Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο χειρότερος τρόπος

Γρηγοριάδης Κώστας

Ας μας επιτρέψουν οι καλλιεργούντες και πάλι τεχνητές προσδοκίες για το Κυπριακό, προσβλέποντας τη φορά αυτή στις Βρυξέλλες - επειδή η Κύπρος έγινε και τυπικά πλέον μέλος της ΕΕ - να σημειώσουμε και να προβλέψουμε τα εξής:

Βεβαίως και θα ασχοληθούν με το Κυπριακό οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ. Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Το κρίσιμο θέμα, όμως, είναι σε ποια κατεύθυνση θα ασχοληθούν. Προβλέπουμε, λοιπόν, ότι θα το κάνουν, εντάσσοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος στις γενικότερες επιδιώξεις και σχέδιά τους στην περιοχή, οι οποίες μόνον ό,τι συνιστά μια δίκαιη λύση δεν έχουν σε προτεραιότητα. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Κυπριακό θα γίνει - ακόμη περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα - στοιχείο των αντιθέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, όπως και των ενδοενωσιακών ανταγωνισμών, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κλπ., ενώ θα ενταθούν παραπέρα οι εκπορευόμενες από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα λογικές του «διαίρει και βασίλευε» στην ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τα παραπάνω. Ετσι κι αλλιώς, ήταν αναμενόμενα, στον έναν ή άλλο βαθμό. Το κρίσιμο ζήτημα βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζονται όλ' αυτά από τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας και τις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών. Ο χειρότερος τρόπος, πάντως, είναι αυτός της καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών και τεχνητών ελπίδων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ