Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στην Ιστορία μεταμόσχευση καρδιάς γενετικώς τροποιημένου χοίρου σε άνθρωπο.

Η ειδική άδεια για τη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο στον 57χρονο Αμερικανό καρδιοπαθή Ντ. Μπένετ δόθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι αν δεν γινόταν ο ασθενής θα πέθαινε. Το μόσχευμα καρδιάς από τον γενετικά τροποποιημένο χοίρο παρείχε η ιατρική εταιρεία «Revivicor», που έχει έδρα τη Βιρτζίνια.

Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπ. Γκρίφιθ, αναφέρουν πως αισιοδοξούν ότι μελλοντικά πολλοί άνθρωποι θα καταφέρουν να βρουν το μόσχευμα που χρειάζονται με την εξέλιξη της παραγωγής μοσχευμάτων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση υγείας του Ντ. Μπένετ, τα πρώτα τρία κρίσιμα 24ωρα πέρασαν ομαλά, χωρίς διαταραχές, χωρίς ωστόσο να είναι άμεσα σαφής η διάρκεια ζωής του ασθενούς μετά τη μεταμόσχευση.

Να σημειωθεί ότι μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο περίπου 6.000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους ενώ περιμένουν σε λίστες αναμονής για μόσχευμα ζωτικής σημασίας.

Τα ζωτικά όργανα των χοίρων (όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά, καρδιά) μοιάζουν πολύ με εκείνα του ανθρώπου σε μέγεθος και βασική λειτουργία, γι' αυτό και χρόνια τώρα έρευνες στρέφονται προς τη γενετική τροποποίησή τους με σκοπό την παραγωγή μοσχευμάτων (ξενομεταμόσχευση).

Η πρώτη απόπειρα ξενομεταμόσχευσης έγινε τη δεκαετία του 1980, ενώ εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ