ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΝΑΤΟ, κάμερες, χαφιέδες, φάκελοι

Το τετράπτυχο της «ασφάλειας» που προωθούν οι κρατούντες, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Eurokinissi

Με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και με βασικό μοχλό την ανάθεση της φύλαξης στο ΝΑΤΟ, επιχειρείται παραπέρα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πέρα από τις κάμερες παρακολούθησης, που πλέον τοποθετούνται παντού, σήμερα ανατίθενται καθήκοντα μυστικού αστυνομικού ακόμα και σε ιδιώτες. Επιπρόσθετα, ως και τα στοιχεία των λαμπαδηδρόμων φακελώνονται σε βάση δεδομένων με έδρα τις ΗΠΑ. Μπροστά στον αυταρχικό αυτό κατήφορο, ο μόνος δρόμος για κάθε προοδευτικό άνθρωπο είναι η αντίσταση για τη διαφύλαξη των κοινωνικών κατακτήσεων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν και αποκαλύφτηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Επί παραδείγματι, οι Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Β. Κουμπούρας και Χρ. Σκεπετάρης, από το ΠΑΜΕ, ο Β. Δημόπουλος, δικηγόρος, ο Α. Ρεμπής, τ. εφέτης, οι Χ. Παπαμάργαρης και Γ. Κακουλίδης, ο Δ. Χόχολης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό, η Ζ. Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο φάρμακο, οι Γ. Βασιλακόπουλος και Μ. Φραγγιαδάκη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και πολλοί άλλοι.

Ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, δρ Νομικής, εξέφρασε τις βάσιμες ανησυχίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι όσα αστυνομικά και άλλα μέτρα λαμβάνονται σήμερα με πρόσχημα τους Αγώνες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα παραμείνουν σε ισχύ και στη συνέχεια, και μάλιστα για σκοπούς «αλλότριους». Το όλο νομοθετικό πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί στόχο έχει την αφαίρεση σημαντικών δημοκρατικών κατακτήσεων, σημείωσε. Αναρωτήθηκε αν με το πέρας των Αγώνων αποσυρθούν οι κάμερες παρακολούθησης που στήνονται πλέον παντού. Τι θα γίνει με τα στοιχεία που καταγράφουν; Θα αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικοί μηχανισμοί που επιβάλλονται δήθεν για την ασφάλειά μας; Τι θα γίνει με τα αρχεία πληροφοριών του ΝΑΤΟ, όπου καταγράφονται τα στοιχεία όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι (με βάση τα ΝΑΤΟικά μέτρα και σταθμά) για «τρομοκρατία».

Υπενθύμισε ότι στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ επωάστηκε το αυγό του φιδιού (χούντες, ο Λάντεν και η «Αλ Κάιντα»). «Είναι προσβλητικό - υπογράμμισε - για τον ελληνικό λαό, να ανατίθενται καθήκοντα ασφαλείας των Αγώνων στη CIA και στη Μοσάντ. Πρόκειται για οργανώσεις εγκληματικές - που ευθύνονται για πραξικοπήματα, δολοφονίες ηγετών, γενοκτονίες - ειδικευμένες στις δολοπλοκίες και στις προβοκατόρικες ενέργειες». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του ποιοι θέλουν να μας «φυλάξουν», την ιδιωτική εταιρία «ασφάλειας» ΤΙΤΑΝ. Εχει αναλάβει δουλιές στο Ιράκ, εκεί όπου καθημερινά πλέον αποκαλύπτονται αίσχη των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος φυλακισμένων, και παρ' ολίγον να αναλάβει έργα ασφάλειας στους Αγώνες της Αθήνας.

Σύστημα τηλεπικοινωνιών TETRA

Ο Π. Κατιφές, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Νίκαιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εγκαθιστάμενο από τις αρχές δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνιών TETRA, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως σύστημα παρακολούθησης. Οπως αποκάλυψε, το τοποθετεί η εταιρία «Siemens» σε κτίρια του ΟΤΕ, περίπου σε 55 σημεία της Αττικής. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι 4 έως 6 πομποί-αναμεταδότες τοποθετήθηκαν στη Σουβάλα της Αίγινας. Συνέχισε ότι στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, το κλιμάκιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που λειτουργεί εκεί υπάχθηκε σε ΝΑΤΟικό διοικητή. Οτι σήμερα, με βάση αυτές τις προετοιμασίες, ενδέχεται το κλιμάκιο να αναλάβει εκ νέου σημαίνοντα ρόλο στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών, με πρόσχημα την ασφάλεια των Αγώνων.

Με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ, ο Γ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι πλέον κάθε εθνοαπελευθερωτικό κίνημα βαφτίζεται από τους κρατούντες τρομοκρατική οργάνωση. Σημείωσε με νόημα ότι πολλές φορές προκαλούνται ή και «στήνονται» επεισόδια από διάφορους μηχανισμούς. Συμπλήρωσε ότι στους Αγώνες της Ατλάντα δαπανήθηκαν 50 δισ. δρχ. για συστήματα και μέτρα ασφάλειας, καθώς και για τις αμοιβές του απασχολούμενου προσωπικού. Για την Αθήνα, μόνο για συστήματα και μέτρα ασφάλειας προϋπολογίζονται 600 δισ. δρχ. Μεταφέροντας την εμπειρία της Ατλάντα, τόνισε ότι οι επισκέπτες εκεί πέρασαν μαρτυρικά. Οτι ελέγχονταν μέχρι και τα απόκρυφα σημεία τους. Προειδοποίησε ότι στην Αθήνα θα βιώσουμε μεγαλύτερο ακόμα εξευτελισμό, διασυρμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εγιναν κι άλλες τοποθετήσεις με γνώμονα, βέβαια, ότι η ανάθεση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού και εγκυμονεί κινδύνους. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να αντισταθεί σε όλες τις αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες μεθοδεύσεις. Να αγωνιστεί για την απόσυρση της ΝΑΤΟικής δήθεν «ομπρέλας ασφαλείας».

Και Ολυμπιακός εκφοβισμός

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «Σύμβαση Λαμπαδηδρόμου», που υπογράφουν με τον ΑΘΗΝΑ 2004, όσοι ενδιαφέρονται να χρυσοπληρώσουν, για να τρέξουν μερικά μέτρα με μια σβήνει - δε σβήνει δάδα. Το κείμενο που αποκάλυψε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ορίζει - μεταξύ άλλων - για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ο ίδιος ή το ανήλικο τέκνο του στη λαμπαδηδρομία:

«Γνωρίζω και αποδέχομαι ότι η τήρηση και η επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της διαβίβασης και γνωστοποίησης των προσωπικών μου/του ανήλικου τέκνου μου δεδομένων, θα γίνεται από την ΑΘΗΝΑ 2004, τους Συνεργάτες της (συμπεριλαμβανομένης ελληνικής εταιρίας που θα αναλάβει την καταχώριση των στοιχείων των υποψηφίων στη Βάση Δεδομένων, ο εξυπηρετητής της οποίας βρίσκεται στο Κολοράντο των ΗΠΑ), και ότι θα έχουν πρόσβαση και θα κάνουν χρήση των προσωπικών αυτών δεδομένων, με σκοπό την απευθείας επικοινωνία μαζί μου και την αποστολή προωθητικού υλικού οι Επίσημοι Χορηγοί της Λαμπαδηδρομίας και οι συνεργάτες τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/97, όπως ισχύει.

»Επιπλέον, συμφωνώ και αποδέχομαι ότι η ΑΘΗΝΑ 2004, οι Συνεργάτες και οι Επίσημοι Χορηγοί της Λαμπαδηδρομίας και οι συνεργάτες τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν, προβάλουν, αντιγράψουν, διανείμουν, εκδώσουν, πωλήσουν, αναθέσουν, ανταλλάξουν σε οποιοδήποτε τόπο, με οποιοδήποτε μέσο, μορφή και μορφότυπο, στην ποσότητα που επιθυμούν, την τυχόν αποτυπωμένη εικόνα μου/ του ανηλίκου τέκνου μου όπως καταγράφεται στις δραστηριότητες της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, και τις ανατυπώσεις της, καθώς και τη φωνή, το όνομα και βιογραφικά μου στοιχεία/ αυτά του ανηλίκου τέκνου μου, και (όπου ισχύει) το κείμενό μου/ή του ανηλίκου τέκνου μου που έγραψα/ε για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου/του, είτε ολόκληρο είτε απόσπασμά του, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή περιορισμό».

Τουτέστιν, θα φακελώνεται κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια της ύπαρξής του, μέχρι και η φωνή του. Τα στοιχεία του αυτά ως εμπόρευμα θα πωλούνται (!) σε άλλους ενδιαφερόμενους (π.χ. εταιρίες), κατ' αρχήν για εμπορικούς σκοπούς. Αλλά ουδείς αποκλείει και άλλες χρήσεις (π.χ. για την «ασφάλεια»), έστω στο μέλλον. Αλλωστε, μέσα στους «Συνεργάτες» του ΑΘΗΝΑ 2004 είναι πλέον το ΝΑΤΟ και μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας. Επιπλέον, μια βάση δεδομένων με κέντρο διαχείρισης τις ΗΠΑ, δείχνει πολλά.

Σε άλλο σημείο τονίζεται για το συμβαλλόμενο ή το ανήλικο τέκνο: «Κατανοώ/εί και αποδέχομαι/εται επίσης ότι το καθήκον εχεμύθειας ενδεικτικώς περιλαμβάνει οποιαδήποτε πληροφορία, σχετίζεται με τη συμμετοχή μου/του στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία». Επίσης ότι «δε θα παραχωρήσω/σει οποιαδήποτε συνέντευξη σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης αναφορικά με τη συμμετοχή μου/του στη Λαμπαδηδρομία χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια της ΑΘΗΝΑ 2004».

Προς τι η ανάγκη εχεμύθειας; Υπάρχουν πράγματα που δεν «πρέπει» να ειπωθούν; Αν δεν υπάρχουν, καλλιεργείται σκοπίμως κλίμα συνωμοτικότητας και δουλείας απέναντι στους μηχανισμούς διοργάνωσης και ασφαλείας των Αγώνων;

Και όποιος κάνει το λάθος να μη συμμορφωθεί με τα όσα προστάζουν οι κρατούντες; «Κατανοώ/εί (σ.σ: το ανήλικο τέκνο) ότι σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, θα μου απαγορευτεί/θα απαγορευτεί στο ανήλικο τέκνο μου να συμμετάσχω/ει σε αυτήν, με την επιφύλαξη της ΑΘΗΝΑ 2004 για τυχόν άλλες αξιώσεις εις βάρος μου/του». Να κι ο Ολυμπιακός εκφοβισμός...

ΚΕΡΚΥΡΑ
Πολιτική δίωξη κομμουνιστών

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων κομμουνιστών για αφισορύπανση!

Σε δίκη με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης (και συγκεκριμένα των άρθρων 1,12,14,26 παρ.1,27 παρ.1 του ΠΚ και 1,2,5 παρ.1,7 παρ.2 του Ν 1491/84) οδηγούνται σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας τέσσερα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων το μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιώτα Τσολίγκα και το μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ Κώστας Εγγλέζος. Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός και καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία να συμπαρασταθούν στους τέσσερις αγωνιστές απαιτώντας την αθώωσή τους.

Οι διωκόμενοι συνελήφθησαν το βράδυ της 1ης Σεπτέμβρη 1999 από αστυνομικούς της Ασφάλειας μπροστά από τα Γενικά Λύκεια Κέρκυρας, για αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες της Νομαρχιακής Συμπαράταξης, κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα, αλλά και με παρέμβαση του ίδιου του τότε νομάρχη Κέρκυρας και άλλων εκπροσώπων μαζικών φορέων, οι τέσσερις αγωνιστές αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ο αξιωματικός υπηρεσίας τους διαβεβαίωσε ότι δεν απαγγέλλεται καμία κατηγορία σε βάρος τους.

Ομως, τέσσερα χρόνια μετά, καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας... Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι η δικογραφία έχει ημερομηνία τέλος του Οκτώβρη, που σημαίνει πως μήνυση έγινε δύο μήνες μετά τη σύλληψη και ενώ κανένας δεν ήξερε τίποτα(!).

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει στον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιχείρηση τρομοκράτησης των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Κάτι που, όπως τονίζεται, στήθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και τους μηχανισμούς της, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η δικαιολογία της αφισορύπανσης αποτελεί το πρόσχημα, αφού ποτέ κανένας δεν ασχολήθηκε με την εμπορική αφίσα, από την οποία κάθε καλοκαίρι «πνίγεται» το νησί, σημειώνεται και προστίθεται: Αντίθετα, η πολιτική αφίσα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, αλλά και άλλων μαζικών φορέων και οργανώσεων βρίσκονται πάντα «στο μάτι του κυκλώνα», προκειμένου να φιμωθεί το λαϊκό κίνημα και οι φορείς που δεν έχουν άλλο τρόπο προβολής των θέσεών τους. Και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας πως το περιστατικό έρχεται ως συνέχεια των πολιτικών διώξεων αγωνιστών του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία λίγους μήνες πριν.

Ποιους πραγματικά εξυπηρετεί το Europass

Τις πραγματικές σκοπιμότητες της απόφασης της Επιτροπής της ΕΕ και της αντίστοιχης έκθεσης της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας κλπ, που αφορούν τη δημιουργία ενός «προσωπικού συντονισμένου φακέλου εγγράφων με την ονομασία Europass, φακέλου που θα περιέχει έγγραφα όπως το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα, βιβλιάριο κινητικότητας, ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο γλωσσών κλπ, ανέδειξε με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Σκοπός του Europass δεν είναι η εξυπηρέτηση των εργαζομένων, αλλά η διευκόλυνση των εργοδοτών να συγκρίνουν υποψήφιους για εργασία και να επιλέγουν εκείνους που, με τις μικρότερες απαιτήσεις θα "αποδώσουν" ταχύτερα τα περισσότερα, από όποια χώρα και αν προέρχονται. Σε συνδυασμό με την "ελευθερία" κίνησης των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να περιφέρονται ως νομάδες από χώρα σε χώρα προς αναζήτηση εργασίας, το μέτρο αυτό συμβάλλει στη συμπίεση μισθών και απαιτήσεων, με μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους φτωχότερων χωρών.

Ταυτόχρονα, το Europass καθιστά το μεγάλο κεφάλαιο αρμόδιο για την αποτίμηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων, αφαιρώντας το ρόλο αυτό από το εκπαιδευτικό σύστημα και βοηθά στην αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από το δικαίωμα στην εργασία. Οι διάφορες καταρτίσεις και τα άτυπα είδη μαθήσεων αποκτούν αναβαθμισμένη θέση σε σχέση με τα προσόντα που αποκτώνται από τη συστηματική εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό το Europass μετατρέπεται σε ένα ακόμη εργαλείο που οδηγεί στην υποκατάσταση της ουσιαστικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης από "ευέλικτες" σκόρπιες καταρτίσεις και αποσπασματικές δεξιότητες για τις ανάγκες της αγοράς. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα απαιτηθούν πληροφορίες και για τις λεγόμενες "κοινωνικές" δεξιότητες των εργαζομένων, όπως η εργασιακή συμπεριφορά, ο βαθμός υποταγής σε κάθε είδους εργοδοτική απαίτηση.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ