Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιδράσεις για την «εθνική γιορτή» των Σερβοβόσνιων

«Η δική μας ελευθερία μας δεν αποτελεί βάρος για άλλους. Είναι δικαίωμά μας. Στόχος μας είναι η ειρήνη και η υπεράσπιση της ελευθερίας μας» δήλωσε ο Μ. Ντόντικ, ηγέτης των Σερβοβόσνιων και της «Σερβικής Δημοκρατίας» (η μία από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), συμμετέχοντας την περασμένη Κυριακή σε εκδηλώσεις στην Μπάνια Λούκα για την «εθνική γιορτή» της «Σερβικής Δημοκρατίας» (γιορτή την οποία βοσνιακά δικαστήρια έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει).

Ο Ντόντικ πρόσθεσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι ο ίδιος έχει εκλεγεί «όχι για να κάνει ό,τι θέλουν οι Αμερικάνοι, αλλά ό,τι θέλει αυτός ο λαός».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ«καταδίκασε σθεναρά την αρνητική, διχαστική και εμπρηστική ρητορική από τους ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας», που «κλιμάκωσε περαιτέρω τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση». Τους κατηγόρησε ότι «θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ευημερία της χώρας», ενώ εξέφρασε και τη λύπη της για «τη στήριξη άλλων εταίρων στις εκδηλώσεις, που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και επηρεάζουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σημειωτέον ότι όπως μετέδωσαν και ευρωπαϊκά ΜΜΕ (Euractiv), η ΥΠΕΞ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς έστειλε διαβήματα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες Ρωσίας, Κίνας και Σερβίας, επειδή εκπρόσωποί τους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις στην Μπάνια Λούκα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χτες ότι καθαιρέθηκε ο μέχρι πρότινος ειδικός εκπρόσωπός της στις συνομιλίες με τη Βουλγαρία, Βλ. Μπούτσκοφσκι, χωρίς διευκρινίσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ