ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Συσπείρωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά περιόδευσε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η συσπείρωση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να δεχτούν ισχυρά πλήγματα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Θέμα της ομιλίας ήταν οι επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την παιδεία από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Οπως φάνηκε από τη συζήτηση με τους φοιτητές, για την κατάσταση του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, η εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, δηλαδή της εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου, έχει εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και κάνει το μέλλον των φοιτητών αβέβαιο, τόσο για την ανεύρεση εργασίας όσο και για τις εργασιακές σχέσεις, κάτω από τις οποίες θα εργάζονται, με επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ο Σπύρος Χαλβατζής κάλεσε τους φοιτητές με την ψήφο τους στις προσεχείς φοιτητικές εκλογές να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, αλλά και στις ευρωεκλογές να στηρίξουν τις δυνάμεις εκείνες που θα βάλουν φραγμό σε αυτή την πολιτική. Η ΕΕ, τόνισε, είναι ένωση των μονοπωλίων και όχι των λαών. Ευθύνεται για το γκρέμισμα κάθε κοινωνικής κατάκτησης και για τα μεγάλα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. «Το ΚΚΕ - επισήμανε - σηκώνει το λάβαρο ενότητας όλων εκείνων που βλέπουν τη σοσιαλιστική προοπτική της Ευρώπης που θα απελευθερώσει τους λαούς από τα σημερινά δεινά». Νωρίτερα πραγματοποίησε περιοδεία σε όλους τους χώρους και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Ξεκινάμε πλατιά κουβέντα με τα λαϊκά στρώματα

Σε εκδήλωση στις Συκεές μίλησε ο γραμματέας της ΚΟΘ

«Από σήμερα πρέπει να ξεκινήσουμε πλατιά κουβέντα με τα λαϊκά στρώματα, να τους πείσουμε με επιχειρήματα ότι και σ' αυτές τις εκλογές πρέπει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο. Να σπάσουμε τη μοιρολατρία και την υποταγή που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να πείσουμε περισσότερο κόσμο για την αναγκαιότητα της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην ΕΕ, που προτείνει το ΚΚΕ». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κόφφας, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, αναλύοντας την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, σε χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Συκεών.

«Το μοναδικό κεκτημένο που υπάρχει στην ΕΕ», σημείωσε ο Χρήστος Κόφφας, «είναι εκείνο που ορίζει τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών που συνασπίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ είναι έτσι φτιαγμένη, ώστε να μπορεί το κεφάλαιο να μακροημερεύει καταληστεύοντας τους εργαζόμενους».

«Ο αγώνας γίνεται σε δυο επίπεδα» κατέληξε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Σε εθνικό, ενάντια στις κυβερνήσεις που συναποφασίζουν στην ΕΕ και αναλαμβάνουν να εκτελέσουν τις αποφάσεις στις χώρες τους, αλλά και σε ευρωπαϊκό, με το συντονισμό της πάλης, που μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στο οικοδόμημα της ΕΕ και να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των λαϊκών συμφερόντων και του σοσιαλισμού».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΞΕΝΟΣ
Βροντερό ΟΧΙ στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ

Εκδήλωση του Κόμματος στην Κοζάνη

«Στις ευρωεκλογές, το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε από την κάλπη είναι πως η Ευρώπη των λαών, των κινημάτων, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, του πολιτισμού και του σοσιαλισμού δεν έχει καμία σχέση με το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ. Αυτή η Ευρώπη θα προκύψει με το βροντερό ΟΧΙ των λαών απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που είναι δογματικά προσηλωμένες στις επιλογές της ΕΕ των πολυεθνικών».

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στον εργαζόμενο λαό της Κοζάνης, ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στο «Κοβεντάριο», για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ για τις Ευρωεκλογές που διοργάνωσε η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Νωρίτερα, ανέφερε ένα παράδειγμα από το περισσότερο οδυνηρό μέλλον που επιφυλάσσει η ΕΕ για τους εργαζόμενους. «Ενας τηλεπαρουσιαστής είπε πως θα χαμογελάσει ένας στους 500 από αυτούς που αναζητούν δουλιά. Αναφερόταν στις 5.000 προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν στο δημόσιο. Γι' αυτές τις θέσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις 230.000 άτομα. Αυτή είναι η εργασιακή προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Γιατί μέρα με την ημέρα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα υπονομεύεται ολοένα και περισσότερο, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που προωθεί η ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τις επιδιώξεις του κεφαλαίου», είπε ο Β. Ξένος.

ΣΥΡΙΖΑ
Δε συμφώνησαν, συνεχίζουν τη συζήτηση

Συνεχίστηκε και χτες ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ του ΣΥΝ και των δυνάμεων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό του για τις βουλευτικές εκλογές, των οποίων τη στήριξη επιδιώκει να εξασφαλίσει η Κουμουνδούρου ενόψει των ευρωεκλογών, προσπαθώντας να αμβλύνει τις διαφωνίες που ενέσκηψαν στο μεσοδιάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος πρότεινε να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο Γ. Βότσης.

Η Γραμματεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει πως «συζήτησε πρόταση του ΣΥΝ για τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Η πρόταση αυτή, για λόγους που δεν αφορούν στο πρόσωπο που προτάθηκε αλλά στη λογική συγκρότησης του ψηφοδελτίου, δεν έγινε δεκτή από τις υπόλοιπες συλλογικότητες, που συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, και τα μέλη της Γραμματείας». Σημειώνει επίσης πως «η συζήτηση για τα θέματα των ευρωεκλογών (σχέδιο εκλογικής διακήρυξης και συγκρότηση ψηφοδελτίου) θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση, την Παρασκευή 7.5.2004».

Χτες, διέρρευσε στον Τύπο η πληροφορία πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος θα προτείνει να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο Γ. Βότσης. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα προκαλέσει την αντίδραση τουλάχιστον της ΑΚΟΑ, απέναντι στην οποία ο ΣΥΝ είχε αναλάβει τη δέσμευση της εκλογής του Γ. Μπανιά στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να «επανορθώσει» την αθέτηση αντίστοιχης δέσμευσης για το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Να τιμωρηθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Ομιλία σε συγκέντρωση στην Καβάλα

«Με την αντίσταση, με την απειθαρχία, με την αξιοποίηση κάθε εξέλιξης που αμφισβητεί τον ευρωμονόδρομο και αδυνατίζει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι λαοί θα παλεύουν από καλύτερες θέσεις». Το κάλεσμα της ανυπακοής στα κελεύσματα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των εγχώριων θιασωτών της ευρωυποταγής, που περνάει μέσα και από την ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές, μετέφερε χτες στην Καβάλα ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τη Διακήρυξη του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Τούσσας αναφέρθηκε στα δεινά που επιφύλαξε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες ο εγκλωβισμός της χώρας στον ευρωμονόδρομο, αναδεικνύοντας τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ και το βαθιά αντιδημοκρατικό της πρόσωπο. «Πρέπει ο λαός με τον αγώνα και την ψήφο του να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που από τη θέση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν την ευθύνη για τις συνέπειες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να καταδικάσει και τη διπλοπροσωπία του Συνασπισμού, που από τη μια στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική και τους στόχους της ΕΕ και από την άλλη διαμαρτύρεται για τις συνέπειες τις οποίες φέρνει η πολιτική που στηρίζει», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ