Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιους πραγματικά εξυπηρετεί το Europass

Τις πραγματικές σκοπιμότητες της απόφασης της Επιτροπής της ΕΕ και της αντίστοιχης έκθεσης της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας κλπ, που αφορούν τη δημιουργία ενός «προσωπικού συντονισμένου φακέλου εγγράφων με την ονομασία Europass, φακέλου που θα περιέχει έγγραφα όπως το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα, βιβλιάριο κινητικότητας, ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο γλωσσών κλπ, ανέδειξε με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Σκοπός του Europass δεν είναι η εξυπηρέτηση των εργαζομένων, αλλά η διευκόλυνση των εργοδοτών να συγκρίνουν υποψήφιους για εργασία και να επιλέγουν εκείνους που, με τις μικρότερες απαιτήσεις θα "αποδώσουν" ταχύτερα τα περισσότερα, από όποια χώρα και αν προέρχονται. Σε συνδυασμό με την "ελευθερία" κίνησης των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να περιφέρονται ως νομάδες από χώρα σε χώρα προς αναζήτηση εργασίας, το μέτρο αυτό συμβάλλει στη συμπίεση μισθών και απαιτήσεων, με μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους φτωχότερων χωρών.

Ταυτόχρονα, το Europass καθιστά το μεγάλο κεφάλαιο αρμόδιο για την αποτίμηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων, αφαιρώντας το ρόλο αυτό από το εκπαιδευτικό σύστημα και βοηθά στην αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από το δικαίωμα στην εργασία. Οι διάφορες καταρτίσεις και τα άτυπα είδη μαθήσεων αποκτούν αναβαθμισμένη θέση σε σχέση με τα προσόντα που αποκτώνται από τη συστηματική εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό το Europass μετατρέπεται σε ένα ακόμη εργαλείο που οδηγεί στην υποκατάσταση της ουσιαστικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης από "ευέλικτες" σκόρπιες καταρτίσεις και αποσπασματικές δεξιότητες για τις ανάγκες της αγοράς. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα απαιτηθούν πληροφορίες και για τις λεγόμενες "κοινωνικές" δεξιότητες των εργαζομένων, όπως η εργασιακή συμπεριφορά, ο βαθμός υποταγής σε κάθε είδους εργοδοτική απαίτηση.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ