Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι καθημερινές αιματηρές επιθέσεις

Καναδοί των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Associated Press

Καναδοί των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δεν περνάει μέρα χωρίς αιματοχυσία πλέον στο Αφγανιστάν, όπου χτες δύο Βρετανοί εργαζόμενοι που «βοηθούσαν στην προπαρασκευή των εκλογών» του φθινοπώρου και ο Αφγανός μεταφραστής τους έπεσαν νεκροί από πυρά «αγνώστων» στην περιοχή Μαντόλ της επαρχίας Νουριστάν, 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μανουέλ ντε Αλμέιδα ε Σίλβα δήλωσε ότι οι νεκροί εργάζονταν για την «Global Risk Strategies», ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας - ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους ώσπου να ενημερωθούν οι οικογένειές τους. Πάντως, ο ΟΗΕ, ο οποίος καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την εκτέλεση των δύο Βρετανών μισθοφόρων και του μεταφραστή τους, δεν εξήγησε πώς και γιατί ο Οργανισμός βρέθηκε να προσλαμβάνει ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας για να κάνουν την απογραφή του πληθυσμού ενόψει των εκλογών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου BBC, το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Καρζάι - η οποία επί της ουσίας ελέγχει μόνο την Καμπούλ - κατηγορεί για τους θανάτους των τριών είτε «μαχητές του έκπτωτου καθεστώτος» των Ταλιμπάν, είτε μέλη της οργάνωσης «Χεζμπ-ι-Ισλαμί Γκουλμπουντίν», της οποίας ηγείται ο πρώην ευνοούμενος της κυβέρνησης Ρήγκαν και της πακιστανικής ISI, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Την ευθύνη για την ενέργεια διεκδίκησε ο «οπλαρχηγός» των Ταλιμπάν, μουλάς Σαμπίρ Μομίν, ο οποίος επικοινώνησε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με το πρακτορείο «Ρόιτερ», σε δημοσιογράφο στον οποίου επανέλαβε πως οι επιθέσεις θα αυξηθούν στο νότο. «Οι δύο Βρετανοί άπιστοι και ο Αφγανός διερμηνέας τους σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν, γιατί οι Ταλιμπάν σκοτώνουν όλους τους ντόπιους και ξένους που βοηθούν στο να εδραιώσουν οι Αμερικανοί την κατοχή τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μομίν.

Πιο κοντά στην πρωτεύουσα, σημειώθηκε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα με έναν Αμερικανό νεκρό και 16 τραυματίες, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ