ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ποιοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους

Στο πλησιέστερο στην κατοικία τους εκλογικό τμήμα, θα ψηφίσουν πολλοί ετεροδημότες στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνης.

Ποιο συγκεκριμένα, στον τόπο κατοικίας τους θα ψηφίσουν μόνο:

  • Οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας στις εθνικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Ανέρχονται στις 140.651 ψηφοφόρους.
  • Οσοι ετεροδημότες κατέθεσαν σχετική αίτηση, αλλά δεν ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους στις βουλευτικές εκλογές, επειδή δε συμπληρωνόταν ο αριθμός των 40 ψηφοφόρων από την ευρύτερη εκλογική περιφέρεια που απαιτούνταν για να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα. Οι εκλογείς αυτοί ανέχονται στους 7.427 και θα ενημερωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, με ειδική διαφημιστική καμπάνια, ενώ ο προσανατολισμός είναι να ενημερωθούν και από τους δήμους και τα κόμματα.

Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω εκλογείς ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους υποχρεωτικά. Οι υπόλοιποι ετεροδημότες, που δεν κατέθεσαν αίτηση ή δεν ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους στις βουλευτικές, ψηφίζουν υποχρεωτικά στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οσοι από αυτούς καταθέσουν τώρα σχετική αίτηση, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές δεν ισχύουν για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνης. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, δηλαδή μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν. Απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στο πλησιέστερο στο σπίτι τους εκλογικό τμήμα.

Ενημερωθείτε άμεσα

Στο μεταξύ, από σήμερα, οι εκλογείς όλης της χώρας μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν από την ιστοσελίδα www.ypes.gr του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα από την ειδική καταχώριση με την ένδειξη «μάθε πού ψηφίζεις». Από την επόμενη βδομάδα, οι εκλογείς θα ενημερώνονται και για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν.

Τέλος, οι Ελληνες που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχονται στους περίπου 38.000.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στα δυο μεγάλα κόμματα η πίτα του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου

«Σκηνικό» δικομματικής μονοπώλησης του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου αναμένεται να «ζήσουμε» και στην προεκλογική περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη. Οπως διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν οι ίδιοι με τις βουλευτικές εκλογές κανόνες διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, με βάση τους οποίους τα μικρότερα κόμματα «απολάμβαναν» αρκετά περιορισμένο κομμάτι του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, και στις επερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η αρχή της λεγόμενης αναλογικής ισότητας, δηλαδή ο χρόνος θα κατανέμεται στα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη.

Το ΚΚΕ ζήτησε εκ νέου - προκειμένου για τη δικαιότερη προβολή των κομμάτων και των απόψεών τους και κατά συνέπεια για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών - το 50% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου να κατανέμεται ισότιμα σε όλα τα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής και το υπόλοιπο 50% να κατανέμεται αναλογικά. Με το αίτημα αυτό, συντάχθηκε ο ΣΥΝ και ο Ηλ. Νικολόπουλος εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, ωστόσο η κυβέρνηση επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Θυμίζουμε πως η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη, οπότε και το ΚΚΕ είχε ξαναθέσει το συγκεκριμένο αίτημα, είχε συμφωνήσει για το συγκεκριμένο τρόπο κατανομής του χρόνου.

Επίσης οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ζήτησαν να αλλάξει το καθεστώς ανισοτιμίας που ισχύει στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, καθώς στα μικρότερα κόμματα «αφιερώνεται» πολύ μικρότερος χρόνος σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ οι θέσεις τους προβάλλονται σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης.

Τέλος, όπως φαίνεται, θα ισχύσει και σε αυτή την προεκλογική περίοδο η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων να προβάλουν δύο συγκεντρώσεις κάθε κόμματος, να οργανώσουν τέσσερα πάνελ με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και να αφιερώσουν τέσσερα δεκάλεπτα διαφημιστικού χρόνου σε κάθε υποψήφιο κόμμα.

Η Διακομματική Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος στο μεσοδιάστημα θα έχει επαφές με τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων σχετικά με το χρόνο που θα παραχωρηθεί στα κόμματα.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλησιέστερο στο σπίτι τους εκλογικό τμήμα και για την προετοιμασία των εκλογικών καταλόγων και τμημάτων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μετ' εμποδίων η πορεία προς τις ευρωεκλογές

Τα πάνω - κάτω έχουν έρθει στους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο Συνασπισμό. Το «αριστερό ρεύμα» φαίνεται να χάνει την πρωτοκαθεδρία, που έμοιαζε ακλόνητη μετά τις βουλευτικές εκλογές και την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, «επιτυχία» που αποδόθηκε στις συνεργασίες, των οποίων ήταν βασικός υποστηρικτής.

Σήμερα καταγράφει ήδη την απόρριψη από την ΚΠΕ της πρότασής του για το Κυπριακό, ενώ δεν κατόρθωσε να επιβάλει την υποψηφιότητα του Ν. Χουντή για τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές τα μέλη του ΣΥΝ επέλεξαν τον Δ. Παπαδημούλη για τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου, καθώς η πρώτη έχει ήδη κατοχυρωθεί υπέρ συνεργαζόμενου με τον ΣΥΝ, πιθανά του Γ. Μπανιά. Πάντως, το ενδεχόμενο να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΝ στην Ευρωβουλή μόνο από τον Γ. Μπανιά ή κάποιον άλλο συνεργαζόμενο αποτελεί ήδη αιτία προστριβών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που κάθε άλλο παρά θετικά βλέπουν μια τέτοια εξέλιξη. Η λύση της εναλλαγής στη θητεία που συζητιέται, φέρεται να μη βρίσκει σύμφωνο τον Γ. Μπανιά.

Δεν είναι, ωστόσο, το μόνο πρόβλημα. Αρκετοί από όσους είχαν συνεργαστεί με το Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη θέση που πήρε στο Κυπριακό. Ηδη, άλλωστε, εδώ και καιρό έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του Μ. Γλέζου να μη συμμετέχει, ενώ η ΚΕΔΑ αφήνει να εννοηθεί το ίδιο, χωρίς ωστόσο να το έχει αποκλείσει εντελώς, αν και οι όροι που θέτει για κοινή εκλογική κάθοδο μοιάζει πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από το ΣΥΝ.

Δυσαρεστημένη μοιάζει και η κομματική βάση από τους χειρισμούς της ηγεσίας στο Κυπριακό και όχι μόνο. Ισως μια έκφραση αυτής της δυσαρέσκειας αποτέλεσε και η ισχνή ανταπόκριση των κομματικών μελών στις εκλογές για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχε κάνει η εφορευτική επιτροπή, στόχος ήταν να ψηφίσουν και τα 17.000 μέλη και πάντως η συμμετοχή να μην πέσει κάτω των 10.000, όσοι δηλαδή είχαν ψηφίσει στην αντίστοιχη διαδικασία του 1999. Τελικά ανακοινώθηκε πως ψήφισε μόλις το 55% των μελών.

Στο μεταξύ φήμες θέλουν να ανοίγει στο κόμμα θέμα αλλαγής προέδρου και μάλιστα συζητιέται το όνομα του Αλ. Αλαβάνου ως εκείνου που θα μπορούσε να αναδειχτεί στην προεδρία. Το θέμα αυτό πάντως, αν η φημολογία ευσταθεί και δεν αποσκοπεί απλά στην άσκηση πιέσεων, θα τεθεί στο επόμενο Συνέδριο, το οποίο μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Το Κυπριακό, οι ευρωεκλογές, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Εκδήλωση - συζήτηση, για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, οργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του ΤΕΕ/ ΤΑΚ, στις 8 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο Χατζόγλειο Ιδρυμα (ΝΕΛΕ) στην Κατερίνη. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Τζανείου πραγματοποιεί σύσκεψη στις 3 μ.μ., στην ταβέρνα «Ο Θανάσης», με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ.

- Στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο ΟΤΑ Κορδελιού, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Αύριο, Σάββατο

-- Στο Λονδίνο, στην αίθουσα του «Παροικιακού Κέντρου», Κάντεν, Ρόουντ 94, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «Ευρωεκλογές και η θέση του Κόμματος», με ομιλητή τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 2/5

-- Συγκέντρωση στην Αχαγιά, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 8 μ.μ., με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, με θέμα «Παρουσίαση της Διακήρυξης του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές και οι επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ