Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με αντιλαϊκές προθέσεις και το ... νέο ξεκίνημα

Σαν «νέο ξεκίνημα» για το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανίσει τις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου και να τις συνδυάσει «με τη διαδικασία ανασυγκρότησης» του κόμματός του.

Οι χτεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έγιναν μετά τη σύσκεψη που είχε με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν η συνέχεια στην προχτεσινή παρουσίαση της διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα γνωστά προεκλογικά ψέματα, τη συνθηματολογία και τις δημαγωγικές υποσχέσεις για να πείσει ότι το όραμα του κόμματός του «είναι η Ευρώπη των λαών και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Με οράματα και αόριστες δεσμεύσεις ο Γ. Παπανδρέου, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, προσπαθεί να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο κείμενο της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μια «κοινωνική Ευρώπη» και «Ευρώπη της ειρήνης», την ίδια στιγμή που υπερασπίζεται τη συμβολή της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη «στη στρατηγική της Λισαβόνας», η οποία, όπως προκλητικά ισχυρίζονται, θα οδηγήσει «στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»... Στο ίδιο κείμενο επίσης το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει: «Στόχος μας είναι μια Ευρώπη ικανή να διαμορφώσει τη δική της εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας»...

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ούτε τη στρατηγική του άλλαξε, ούτε τις επιδιώξεις του, απλά τη συντονισμένη επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου ο Γ. Παπανδρέου θα τη διανθίσει με δήθεν φιλολαϊκά συνθήματα και κορόνες για τη «νέα εποχή». Τώρα βάζουμε «μπρος γι' αυτή τη νέα διαδικασία στο κόμμα, ένα διαφορετικό κόμμα, που βασίζεται στις διαχρονικές αξίες αλλά ανοίγει και στη νέα εποχή», υποστήριξε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Εκφράζουν επιφυλάξεις για την επίσκεψη Ερντογάν

Εξάλλου, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν χτες σοβαρές επιφυλάξεις για το χαρακτήρα που θα πάρει η περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη Θράκη.

Τις επιφυλάξεις αυτές διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης και στενοί συνεργάτες του ίδιου υποστήριξαν «πως οι φόβοι τους αφορούν στο ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένο το πολιτικό πλαίσιο και η ατζέντα της περιοδείας του Ερντογάν». Μάλιστα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωναν χτες το ερώτημα: «Τι θα γίνει αν ο Τ. Ερντογάν συναντήσει τους μουφτήδες του προξενείου;».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν μάλιστα την κυβέρνηση να ενημερώσει για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη. Επίσης, στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ότι «το θέμα της μειονότητας δεν πρέπει να αποτελέσει ελληνοτουρκικό θέμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

Στο θέμα της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, Ε. Βενιζέλος, που υποστήριξε πως «είναι καλοδεχούμενη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αλλά «η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται μετά την ερμαφρόδιτη και αμήχανη στάση που κράτησε στη Λουκέρνη». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου από την πλευρά της μίλησε για «επίσκεψη που γίνεται σε θολό τοπίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ