Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΡΑΚΗ
«Ρίσκο» η περιοδεία Ερντογάν

Κίνηση με ρίσκο και κινδύνους θεωρεί η κυβέρνηση την «ιδιωτική» επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στη Θράκη, αλλά εκτιμά ότι είναι σε θέση να την αναλάβει προκειμένου να ανοίξει ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μια τέτοια επίσκεψη παρά τους κινδύνους που οπωσδήποτε περιέχει», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από «ακραία στοιχεία τα οποία μπορεί να θελήσουν να αμαυρώσουν την επίσκεψη και να δώσουν σε αυτήν άλλο χαρακτήρα». Η κυβέρνηση συνειδητά αποδέχεται, σύμφωνα με τον Γ. Βαληνάκη, αυτόν τον «πολιτικό κίνδυνο», γιατί «θέλει να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης». Προϋπόθεση για αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «να πάρει κανείς ορισμένες φορές ρίσκα».

Γενικότερα για την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα δοθεί η ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς για «την προοπτική βελτίωσης» των διμερών σχέσεων και ειδικά για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «θα πρέπει να καταλήξει», ενόψει και της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ το Δεκέμβρη.

«Κληρονομήσαμε μια καλή ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Και για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να προχωρήσουμε στη συζήτηση με την Τουρκία, να δούμε πώς ακριβώς η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει αυτές τις διμερείς σχέσεις», επισήμανε ο Γ. Βαληνάκης.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αποσυνδέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό, προσθέτοντας όμως ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει «βελτίωση αυτοτελώς στο Κυπριακό και παράλληλα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ταυτόχρονα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Κυπριακό επαφίεται στην καλή θέληση της ΕΕ: «Με ασφάλεια πλέον οι Κύπριοι μέσα στην ΕΕ μπορούν να προχωρήσουν στις πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί και το κυπριακό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δε συνδέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την κρίση της ελλαδικής εκκλησίας με το Φανάρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι το τμήμα της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη «είναι ιδιωτικό» και επικαλέστηκε τους κανόνες φιλοξενίας προκειμένου να δικαιολογήσει ότι θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ