Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εκρηκτικές καταστάσεις στο ΔΗΣΥ
  • Βομβιστική ενέργεια έξω από το σπίτι του προέδρου του ΔΗΣΥ
  • Με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές στελέχη του ΔΗΣΥ που ήταν υπέρ του ΟΧΙ

Εκρηξη χειροβομβίδας σημειώθηκε, στις 04.10 χτες τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, στη Λεμεσό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Από την έκρηξη της χειροβομβίδας, την οποία πέταξε άγνωστος κάτω από το παράθυρο υπνοδωματίου της διώροφης κατοικίας, όπου βρισκόταν ο κ. Αναστασιάδης, προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απέδωσε σε πολιτικά κίνητρα αυτή την ενέργεια, χαρακτηρίζοντας την έκρηξη «νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας».

Την ενέργεια καταδίκασαν η προεδρία της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «τέτοιες ενέργειες στιγματίζουν τον πολιτικό πολιτισμό μας», ενώ διαβεβαίωσε πως η αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαλευκανθεί το έγκλημα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η έκρηξη θεωρείται ότι έχει πολιτικά ελατήρια, δεν είναι σαφές κατά πόσο σχετίζεται με τη στάση του κ. Αναστασιάδη υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα ή με την πρόθεση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να διαγράψει τέσσερα στελέχη του, τα οποία κατηγορούνται ότι κινούνται εκτός των πλαισίων του κόμματος.

Την ποινή της διαγραφής αντιμετωπίζουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης και οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Σωτήρης Σαμψών. Ηδη, η ηγεσία του ΔΗΣΥ απέστειλε στους τέσσερις βουλευτές επιστολές, με τις οποίες καλούνται να τερματίσουν την περαιτέρω αντικομματική τους δράση, που έχει ως στόχο - όπως αναφέρεται - τη διάσπαση του κόμματος. Επιπλέον, τους καλεί να ανακαλέσουν κείμενα, επιστολές ή δηλώσεις, «που έκδηλα παραβιάζουν κάθε αρχή δημοκρατικής δεοντολογίας, καταστατικής τάξης και κομματικής νομιμότητας». Στις επιστολές καταγράφεται ξεκάθαρα η προειδοποίηση ότι τυχόν συνέχιση, επανάληψη και μη ανάκληση αυτών των συμπεριφορών θέτει αμέσως τους εν λόγω βουλευτές εκτός κόμματος.

Σημειώνεται πως πέμπτος βουλευτής, ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς, άφησε να εννοηθεί ότι αποχωρεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Με προσωπική εισήγηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς δεν αντιμετωπίζει την απειλή της διαγραφής, καθώς του αναγνωρίστηκε ιδιαίτερη ευαισθησία επί του σχεδίου Ανάν, λόγω της καταγωγής του από την Κερύνεια.

Πάντως, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε τη δημιουργία συνδυασμού με την επωνυμία «Ευρωπαϊκός Πατριωτικός Συναγερμός», με τον οποίο στελέχη του ΔΗΣΥ θα κατέλθουν στις ευρωεκλογές. Εξάλλου, ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να δώσει αποδείξεις για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στους διαφωνούντες, για παρασκηνιακές ενέργειες και συνωμοσία για το θέμα των ευρωεκλογών. Τέλος, ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς, αν και δήλωσε ότι η συνείδηση του δεν του επιτρέπει να παραμείνει σε ένα κόμμα του οποίου η ηγεσία εμμένει στις θέσεις του «ναι», τόνισε πως δε συμφωνεί με τις εξαγγελίες του Πρόδρομου Προδρόμου «για λίστα Συναγερμικών, που θα κατέλθουν χωριστά στις ευρωεκλογές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος ΥΠΕΞ ο Ιωάννης Κασουλίδης (2022-01-12 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση στο ΔΗΣΥ ενόψει ευρωεκλογών (2004-05-15 00:00:00.0)
Κρίση στο ΔΗΣΥ (2003-02-18 00:00:00.0)
Τριβές για τις δημοσκοπήσεις (2003-02-04 00:00:00.0)
Προβλήματα στο ΔΗΣΥ (2003-01-16 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας (2003-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ