τη σημασία της θυσίας των επτά και τόνισε πως το παράδειγμά τους εμπνέει στις σημερινές συνθήκες, δείχνοντας το δρόμο για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την ανατροπή της εκμεταλλευτικής τάξης των αστών.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο χώρο δίπλα στο μνημείο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δολοφονημένους εργάτες της πόλης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία στελέχους του ΚΚΕ, ιστορική αναδρομή, καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στο μνημείο των λιμενεργατών. Στο μεταξύ, από την περασμένη Τρίτη και μέχρι αύριο, λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση υλικού από εκείνη την εποχή, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις

«Απεργήστε, πάρτε μέρος στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις όπου καλούν οι συνεπείς συνδικαλιστικές δυνάμεις, αυτές που αντιστέκονται στο συμβιβασμό»! Αυτό το κάλεσμα απευθύνει σε όλες τις γυναίκες της χώρας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Καλεί τις γυναίκες της Αθήνας να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 το πρωί.

«Οι σειρήνες της ΕΕ, της ανεργίας, της βίας, της εγκληματικότητας, της πορνείας, των ναρκωτικών και της υποκουλτούρας των ΜΜΕ, τονίζει η ΟΓΕ, μας αφήνουν μακριά από την ισότιμη και αξιοπρεπή θέση μας στην κοινωνία. Οι παγκοσμιοποιημένοι εκμεταλλευτές αιματοκυλούν λαούς και στρατεύουν τα παιδιά μας να υπηρετήσουν έξω από τα σύνορα της πατρίδας, πάνω στα ερείπια που σπέρνουν. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με την αλληλεγγύη μας στο λαό και στις γυναίκες του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Κύπρου. Χαιρετίζουμε το ηχηρό ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που διατυπώθηκαν στο "σχέδιο Ανάν"».

Οι δημοσιογράφοι

Το Σάββατο, 1η Μάη, δε θα εκδοθεί καμιά εφημερίδα, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα απεργήσουν την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή. Οι συντάκτες οι οποίοι εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το ΑΠΕ θα πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. του Σαββάτου, 1/5. Επίσης οι εργαζόμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των εφημερίδων, οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία και οι εφημεριδοπώλες δε θα εργαστούν ανήμερα την Πρωτομαγιά, ενώ οι Τεχνικοί Τύπου θα προσέλθουν στην εργασία τους το απόγευμα του Σαββάτου 1/5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ