Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέος ΥΠΕΞ ο Ιωάννης Κασουλίδης

Αναταράξεις στον ΔΗΣΥ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023

Νέος υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε χτες στην Κύπρο ο Ιωάννης Κασουλίδης (ήταν ΥΠΕΞ και μέχρι το 2018), μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με φόντο εσωκομματικές διεργασίες στον κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και τις αλληλοσυνδεόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Κασουλίδης δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική, μπορεί όμως σε κάποια μέτωπα να δώσουμε περισσότερη σημασία. Ισως να χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες (...) Να δώσουμε, επίσης, μεγαλύτερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη - μέλη», καταλήγοντας ότι «δεν είμαστε μια μονοθεματική χώρα».

Αντεγκλήσεις Χριστοδουλίδη - ηγεσίας ΔΗΣΥ

Από τη δική του μεριά, ο Χριστοδουλίδης ανακοινώνοντας την παραίτησή του την εμφάνισε ως «αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που (...) επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση». Επανέλαβε τη διαφωνία του με την «ενεργοποίηση των σχετικών εσωκομματικών διαδικασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2023» από τώρα, υποστηρίζοντας ότι «πρόωρες και μακρές προεκλογικές περίοδοι είναι αντιπαραγωγικές».

Ξεκαθάρισε ότι «θα με ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές του 2023, ειδικότερα αν μια υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες, και φυσικά μετά από διάλογο με την κοινωνία (...) Εναν διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος επί όλων των προκλήσεων που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο σύγχρονο...».

Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023 είπε ότι θα κάνει ανακοινώσεις όταν λάβει «τελικές αποφάσεις» και ότι παραμένει «ενεργός και παρών, όπως ήμουν εξαρχής. Οχι μέσα σε χρονοδιαγράμματα που επέβαλαν μεθοδεύσεις άλλων», για να καταλήξει: «Η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό, που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε στον ΔΗΣΥ η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το επίσημο χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 2023. Μοναδικός υποψήφιος ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, που όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος είναι «καρχαρίας» της πολιτικής απάντησε ότι «η Τουρκία, που είναι απέναντί μας, είναι ένας καρχαρίας. Και θέλουμε έναν ηγέτη που να αντιμετωπίζει καρχαρίες».

Για την παραίτηση Χριστοδουλίδη, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι «στον κ. Χριστοδουλίδη δόθηκε κάθε ευκαιρία να λειτουργήσει μέσα στο κόμμα που τον εξέθρεψε και τον ανέδειξε, αντί να αποφασίσει μιαν άλλη πορεία (...) Ο κόσμος του ΔΗΣΥ έχει μνήμη και κρίση. Γι' αυτό δεν θα επιτρέψει να στρωθεί το χαλί στο ΑΚΕΛ, ούτε να επαναληφθεί το 2003».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ