ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Στο τελικό στάδιο η αντιπαράθεση

Οι αμερικάνικες σημαίες αποκαλύπτουν άλλη μια «αυθόρμητη» διαδήλωση στην περιοχή της Γεωργίας...

Associated Press

Οι αμερικάνικες σημαίες αποκαλύπτουν άλλη μια «αυθόρμητη» διαδήλωση στην περιοχή της Γεωργίας...
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΑΤΟΥΜΙ.--

Δραματικές ήταν οι στιγμές χτες στη Γεωργία μετά από την κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του προέδρου της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε. Ορατό παρέμεινε το ενδεχόμενο της αποχώρησης του προέδρου της επαρχίας Ασλάν Αμπασίτζε, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια εμφύλια σύρραξη.

Χτες, μετά και την προφανέστατη αδιαφορία του Αμπασίτζε για το τελεσίγραφο του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, η ηγεσία της Γεωργίας ανέβασε αισθητά τους τόνους προκειμένου να εκβιάσει τις καταστάσεις. Παράλληλα χιλιάδες Αντζάροι οπαδοί του Σαακασβίλι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Βατούμι και ζήτησαν την παραίτηση του Αμπασίτζε. Στις τάξεις των διαδηλωτών προστέθηκαν και αστυνομικοί.

Ο Σαακασβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι έδωσε διαταγή σε ειδικές δυνάμεις του στρατού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλα τα εσωτερικά συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο περιοχών έτσι ώστε να «μην υπάρχουν εμπόδια μεταξύ της Αντζαρίας και της Γεωργίας». Παράλληλα, ο Γεωργιανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θέτει την Αντζαρία υπό την άμεση διοίκηση της Τιφλίδας μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Τέλος, ζήτησε από τον Αμπασίτζε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα και μάλιστα του υποσχέθηκε «ασφαλή έξοδο» σε περίπτωση που φύγει «ειρηνικά». Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας της Γεωργίας Βάνο Μερεμπισβίλι, είχε δώσει διορία τριών ωρών στον Αμπασίτζε προκειμένου να αποχωρήσει, η οποία ωστόσο έληξε χωρίς να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Τιφλίδα.

Πάντως πριν από το διάγγελμα Σαακασβίλι, η εκπρόσωπος του Αμπασίτζε, Ταμάρα Γκουντάβα, είχε κάνει σαφές πως ο πρόεδρος δε σκόπευε να παραιτηθεί. Αργότερα ο ίδιος ο Αμπασίτζε σε δηλώσεις του στην τοπική τηλεόραση επίσης αρνήθηκε να υποκύψει. Παράλληλα, οπαδοί του άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την προεδρική κατοικία. Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης της αντζαριανής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι αστυνομικοί ενώθηκαν με την αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με την Τιφλίδα ο υφυπουργός Εσωτερικών της επαρχίας τάχθηκε υπέρ του Σαακασβίλι, ενώ και ο γενικός εισαγγελέας της Αντζαρίας παραιτήθηκε.

Αντιδράσεις Ρωσίας και ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Γεωργιανός Πρόεδρος χτες είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σαακασβίλι ζήτησε από τον Πούτιν να παραχωρήσει άσυλο στον Αμπασίτζε, ενώ το ίδιο ζήτησε και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Χτες το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμπασίτζε να δώσει τέλος στο «καθεστώς τυραννίας» με την παραίτησή του.

Ο Πούτιν, η κυβέρνηση του οποίου τις προηγούμενες ημέρες προειδοποιούσε την Τιφλίδα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, απέστειλε στην περιοχή τον πρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ιγκόρ Ιβάνοφ, που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην ανατροπή Σεβαρντνάτζε τον περασμένο Νοέμβρη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ζουράμπ Ζβάνια βρέθηκε στην Αντζαρία όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της επαρχίας Τζεμάλ Γκογκιτίντζε.

Η Ρωσία που διαθέτει στρατιωτική βάση στο Βατούμι έκανε σαφές ότι οι στρατιώτες της δε θα έχουν καμία συμμετοχή στην αντιπαράθεση. Πάντως ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Γκέλα Μπεζουασβίλι κατηγόρησε τις αρχές της Αντζαρίας ότι σχεδιάζουν «προκλητικές ενέργειες εναντίων των Ρώσων στρατιωτών και των οικογενειών τους». Παράλληλα, υποστήριξε πως η αντζαριανή ηγεσία ναρκοθέτησε τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στο λιμάνι του Βατούμι.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Εκκληση καλλιτεχνών για τον Σλ. Μιλόσεβιτς

Διεθνώς επιφανείς καλλιτέχνες απηύθυναν στα τέλη Απρίλη έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να υποστηρίξουν τη «Διεθνή Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Στους πρώτους υπογράφοντες την έκκληση είναι οι: Δημήτρης Αναλης (Ελλάδα/ Γαλλία), Μάικ Κόλινς (ΗΠΑ/ Γαλλία), Ρόμπερτ Ντίκσον (Καναδάς), Βάλερι Γκανίτσεφ (Ρωσία), Τζον Γκούντριχ (ΗΠΑ), Φούλβιο Γκριμάλντι (Ιταλία), Πέτερ Χάντκε (Αυστρία/ Γαλλία), Βιατσεσλάβ Κλίκοφ (Ρωσία), Βλάντιμιρ Κόστροφ (Ρωσία), Χάρολντ Πίντερ (Αγγλία), Μίλος Ράικοβιτς (ΗΠΑ/ Σερβία), Βαλεντίν Ρασπούτιν (Ρωσία), Τζον Στέπλινγκ (ΗΠΑ/ Πολωνία), Νάντια Τέσιτς (ΗΠΑ/ Σερβία), Αλεξάντερ Ζινόβιεφ (Ρωσία).

Στην έκκληση, (δημοσιευόμενη στη «Junge Welf» της 5 Μαΐου), αναφέρεται στην αρχή ότι παρά τις 500.000 σελίδες κατηγορητηρίου, τις 5.000 βιντεοκασέτες, τις σχεδόν 300 δικάσιμες μέρες και τους 300 μάρτυρες, από τους οποίους μερικοί ψευδόρκησαν, δεν έγινε έως τώρα δυνατό να αποδειχθεί κανένα σημείο της κατηγορίας. Με αγανάκτηση διαπιστώνουν οι καλλιτέχνες ότι σύρθηκε στο δικαστήριο ο Πρόεδρος ενός ανεξάρτητου κράτους, που ανηλεώς βομβαρδίστηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και υπέστη μεγάλες θυσίες και ζημιές, ενώ οι δράστες αυτών των εγκλημάτων μένουν ανενόχλητοι.

Στη συνέχεια τονίζεται: «Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που εγκαθιδρύθηκε είναι απλά απάνθρωπη και μη υποφερτή. Πώς μπορεί να δράσει κανείς εναντίον αυτών των φρικτών και εγκληματικών μηχανορραφιών; Ας θυμηθούμε ότι δεν είναι πολύς καιρός όταν παγκόσμια 15 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη διεθνούς αλληλεγγύης, για να πουν "Οχι" στον παράνομο πόλεμο του Μπους και της χούντας του κατά του Ιράκ. Τώρα είναι καιρός για μια άλλη χειρονομία. Αν αυτή η δίκη συνεχιστεί, τότε θριαμβεύει η δύναμη ενάντια στις αρχές, η παραπληροφόρηση ενάντια στην αλήθεια.

Σαν καλλιτέχνες έχουμε καθήκον να διευρύνουμε τον ορίζοντα, να ταχθούμε υπέρ του ανθρωπισμού. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε καταστροφή. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό δικαστήρια να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν το φόνο πολιτών, την καταστροφή ενός κυρίαρχου κράτους και τη δαιμονοποίηση και φυλάκιση του ηγετικού εκπροσώπου αυτού του έθνους. Ηλθε ο καιρός να μας ακούσουν, για να στηλιτεύσουμε δημόσια αυτή την αδικία. Σας παρακαλούμε επειγόντως να υποστηρίξετε την εργασία της Διεθνούς Επιτροπής για την υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκλονιστική μαρτυρία για τα εγκλήματα

Στις 17 και 18 Μάρτη στην πόλη Πρίζρεν οι Αλβανοί τυχοδιώκτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά και τις 10 εκκλησίες και μοναστήρια της πόλης και έβαλαν φωτιά στη Θεολογική Σχολή των Σέρβων, σκοτώνοντας 12 Σέρβους. Μαζί με άλλες πόλεις η εικόνα των καταστροφών τις δυο μέρες είναι η εξής: Συνολικά 30 εκκλησίες και μοναστήρια, 500 σπίτια Σέρβων και 4.000 Σέρβοι που διώχτηκαν από τα χωριά τους. Αν μάλιστα αθροιστούν τα θύματα και οι ζημιές των Σέρβων σε όλο το Κοσσυφοπέδιο από το 1999 ως το Φλεβάρη του 2004, τότε ο μακάβριος απολογισμός της εγκληματικής δράσης των «βάρδων της ελευθερίας» του Ου-Τσε-Κα παρουσιάζει την εξής εικόνα: Δυο τρίτα των Σέρβων εκδιώχτηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή γύρω στους 250.000 άνθρωποι, 1.300 Σέρβοι δολοφονήθηκαν και άλλοι 1.300 απήχθησαν. Καταστράφηκαν 50.000 σερβικά σπίτια και μοναστήρια. Τώρα στο Κοσσυφοπέδιο ζει μόνο ένα τρίτο του αρχικού πληθυσμού.

Αυτά τα στοιχεία έδωσε ο επίσκοπος Αρτέμιος (Αρτέμιγε), της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας του Κοσσυφοπεδίου στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (5 Μάη). Ηρθε, όπως δήλωσε, στο Βερολίνο «για να εκθέσει στους αρμόδιους Γερμανούς πολιτικούς, στους δημοσιογράφους και σε όλους τους ανθρώπους την άσχημη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Εκεί παραβιάζονται καθημερινά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Τόνισε ότι «επανειλημμένα παρακλήθηκαν Γερμανοί αξιωματικοί της KFOR να επέμβουν, όμως δεν εμφανίστηκε ούτε ένας Γερμανός στρατιώτης, για να προστατεύσει τις εκκλησίες. Πιθανώς να ήταν πολιτική απόφαση».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος συνίσταται στην εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ αρ. 1244. «Αλλά η απόφαση εφαρμόστηκε μόνο για μια εθνική ομάδα, για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Μόνο αυτοί απολαμβάνουν ελευθερία και ειρήνη. Κανένας απ' αυτούς δεν τιμωρήθηκε ως τώρα για τη δολοφονία ή την απαγωγή Σέρβων. Αυτό είναι σαφές σύνθημα ότι μπορούν να συνεχίσουν να σκοτώνουν Σέρβους χωρίς να φοβηθούν ότι θα προσαχθούν σε δικαστήριο. Πολλά Σερβόπουλα δε θα φοιτήσουν από το φθινόπωρο στα σχολεία, γιατί δεν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλειά τους».

Οι δηλώσεις του επισκόπου τελειώνουν με κριτική στην πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ UNMIK: «Μας διαβεβαιώνουν ότι τα έκτροπα του Μάρτη, αυτό το όργιο του μίσους, δε θα επαναληφθεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια μας έδωσαν τέτοιες και παρόμοιες υποσχέσεις. Είπαν π.χ. ότι θα ανακαινίσουν όλες τις σερβικές εκκλησίες. Αλλά ως τώρα είναι μόνο υποσχέσεις. Ζούμε με φόβο. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει η άλλη μέρα για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ