Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Στο τελικό στάδιο η αντιπαράθεση

Οι αμερικάνικες σημαίες αποκαλύπτουν άλλη μια «αυθόρμητη» διαδήλωση στην περιοχή της Γεωργίας...

Associated Press

Οι αμερικάνικες σημαίες αποκαλύπτουν άλλη μια «αυθόρμητη» διαδήλωση στην περιοχή της Γεωργίας...
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΑΤΟΥΜΙ.--

Δραματικές ήταν οι στιγμές χτες στη Γεωργία μετά από την κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του προέδρου της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε. Ορατό παρέμεινε το ενδεχόμενο της αποχώρησης του προέδρου της επαρχίας Ασλάν Αμπασίτζε, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια εμφύλια σύρραξη.

Χτες, μετά και την προφανέστατη αδιαφορία του Αμπασίτζε για το τελεσίγραφο του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, η ηγεσία της Γεωργίας ανέβασε αισθητά τους τόνους προκειμένου να εκβιάσει τις καταστάσεις. Παράλληλα χιλιάδες Αντζάροι οπαδοί του Σαακασβίλι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Βατούμι και ζήτησαν την παραίτηση του Αμπασίτζε. Στις τάξεις των διαδηλωτών προστέθηκαν και αστυνομικοί.

Ο Σαακασβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι έδωσε διαταγή σε ειδικές δυνάμεις του στρατού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλα τα εσωτερικά συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο περιοχών έτσι ώστε να «μην υπάρχουν εμπόδια μεταξύ της Αντζαρίας και της Γεωργίας». Παράλληλα, ο Γεωργιανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θέτει την Αντζαρία υπό την άμεση διοίκηση της Τιφλίδας μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Τέλος, ζήτησε από τον Αμπασίτζε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα και μάλιστα του υποσχέθηκε «ασφαλή έξοδο» σε περίπτωση που φύγει «ειρηνικά». Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας της Γεωργίας Βάνο Μερεμπισβίλι, είχε δώσει διορία τριών ωρών στον Αμπασίτζε προκειμένου να αποχωρήσει, η οποία ωστόσο έληξε χωρίς να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Τιφλίδα.

Πάντως πριν από το διάγγελμα Σαακασβίλι, η εκπρόσωπος του Αμπασίτζε, Ταμάρα Γκουντάβα, είχε κάνει σαφές πως ο πρόεδρος δε σκόπευε να παραιτηθεί. Αργότερα ο ίδιος ο Αμπασίτζε σε δηλώσεις του στην τοπική τηλεόραση επίσης αρνήθηκε να υποκύψει. Παράλληλα, οπαδοί του άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την προεδρική κατοικία. Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης της αντζαριανής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι αστυνομικοί ενώθηκαν με την αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με την Τιφλίδα ο υφυπουργός Εσωτερικών της επαρχίας τάχθηκε υπέρ του Σαακασβίλι, ενώ και ο γενικός εισαγγελέας της Αντζαρίας παραιτήθηκε.

Αντιδράσεις Ρωσίας και ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Γεωργιανός Πρόεδρος χτες είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σαακασβίλι ζήτησε από τον Πούτιν να παραχωρήσει άσυλο στον Αμπασίτζε, ενώ το ίδιο ζήτησε και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Χτες το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμπασίτζε να δώσει τέλος στο «καθεστώς τυραννίας» με την παραίτησή του.

Ο Πούτιν, η κυβέρνηση του οποίου τις προηγούμενες ημέρες προειδοποιούσε την Τιφλίδα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, απέστειλε στην περιοχή τον πρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ιγκόρ Ιβάνοφ, που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην ανατροπή Σεβαρντνάτζε τον περασμένο Νοέμβρη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ζουράμπ Ζβάνια βρέθηκε στην Αντζαρία όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της επαρχίας Τζεμάλ Γκογκιτίντζε.

Η Ρωσία που διαθέτει στρατιωτική βάση στο Βατούμι έκανε σαφές ότι οι στρατιώτες της δε θα έχουν καμία συμμετοχή στην αντιπαράθεση. Πάντως ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Γκέλα Μπεζουασβίλι κατηγόρησε τις αρχές της Αντζαρίας ότι σχεδιάζουν «προκλητικές ενέργειες εναντίων των Ρώσων στρατιωτών και των οικογενειών τους». Παράλληλα, υποστήριξε πως η αντζαριανή ηγεσία ναρκοθέτησε τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στο λιμάνι του Βατούμι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προϊστορία του προβληματος (2004-07-25 00:00:00.0)
Ασλάν Αμπασίτζε (2004-05-09 00:00:00.0)
Αφοπλισμό παραστρατιωτικών ζητά ο Σαακασβίλι (2004-04-02 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Σαακασβίλι σε Βατούμι (2004-03-16 00:00:00.0)
Η πρόεδρος στο Βατούμι (2003-12-11 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις άδειες εισόδου (2003-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ